Kategorier

Laminera bilder och foton på rätt sätt

Sedan länge känt och populärt bland fotografer, nu har laminerade bilder hittat in i privata rum. Varför? För att det ser bra ut, inte avleder från motivet och egentligen inte alls är svårt att göra det själv. Vad laminering är och hur man lätt gör det hemma, får du reda på här.

Vad är laminering?

Laminering är en metod som förbinder flera lager av olika material med varandra. För laminering används ofta hjälpmedel för att förena olika beståndsdelar, som t.ex. lack, lim men också vax. Ofta har materialerna väldigt olika beskaffenhet och lamineringen görs för att de finare materialen ska få de starkare materialens egenskaper. Därför kommer ett laminerat foto inte att bli vågigt. En välbeprövad metod för laminering är att använda sig av en speciell kartong med en redan förberedd självhäftande sida. Den säkra förbindningen mellan komponenterna ger ett ädelt resultat som framför allt är uppskattat bland fotografer som vill presentera sina bilder elegant och arkivera dessa säkert. Flera olika material för laminering står till förfogande. Ofta används Alu-Dibond plattor eller lättskumsplattor och ibland även akrylglas. Framför allt ska en sak uppnås: fotot som lamineras får inte slå vågor.

Laminering på ett enkelt sätt

När en vällaminerad bild hänger hemma imponerar den på många besökare. För trots att laminerade bilder är väldigt populära vågar inte alla laminera på egen hand. Laminering låter först komplicerat och svårt. Man vill ju inte att små luftblåsor bildas mellan bild och baksida, eller att något hamnar snett.

Dekoletta tar in den professionella lamineringen i ditt hem

Mycket enklare än man hade kunna drömma om! Tack vare en varaktigt självhäftande yta är baksidan direkt beredd för en laminering. Så kan en bild, affisch eller foto fästas på baksidan som ser till att bilden hålls stabil i sin form och är fast förbunden med undersidan, utan lim. Den självhäftande folien gör att man kan bespara sig det momentet. Det är alltid praktiskt, t.ex. för laminering av en affisch som annars skulle bölja sig i en ram. Just därför lämpar sig lamineringen för alla större format f.r.o.m. ett format på 30 x 40 cm.

Baksidan på de för laminering förberedda plattorna från market Dekoletta finns alternativt i en variant med skummad plast eller som kartong. Genom den självhäftande sidan kan man direkt börja med lamineringen.

Här hittar du självhäftande kartonger och lättskumplattor i olika storlekar och tjocklekar, vilka du kan använda för att spänna upp ditt foto på ett perfekt sätt. Den självhäftande folien hjälper till med att skapa ett perfekt och solitt resultat.

Tips: Lägg fram allting innan du börjar och se till att du har tillräckligt med plats för att utföra arbetet, så förebygger du fel. För vid laminering måste allting sitta perfekt. Men med en lugn hand och visst tålamod når du garanterat ett optimalt resultat

Titta på den här videon, du kan också!