Kategorier

Mannsgrotta

En “mansgrotta“ - eller “mancave“ som det heter på engelska - är en plats där män kan få utlopp för en hobby eller passion. Förr i tiden hade man kanske döpt den till något mindre spännande - ett “hobbyrum“ kanske. Men en äkta mancave är mer än så. Det kan röra sig om ett separat rum, vinden, garaget, källaren, kontoret, ett sidorum, en vrå eller ett komplett ungkarlsrum. Utöver ren hobbyutövning är det en plats för möten och reträtt..

Mancaves har olika teman beroende på männens intressen. Vissa likheter finns det dock. För det mesta är den fasta fokuspunkten en stor och bekväm soffa där man kan tillbringa en skön stund tillsammans med sina manliga bekanta. Dessutom är de flesta mancaves utrustade med den bästa och modernaste tekniken. Det kan vara en storbilds-TV, en skärm eller en projektor, en ljudanläggning eller den senaste spelkonsolen som erbjuds på marknaden. En annan vanlig egenskap hos de flesta mancaves är olika instrument för alkoholkonsumtion inom anständighetens gränser. Det kan omfatta dryckesautomater, kylskåp, serveringsvagnar eller till och med en komplett bardisk. Ändå är det som utgör en äkta mancave detaljerna som skiljer ut den och gör den till en alldeles egen plats.

Här är ett par exempel på typiska mancaves:

Verkstadsparadiset

Verkstadparadiset är oftast ett garage eller en verkstad där man kan mecka med bilar, motorcyklar eller cyklar. Dessutom förfogar rummet över en myshörna som är till för avkoppling, planering av framtida verkstadsprojekt, läsning av tidskrifter eller umgänge med vänner. Förutom en stor arsenal av verktyg är väggarna utsmyckade med bilder på bilar, motorcyklar eller kända racerförare. Modellbilar och souvenirer av alla slag kan också upphittas i denna typ av mancave.

Supporteroasen

Ett rum som tillägnas en idrottsklubb är också en klassisk mancave. Oavsett om det rör sig om fotboll, handboll, Formel 1, amerikansk fotboll eller tennis, så lyser respektive lags eller idrottares färger i supporteroasen och alla tillbehör eller detaljer där har en tydlig koppling till klubben. Rummets verkliga syfte är att följa spel och tävlingar på en stor bildskärm tillsammans med sina vänner. Om det är en lagsport är väggarna dekorerade med tröjor tillhörande lagets hjältar och rummet är utsmyckat med bilder på lagets höjdpunkter.

Gaminggrottan

Ett annat exempel är den så kallade ”gaminggrottan” där allt kretsar kring dataspel. Fokuset i denna mancave är förstås teknisk utrustning - en TV till motsvarande spelkonsol och ett skapligt ljudsystem. Det finns också många bilder och accessoarer på superhjältarna från spelens fantasivärldar samt actionfigurer och serietidningar.

Herrklubben

Vid en första anblick och i jämförelse med de mancaves vi nämnt ovan saknar denna typ ett lika tydligt syfte. ”Herrklubben” står för en plats där man tillbringar en angenäm stund tillsammans med sina vänner och gör sånt som män gör. Den här sortens rum kan användas till att förvara och avnjuta cigarrsamlingen utan att störa de andra i huset. Eller också en whisky eller en öl. Och bortsett från dessa mindre hälsofrämjande aktiviteter kan utrymmet även användas till att förvara ens boksamling och skapa en plats där man får läsa i fred, debattera politik, affärsliv eller allmänna världsfrågor tillsammans med ens manliga umgänge.