Kategorier

Så ramar du in foton och bilder
Smarta knep från en professionell rammakare hjälper dig att skapa en fin helhet.

Har du en tavla eller en annan bild som du gärna skulle vilja rama in? En ram skyddar motivet och gör det enkelt att hänga upp samtidigt som det kan ge det ett visuellt lyft. Så hur gör man för att lyckas med en stabil och snygg inramning?

I den här artikeln berättar vi vad du behöver tänka på redan innan du köper en ram, vilka verktyg du behöver och hur du går till väga – steg för steg.

Den här artikeln förklarar hur du ramar in platta motiv som teckningar på papper, foton, affischer, konsttryck och så vidare. Om du istället har en tavla på kilram eller ett konstverk på trä eller aluminiumkomposit kan du behöva rama in motivet med en skuggfogsram.

Viktigt att tänka på inför köpet

Innan du kan rama in din bild på rätt sätt finns det några saker du behöver tänka på. För att kunna välja rätt ram och modell behöver du veta vilken bild du ska rama in. Bilden har fem avgörande egenskaper:

  • Bildens format: Börja med att mäta bilden. Hur lång är den? Hur bred? Eller är alla fyra sidor lika långa? Beroende på bildens mått kan du antingen välja en standardram, en måttbeställd ram eller en passepartout i standardstorlek men med måttbeställt utsnitt. Ramarna i vår webbutik har alltid bildformatet som storleksangivelse.
  • Bildens färger: Är tavlan målad med tjockt pålagd, smulig eller vattnig färg? Oavsett vilket kan det behövas ett visst avstånd mellan glaset och motivet.
  • Bildens medium: Hur tjockt och hårt är pappret?

  • Bildens tillstånd: Finns det små skavanker här och där som behöver döljas? Små revor och fläckar i tavlans kanter kan försvinna under en passepartout.
  • Bildens värde: Ska du rama in ett foto som du har flera kopior av eller kanske en affisch som tryckts i stora upplagor? Eller är det en originalmålning eller ett konstverk som har ett högt personligt värde för dig? I det senare fallet gör du klokt i att välja en ram i material av hög kvalitet för att skydda och bevara bilden.

Innan du sätter igång: Vilka delar består en ram av?

En klassisk ram består av fyra lister (som ibland också kallas för skänklar), ett bakstycke och en glasskiva. Du kan komplettera dessa tre beståndsdelar med en passepartout och ett syrafritt skyddsark som du placerar mellan bakstycket och bilden.

Om du använder en ram med hög fals kan du också välja att använda en distanslist (som också kallas avståndshållare) framför motivet istället för en passepartout.

Tips: Använd våra praktiska filter i webbutiken! Då kan du experimentera med olika filterinställningar och sortera resultaten efter pris, färg och storlek.

Rätt förvaring av motivet fram till inramningen

Bildens tillstånd avgör också vilka möjligheter du har att rama in den. Akvarelltavlor och målningar i vattenfärg kan buckla sig efter att de har torkat. Tavlor som målats med vattenhaltiga färger ska därför helst spännas upp på papp med vattenaktiverad tejp eller syrafri tejp och sedan förvaras i en förvaringsmapp. Foton förvaras däremot bäst i ett fotoalbum. Fäst dem med syrafria fotohörn på sidor av syrafri fotopapp. Har fotoalbumet dessutom skyddsblad kommer fotona inte att fastna i varandra.

Viktiga verktyg för inramningen

De fyra listerna utgör grunden för en klassisk tavelram.

  • En ram, bestående av lister, glas och bakstycke
  • en passepartout om så önskas
  • syrafri papp eller tunn passepartout-kartong
  • bomullshandskar
  • filtpads eller möbeltassar
  • fönsterrengöring och luddfri trasa
  • vattenaktiverad tejp eller syrafri tejp.

De första stegen

Arbeta helst på en slät och ren yta. Ta på dig bomullshandskarna så att du inte lämnar fingeravtryck på glaset eller tavlan, öppna ramen och ta loss glasskivan. Spreja glasrengöringen på glasskivan och torka ren den med den luddfria trasan.

Vad betyder det att ”öppna ramen"?: De flesta ramar öppnas och stängs bakifrån. Då behöver man bara ta bort bakstycket. Det finns dock också ramar som monteras från sidan eller framifrån. I vår artikel om ramar hittar du mer information om de olika modellerna.

Tack vare små filtpads kommer ramen inte att skava mot väggen.

Montera motivet

Fotografier och affischer från 30 x 40 cm bör monteras på ett fast underlag innan du ramar in dem. Det betyder helt enkelt att du fäster fotot eller affischen på självhäftande papp (det rekommenderas också om du ramar in ett pussel eller en Diamond painting). När bilden limmats fast på styvare papp kan den inte längre buckla eller vecka sig. Dessutom håller den längre och ser bättre ut.

Rama in bilden med passepartout

Det finns många goda skäl att rama in bilden med en passepartout. Då skyddas den mot externa skador som orsakas av UV-strålning, syra och fukt samtidigt som den ger bilden ett finare och proffsigare utseende.

Lägg passepartouten med framsidan nedåt och placera bilden bakom passepartoutens utsnitt. Fäst bilden med syrafri tejp eller vattenaktiverad tejp, helst på bara en sida, det vill säga bara på baksidan och upptill. Annars kan det hända att bilden med tiden får veck eller blir bucklig. Bilden måste kunna utvidga sig. Vad menas med det, att bilden måste kunna utvidga sig? Bilden är tryckt eller målad på papper, alltså ett material som består av växtfibrer (för det mesta träfibrer). Du vet kanske redan att trämöbler utvidgas och krymper vid olika temperaturer och fuktnivåer – och det är precis samma sak med papper. Jämfört med trämöbler sker det naturligtvis i en väldigt liten utsträckning men om bilden är fasttejpad på alla fyra sidor kan det hända att spänningen blir för stor och inte kan fördela sig jämnt.

Tips för att välja rätt storlek på passepartout: Passepartoutens yttermått kan men måste inte vara samma som bildens. Det är extra viktigt att fixera bilden med tejp bakom passepartoutens utsnitt om bilden är betydligt mindre än passepartoutens yttermått, annars kan den glida ner. Det är framför allt passepartoutens innermått, alltså storleken på utsnittet, som är viktigt eftersom det avgör hur mycket av bilden som är synlig. Utsnittet ska aldrig ha samma mått som bilden eftersom bilden då faller igenom utsnittet.

Bra att veta om tejp: För akvareller är vattenaktiverad tejp den bästa lösningen. De kan dock inte helt avlägsnas från bilden igen om du vill byta passepartout någon gång. Den här typen av tejp måste skäras bort med en mattkniv längs bildens kant. Även smalare tejpsorter i museikvalitet (liknar frystejp) är syrafria och kan enkelt tas bort från bilden igen.

Vi avråder från att använda vanlig pakettejp även om den håller bra. Den är nämligen inte syrafri och kan skada bilden om du försöker att avlägsna tejpen.

Fäst bilden bakom passepartouten bara på en sida och använd en syrafri tejp.

Lägg motivet på ramens bakstycke

Glöm inte att skydda bildens baksida mot syra och fukt. Tänk på att använda ett syrafritt skyddsark eller en tunn passepartoutkartong innan du placerar bilden och passepartouten på ramens bakstycke. Många ramar har ett bakstycke av MDF eller HDF som består av träfiber och är syrahaltiga. Med passepartoutkartong eller ett skyddsark skyddas din bild mot skador från bakstycket.

Förresten! Istället för att lägga kartongen löst på bakstycket kan du använda lite tejp för att fästa en sida med den främre passepartouten. Då blir det som en mapp runt bilden som du kan öppna och stänga.

Placera glaset på motivet

När glaset är rent och torrt kan du placera det ovanpå bilden. Här är det viktigt att du har på dig bomullshandskarna eftersom fingeravtryck på glaset både stör när du vill njuta av bilden och ser oproffsigt ut.

De avslutande greppen

När alla delar har placerats ovanpå varandra kan du använda den vattenaktiverade tejpen för att försluta glas, passepartout, skyddsark och bakstycke och på så sätt se till att det inte kan komma in damm. Stäng sedan ramen. Till sist kan du fästa små filtpads eller möbeltassar på baksidan av ramlisterna – helst i hörnen – så att ramen inte skaver mot väggen.

Kontrollera en sista gång att det inte finns någon lucka i inramningen där damm kan komma in – nu är din professionella inramning färdig!

Låt resultatet tala för sig själv: En noggrann inramning framhäver bildens estetik, skapar harmoni mellan motivet och inredningen och skyddar mot skadlig yttre påverkan för långvarig skönhet.

Inramat och klart! Vet du redan var du vill hänga upp bilden?