Kategorier

Spegel, spegel på väggen där...

Spegelramarna tar över

Alla speglar är inte likadana. Skillnaderna i kvalitet kan vara stora. Speglar med fasetter tillhör de mest populära och högkvalitativa speglarna. Fasetten ger en lutande yta runt spegeln som sluttar mot ramen, denna skapar en annat ljusinfall och så en annan bild vilket gör spegeln extra intressant. Trots att en spegel med fasett i regel är något dyrare än en spegel utan fasett, betyder det inte att spegelram måste vara dyr.

Spegelram i ett vardagsrum

Användingsområde

Spegelramen kan användas på flera olika sätt. En typisk plats för spegelramen är en hall eller en garderob. Både i ditt egna hem men också i kontorsmiljö är en spegel i dessa rum särskilt praktisk. Det betyder dock inte att den inte kan få ha en ovanlig form. Just hallen bidrar också till helhetsintrycket av ett hus eller en lägenhet.

Förutom hallen är också badrummet ett typiskt rum för en spegel. Även här gäller att spegeln inte bara måste fylla sin funktion utan också kan ha ett spännande utseende. Ett avskalat badrum kan göras intressantare när det stylas med en spegel utöver det vanliga. Man behöver varken många möbler eller färgaccenter för att göra badrummet till en representativ och trivsam ort – det räcker med en unik spegel. Med en spegelram kan man optiskt förstora ett rum. Varför alltså inte hänga upp en spegel i vardagsrummet, till exempel över soffan eller över en byrå. Utefter din egen smak kan du välja mellan klassiska och mer pråliga alternativ. Det finns ett stort urval att tillgå vilket gör det möjligt att utan större möda ge utrymme för mer elegans och exklusivität i ett rum.

Detsamma gäller för sovrummet. Med en utvald spegelram låter sig ett sminkbord fullbordas. Även för garderoben behöver man en möjlig stor och högkvalitativ spegel. Med hjälp av speglar blir ett rum ljusare vilket gör det trevligare och luftigare.

Spegel

Speglar har blivit en naturlig del av våra hem och följer oss i vardagen, även när vi inte är helt medvetna om det. Tänk till exempel på de speglande gatulyktorna, en affärs skyltfönster eller vattenytan på en damm eller en sjö. Precis så fungerar en spegel. Den består av en slät, polerad yta som reflekterar ljuset och så visar en avbild. Ordet ”spegel” härleds från det latinska ”speculum” och ”specere”, vilket betyder ”avbild” och ”att se”.

Spegeln har liksom glas ursprungligen en flytande form, vilken genom smältning och mekanisk bearbetning övergår i en halvflytande form. Man kan ana vilken betydelse processen har när man betraktar gamla speglar med förfärgningar och små formförändringar. För att glaset ska kunna spegla behöver den en nogrannt polerad yta. Speglar används inte bara inom kosmetik och dekoration. Kameror, laser samt medicinska och astronomiska instrument använder speglar. De hjälper också vid styrning av trafik och vid tryckproduktion.

Den första spegeln hade en mycket mörkare yta, vars reflektion såg något suddig ut. Speglar fanns bara i välbärgade hushåll på grund av det höga priset. Då de var en symbol för fåfänga ägdes de bara av regenter och förmögna damer. Av samma anledning förbjöds de i kloster. Till skillnad från narcissten ur den grekiska mytologin, som tillbringade timmar med att betrakta sin egen spegelbild, skulle troende lösgöra sig från förgängliga jordiska värden.

Spegelram i en hall
Antika spegelramarSpegel på en modern vägg

Speglar och flärd

Speglar var under en lång tid regelrätta dyrgripar. In i 1700-talet berodde detta på bristen på material och de tekniska svårigheterna med att tillverka framför allt stora spegelytor. Speglar representerade välstånd och makt. De gick att finna i patricierhus och hemma hos nobla människor. I slott och regeringskvarter utsmyckades hela rum med speglar. Spegelsalarna och spegelkabinett tjänstgjorde som representation. I spegelsalarna firade man baler och fester och tog emot viktiga statsgäster. En av de mest berömda speglersalarna är den i slott Versailles.

Det är ingen tillfällighet att intresset för speglar ökade under barocken. Konsten var under denna tid mycket lekfull och nyskapande. Med hjälp av speglar kunde man skapa optiska illusioner. Trompe l’oeil behövde inte längre målas utan kunde skapas med hjälp av speglingar. Leken med ljusreflektioner hade en speciell tjusning. Alla dessa egenskaper kan vi använda idag om än i mindre skala. Såväl hemma som yrkesmässigt, till exempel i en resturang, kan man förstora och ljusa upp ett rum med en spegelvägg. Även i en läkarmottagning kan en flärdfull spegelvägg uttrycka tradition och kompetens.

Jag får lyx, allt jag kan göra utan. Oscar Wilde

Själens spegelbild

Speglar spelar en viktig roll i många kulturen. Men alla människor förknippar inte en spegel med samma känslor och även användningen av en spegel kan skilja sig åt. Vitt förbredd är idén om en spegel som ett föremål för de fåfänga. En vanlig klisché är att framför allt kvinnor tillbringar särskilt lång tid framför spegeln. En spegel hjälper oss att göra i ordning vårt yttre. En spegel på väggen påminner också om gamla dagars salonger, i vilka välbärgade damer och herrar avnjöt bakelser och en kopp te. En vidareutveckling i vår tid är de österrikiska kaffehusen.

Man säger att ögonen ska vara själens spegel och på samma sätt kan man se spegeln som själens avbild. I spegeln visar sig vår själ och den fastnar där. Detta förklarar tron på att vampyrer inte har någon spegelbild eftersom de är döda, onda och saknar en själ. Men även i de dödas hem hänger speglar, annars riskerar själen att stanna där utan att finna vägen till den eviga befrielsen. Även inom buddhismen jämförs människans existens med en reflektion i en spegel. Att krossa en spegel betyder minst sju års olycka, då dubbelgångaren i spegeln är missnöjd och måste söka sig ett nytt hem.

Spegel i ett sovrum

Spegel, spegel på väggen där

Säg mig vem som vackrast i landet är?

  • Så talade den onda drottningen och Snövits styvmoder till spegeln enligt sagan. När den magiska spegeln som bara kan tala sanning svarar att Snövit är den vackraste i landet, tar olyckan sin början.
  • Även i Alice i underlandet spelar spegeln en viktig roll. Bakom spegeln är nämligen en parallell värld gömd.
  • I Skönheten och odjuret har spegeln också en viktig roll att spela. I spegeln uppenbarar sig den enas ytliga arrogans och den andras godmodiga själ.

Speglar ses också som dörren till sanningen. I uttrycket ”att våga se sig själv i spegeln” kan man se spegeln som en symbol för blottandet av sina egna fel och beteenden. Genom att betrakta sig själv i spegeln friläggs allt. Spegeln är alltså en symbol för självkännedom och klokhet. Genom spegeln låter sig framtiden förutsägas, precis som en kristallkula innehåller spegeln den upplysta sanningen.

I Kina förbannar man det onda i speglarna. Demonerna lockas av sin egen spegelbild och fastnar i spegeln. Därför är speglarna i Kina värdefulla men samtidigt farliga. Man säger också att du kan se din egen död i spegeln. I rätt månfas kan du se en bild av din egen grav. Vidskepligheten är stor.

Speglar i kina

  • Tur, lycka i äktenskapet, födseln av en son, tjänstemannarang
  • Möjliggör skådandet av andar och demoner samt den påföljande existensformen

Men de sköna sidorna och associationerna till små, mellanstora och stora speglar överväger. Det finns knappt ett hushåll som klarar sig utan en spegel. Därför bör man noga överväga hur man vill presentera detta objekt i sitt hem. Varför inte våga en spegel med en extraordinär ram? Spegelramar som dekorationselement kan ha en stor inverkan på inredningen. Därför lönar det sig att ta en extra titt. Och för alla romantiker och äventyrlustiga där ute: kanske gömmer sig en parallell värld på andra sidan spegeln – det fungerade ju Carolls ”Alice i Spegellandet” så varför skulle det inte kunna ske igen?

Relaterade artiklar