Kategorier

Växelramar
För ett bekvämt bildbyte

Ibland behöver man en ram för ett mycket specifikt konstverk. Denna anpassas perfekt till bildens färgtoner, motiv och eventuell ytbeskaffenhet, för att skapa ett harmoniskt konstverk. Vill du t.ex. rama in en duk som är uppspänd på en kilram, väljer du möjligtvis en skuggfogsram som skruvas samman med bilden och garanterar en långlivad upplevelse för ögat.

Men i flera situationer behöver man högkvalitativa ramar som understödjer ett frekvent byte av bilder. Vid regelbundna ändringar i inredningen, växlande information, logotyper och bilder i ett företag, aktuella fotografier av barn och barnbarn eller en helt ny utställning i ett galleri eller museum: här hittar växelramarna sin användning.

Säkert bildbyte utan verktyg eller andra hjälpmedel

Bytet av dina bilder går tack vare denna ramtyp smidigt och enkelt, utan att du behöver speciella verktyg eller gott om tid. De mekaniska anordningarna på ramen möjliggör ett stressfritt lösande av bakstycket för att byta bilden. Högkvalitativa skjutfjädrar, metallspännen eller klämmor är lätta att använda och uppvisar mycket få slitagespår även efter många byten. Dessutom är de flesta växelramar utrustade med förstaklassigt slipade glasskivor för att minimera skaderisken vid ett bildbyte.

Växelramar Nielsen

 

Tips: Trots att de ramlösa bildhållarna/clipsramarna räknas till växelramarna, kan de inte likställas. Clipsramen består oftast av en främre kantslipad och polerad glasskiva och en bakomliggande hårdfaserplatta som hålls fast av förnicklade klämmor. För ett frekvent bildbyte är du dock inte bunden till en clipsram, utan kan välja mellan högkvalitativa material, profiler och glassorter.

 

Stort urval, innovativ design, briljanta färger

Växelramarna tillverkas med många olika profiler i en variationsrik färg- och designpalett. Dessutom existerar numera ett individuell och generöst materialutbud: trä, aluminium eller plast – växelramen övertygar med ett solitt, formskönt och pålitligt utseende som fokuserar på funktion och högkvalitativ inramning.

 

Växelramen finns i alla ramstandardstorlekar, så att de kan anpassas till fotografiformat, affischer och tryck på flerfaldiga sätt. Om du vill rama in ett ovanligt format finns möjligheten att måttbeställa din växelram.

Växelramar i plast har en diskret och slätt utseende och oftast en smal, avrundad listprofil. Påfallande är denna modells låga pris, som bottnar i färgade eller med folier försedda gjutprodukter. Men även plastmodeller uppvisar graverande skillnader. Upp till formatet 70 x 100 cm kan plastramarna ge en definitiv garanti för stabilitet.

Växelramar i aluminum är utan tvekan de mest robusta av växelramarna och har det störst möjliga utbudet av format. Redan små aluminiumlister har en ytterst hög styvhet och det gör det möjligt att tillverka ansenliga ramformat med minimala och späda växelramar. Aluminium är repnings- och slagbeständigt och ramarna kan göras brandsäkra.

För bilder och målningar i små eller medelstora format lämpar sig även träväxelramar. Dessa har en något bredare profil och ger ett varmt, hemtrevligt intryck vilket inte minst har med dess naturliga, jordiga färg att göra.

Fotografier i växelramen

Fotografi- och porträttramar är särskilt populära och kanske de mest köpta växelramarna. Oavsett om du ramar in dina familje- eller semesterfoton eller behöver en fotopresent till jul eller för födelsedagar. Växelramen för fotografier finns i oräkneliga modeller, fräscha designer och temaorientierad optik. Även här kan du satsa på en aluminiumrams diskreta elegans, en trärams harmoniska unikatkaraktär eller en plastrams knalliga färgnyanser. Passande till den funktionella, anpassningsbara karaktären hos en växelram finns det upphängnings- samt uppställningslösningar i både liggande och stående format.

Magnetramar från Halbe

Trots att en växelramen lämpar sig för ett snabbt bildbyte, har den namnkunniga och innovativa ramtillverkaren Halbe utvecklat en smart och ny teknik för denna ramtyp: magnetramprincipen. Istället för en vanlig ram med hak- eller clipsteknik bottnar den patenterade aluminiummagnetramen i en frontal insättning och byte av bilder, vilket kräver ännu mindre ansträngning än normalt. Den s.k. frontloader:n är tillverkad i robust, formskön aluminium, något tyngre än en vanlig aluminiumram och möjliggör ett bildbyte ovanifrån, genom en upphöjning och lösning av glasskivan. Baksidan på ramen rörs inte över huvud taget.

Aluminiumramen Quadro

Bästa kvalitet

När vi tänker på en växelram föreställer vi oss ibland en billig plastram från byggmarknaden och ja, dessa räknas också in i kategorin växelramar. Men de är snarare ett undantag. Att välja en växelram betyder inte nödvändigtvis att man väljer den billigaste lösningen. Kvaliteten varierar från ram till ram, från märke till märke – generellt motsvarar ramarna nutidens krav från gallerister och anspråksfulla användare.

Den snabba monteringen och aktualiseringen ger växelramarna ett stort funktionellt värde. Ofta hållna i tidlös design och klassiska färger, anpassar de sig till motiven de ska presentera med lekande lätthet. Ett byte tar bara några sekunder. Den som gärna är kreativ, pysslar, formar om och dekorerar kan lätt hänföras av växelramen. För även om växelramen är ett överordnat begrepp för en mängd olika ramar, garanterar det ett säkert, okomplicerat bildbyte, långlivad kvalitet och en övertygande utseende.