Kategorier

måla efter nummer

Längtar du bort? Måla efter nummer kan ge tröst

"Konst är till för att tvätta bort vardagens damm från själen" Pablo Picasso.

Just nu önskar vi nog alla att vi kunde lämna coronapandemin bakom oss. Att resa bort hade gjort så gott! Tänk om man hade kunnat ta ett dopp i en svalkande bergsjö. All frustration skulle sköljas bort av det klara vattnet. Eller tänk att känna solens varma strålar på huden och sjunka in i en bekymmersfri tupplur på stranden. För tillfället kanske vi inte kan göra verklighet av våra resedrömmar men det är ändå möjligt att uttrycka dem. Vårt tips för att känna sig mer tillfreds under pandemin är att måla efter nummer. Det är en kreativ fritidsaktivitet som också passar för nybörjare. Här kan du läsa mer om vilka positiva effekter denna hobby har på vårt mentala välbefinnande. Dessutom har vi skapat en översikt över vilka ramar som passar till vilka målningar. Då kan du ge ditt färdiga konstverk en värdig inramning och rummets inredning en konstnärlig känsla.

Hur fungerar måla efter nummer?

Att måla efter nummer är väldigt enkelt. Välj ut ditt favoritmotiv från valfri återförsäljare. Det kommer då i form av en tavelduk eller stadigt papper med linjer och numrerade fält som tillsammans utgör en skiss för målningen. Varje nummer motsvarar en färg som försetts med samma siffra. Det gör att du enkelt kan se vilken färg som ska målas var. De medföljande färgerna är för det mesta pastösa akryl- eller oljefärger som täcker linjerna och numren ordentligt. Nu är det bara att sätta igång och fylla i respektive fält med rätt färg. Beroende på tavlans svårighetsnivå har fälten olika storlekar och därför brukar passande penslar ingå i köpet. Allt eftersom börjar din tavla se ut som originalmotivet. Du kan känna dig nöjd och glad för varje steg på vägen. Resultatet blir en personlig kopia av originalet.

Måla enkelt vackra tavlor

måla efter nummer är mycket enkelt

Vilka fördelar har måla efter nummer? Här tar vi upp fem punkter som förklarar varför vi på AllaRamar.se varmt rekommenderar den här avkopplande hobbyn.

Vill du göra något kreativt men saboteras av din inre kritiker? Med måla efter nummer kan du lägga osäkerheten och självkritiken åt sidan. Anta istället en lekfull inställning till det hela. Denna hobby passar lika bra för nybörjare som för erfarna konstnärer – man behöver inga som helst förkunskaper. Det är en spännande introduktion till målarkonsten eftersom resultaten blir lyckade vilket gör att du kommer att associera målandet till en känsla av framgång.

Det är bekvämt att måla efter nummer. Du behöver inte ens köpa de enskilda färgerna i en hobbyaffär. Måla efter nummer kommer i ett komplett set med målarduk, penslar och de färger du behöver i små byttor.

De olika svårighetsgraderna gör det till en avkopplande fritidsaktivitet för både vuxna och barn. Vissa märken ger dig till och med möjligheten att få dina egna foton som måla efter nummer-tavla. Du kan till exempel trycka ditt Bröllopsfoto på målarduk och färglägga eller välj en tavla från din favoritkonstnär och skapa en slående lik kopia.

En tavla som du själv har målat är en utmärkt Presentidé. Välj då ett motiv som passar mottagarens inredning. Eller arrangera en målarkväll tillsammans med din partner för att få lite omväxling i vardagen.

Tittar du alltid på samma vita vägg i ditt hemmakontor? Se istället de förbirusande cypresserna genom tågfönstret och lämna den uttråkade känslan någonstans mellan Florens och Rom … För närvarande rekommenderas inga resor till Italien, men vackra stads- och landskapsmotiv med måla efter nummer håller bortlängtan under kontroll. Och din inredning blir ännu ett snäpp personligare med en tavla som du själv har målat.

  Har du fått lust att testa denna nya hobby? Utöver dessa praktiska fördelar har måla efter nummer dessutom positiva effekter på välbefinnandet.

  Måla och stressa ner

  Freude am Malen

  En studie från 2020 som gjordes via analysplattformen ”App Annie” visar att den genomsnittliga användaren tillbringar 3,7 timmar om dagen med sin smartphone. Under den tiden måste hjärnan hela tiden bearbeta ny information. Det tröttar ut sinnet men skapar också en känsla av missnöje. Samtidigt ansträngs ögonen av skärmens blå ljus. Det är alltså inte konstigt att hjärnan och ögonen behöver både återhämtning och omväxling. När man målar koncentrerar man sig helt och hållet på motivet och stänger av alla andra intryck utifrån. Det skapar bevisligen en känsla av välbefinnande och hjälper oss att stressa ner. Du kommer snabbt märka framstegen och till slut har du ett fint konstverk som du själv har målat. Denna skapandeprocess gör att man känner sig tillfreds.

  “Just let go, and fall like a little waterfall” Bob Ross,
  in The Joy Of Painting.

  ”Train your Brain”: grå celler skapar färgglada bilder

  „Train Your Brain!“

  När man ser till alla dessa punkter är det inte förundrande att målning också används som terapiform. Känslan av att vara närvarande och fokuserad här och nu främjar koncentrationen och kreativiteten. En studie från Friedrich-Alexander-universitetet i Erlangen-Nürnberg i Tyskland har visat att hjärnans ångestcentrum inaktiveras under tiden man målar. Det känner man också i kroppen: man slappnar av, blir på bättre humör och tänker inte så mycket på sådant som tynger ner eller oroar. Det är också bevisat att finmotoriken förbättras av att måla. När du målar efter nummer övar du upp koordinationen mellan öga och hand genom att med kontroll färglägga fält och följa fina linjer.

  Vetenskapen är dock inte helt säker på vilken effekt målandet har på hjärnan. Man har observerat att konstnärer och människor som ofta målar har mer grå substans i hjärnan. Den sköter om informationsbehandlingen och förknippas med intelligens – det är inte för intet man pratar om ”grå celler”. Alltså verkar det som att förmågan till kreativt tänkande främjas av målande. Man förmodar också att målandet gör oss mer villiga experimentera, man blir alltså mentalt flexiblare och friare. Den här artikelns motto skulle alltså kunna vara: Måla efter nummer och ”Train your brain”!

  Goda skäl att rama in ditt konstverk

  Die Einrahmung schützt das Bild

  Har du färdigställt ditt konstverk? Då bör du också rama in det så att det bevarar sin ursprungliga skönhet så länge som möjligt. En ram kan komplettera och fullända målningens utseende. Ett annat viktigt skäl att rama in konstverket är för att skydda det. En ram skyddar tavlan mot skadliga faktorer i omgivningen. UV-glas bevarar färgerna och förhindrar att de bleknar eftersom UV-strålar inte kan tränga igenom glaset till motivet. Men oavsett vad du väljer, från normalglas till museiglas, kommer ramen att skydda målningen mot smuts, damm och fukt. Målningens sidor skyddas av ramlisterna och baksidan av ramens backstycke. Den nederländska ramtillverkaren Barth använder en syrafri pappskiva för alla sina ramar för att garantera optimalt skydd bakifrån. Pappskivan placeras mellan motivet och bakstycket för att absorbera skadliga ämnen från luften och omgivningen så att de inte kan angripa tavlan.

  Ramar för oljemålningar och akryltavlor

  Schattenfugenrahmen sind ideal für Leinwandbilder

  Måla efter nummer-set kommer med akryl- eller oljefärger eftersom de ger bäst täckning. När tavlan är färdig ska ju varken linjer eller nummer synas. Olje- och akrylfärger har dock en tendens att fastna på ramens glasskiva på grund av temperaturväxlingar. Det förstör målningen irreparabelt. Vad kan du göra för att motverka detta? Välj en ram utan glas eller en modell som ger tillräckligt med avstånd mellan motivet och glaset. Skuggfogsramar, tomma ramar (utan glas och bakstycke) och ramar med djup fals är bra alternativ. Du kan för det mesta välja om du vill få målarduken med eller utan kilram. Är den redan spänd på en kilram? Då kan du se vårt sortiment av fina skuggfogsramar här och ramar för kilramar objektramar). U hebt het doek zonder spielatten besteld, maar nu wilt u het toch opspannen? Geen probleem, bij ons vindt u ook losse kilramar. Ett annat alternativ som är både lättmonterat och förhållandevis prisvärt är våra tomma ramar, alltså ramar som inte har något glas och bakstycke. En nackdel med dessa är att damm kan ansamla sig på färgerna. För att undvika detta rekommenderar vi en ram med inbyggd distanslist (dessa finns listade under kategorin objektramar).

  Ramar från BARTH med inbyggd distanslist

  Ramar med inbyggd distanslist

  Ramarna Ramarna Serie 810 och Serie 820 från den nederländska ramtillverkaren BARTH är utrustade med en inbyggd distanslist. Listen skapar ett större avstånd mellan tavlan och glaset. Den här egenskapen gör dem till perfekta ramar för tavlor med relief som till exempel oljemålningar och kollage. I dessa fall rekommenderar vi Serie 810 med 10 mm distanslist och Serie 820 med 20 mm distanslist. Det medföljande standardglaset (floatglas) är fritt från ojämnheter och därmed perfekt för ramar med hög fals.

  Vanliga format för måla efter nummer

  Målardukarna som medföljer måla efter nummer-set har för det mesta någon av följande storlekar:

  40 x 50 cm, 50 x 65 cm, 60 x 40 cm, 60 x 75 cm, 70 x 90 cm, 70 x 90 cm 80 x 100 cm eller 90 x 120 cm.

  På vår webbplats räknas bara 40 x 50 cm som standardformat. För alla andra storlekar finns möjligheten att måttbeställa en ram.

  Beställningsinformation Beställ alltid ramen i bildformatet (gäller både standardmått och måttbeställningar). Det enda undantaget är kilramar. Är något fortfarande oklart? Här kan du läsa mer om här rätt ramstorlek.

  Matcha ramens nyans med målningens färger

  Skuggfogsram KOMODO

  Nu när vi har gått igenom det praktiska har du chansen att sätta din personliga touch på det hela och ge konstverket en passande ram. Rent generellt säger man att målningar med framför allt ljusa färger passar bäst med en ljus ram. Målningar som domineras av mörka färger passar bäst i en mörkare ram. Ju mer blått en färg har desto kallare ser den ut. Ju mer gult desto varmare. En målning med framför allt varma färger har en stimulerande effekt på betraktaren. Svala färger har däremot en lugnande effekt.

  Vi rekommenderar att du väljer en ram vars färgtemperatur matchar motivets.Nu när vi har gått igenom det praktiska har du chansen att sätta din personliga touch på det hela och ge konstverket en passande ram. Rent generellt säger man att målningar med framför allt ljusa färger passar bäst med en ljus ram. Målningar som domineras av mörka färger passar bäst i en mörkare ram. Ju mer blått en färg har desto kallare ser den ut. Ju mer gult desto varmare. En målning med framför allt varma färger har en stimulerande effekt på betraktaren. Svala färger har däremot en lugnande effekt. Vi rekommenderar att du väljer en ram vars färgtemperatur matchar motivets. Med rätt nyans på ramen kan du inte bara förstärka bildens stämning utan också framhäva utvalda detaljer. Välj exempelvis en röd ram för att framhäva en kronbladen på en röd ros.

  It's a match – välj ram efter målning

  Barockram efter mått Heathrow

  Det är inte helt lätt att välja motiv när det finns så många olika fina målningar och stilar att välja bland. Fantasy, landskap, pittoreska städer, stilleben, abstrakt konst, färgglad pop art och majestätiska djur och porträtt – vilken typ av ram passar egentligen bäst till målningen du har valt? Här kommer våra förslag:

  • Shabby chic-ramar för motiv med blommor, gamla byggnader och gränder samt stilleben. De står för dåtidens magi och passar romantiskt inredda rum, drömlika motiv och allt som väcker nostalgiska känslor.
  • Barockramar för vedutamålningar (historiska städer eller landskap), motiv med gamla segelbåtar och stilleben. Barockramar har en kunglig historia i och med att de prydde slottens innerväggar.
  • Aluminiumramar för pop art, gatukonst och stadssilhuetter. Aluminiumramar kombinerar modern design med enkel elegans. Profilerna är för det mesta platta och kantiga. De låter motivet stå i centrum. Passar framför allt rum som inretts med industriella designelement.
  • Träramar för landskap, skogsmotiv, djur och impressionistiska målningar. Träramar har en naturlig charm och väldigt mångsidiga användningsområden.

  Det man inte kan göra nu får man spara till senare

  Dekorerade väggar skapar välbefinnande

  Även om det för närvarande inte går att resa på samma sätt som vi är vana vid betyder det inte att vi inte kan göra något åt vår vardagssituation. Så varför inte göra det bästa av denna ovanliga tid och väcka sin inre konstnär! Måla efter nummer är en kreativ fritidsaktivitet som lugnar oss och får oss att känna oss mer tillfreds i dessa osäkra tider. En annan positiv effekt är slutresultatet – en fin målning att pryda väggarna med. Så länge vi inte kan åka på äventyr i främmande land kan resan ändå gå till en drömlik destination – med måla efter nummer.