Vi hjälper dig gärna!
Mångsidiga designer och unika träådringar – dessa och många fler anledningar gör trä till det populäraste materialet för ramar. Det breda sortimentet i vår butik bevisar dess mångsidighet. Under kategorin träramar hittar du rätt ram för ditt motiv. Upptäck vår all time favorite. Är det något du undrar över? Fortsätt läsa för att få mer information om träramar.
Vi får många frågor om allt som rör ramar och inramning. Vi samlat de vanligaste frågorna och svaren här så att du snabbt hittar det du söker.
Ayosträ och furu är de vanligaste träslagen. De är båda mjuka och lätta att bearbeta. Det finns också ramar av MDF (Medium Density Fibreboard). Deras lister består av pressade och limmade träfibrer. Fördelen med MDF-ramar är att de är billiga och ändå ser väldigt fina ut – något som märket accent bevisar. Utöver dessa material hittar du också ramar av olika ädelträslag. De finns bland annat i sortimentet från Roggenkamp. De unika träådringarna och nyanserna hos bok, ek, körsbärsträd, lönn och valnötsträ framhäver dina motiv med sin naturliga skönhet. Ramar med lister av massivt trä är dyrare. Varför? För att de både är svårare att få tag på och att bearbeta. En prisvärd kompromiss är aluminiumramarna med faner av ädelträ från det holländska märket Barth.
De flesta träramar kan du inte måla. Listernas yta har för det mesta någon slags skyddsbehandling för att se till att ramen både och håller och ser fin ut länge. Däremot kan du måla ramar av obehandlat trä. I jämförelse med behandlade ramar är dessa relativt dyra. Hur kommer det sig? För att våra kunder ska få en högkvalitativ ram av obehandlat trä används endast det bästa virket. Och tillverkaren får inte göra några misstag när listerna skärs till. Du hittar våra ramar av obehandlat trä under kategorine Ramar att måla själv
För tillverkningen av ramar av massivt trä, som de flesta ramar från Mira används flera lika stora bitar virke som sågats ut ur trädstammen. De bearbetas till lister som sedan fästs i varandra – och ramen är färdig (naturligtvis tillkommer glas och bakstycke om det inte rör sig om en så kallad tom ram). Massivt trä betyder alltså att ramen består av hela trästycken från ett och samma träslag, och inte av skivor eller fibrer som pressats och limmats ihop.
Träfaner är tunna skivor av trä som har ett dekorativt syfte. De används som ett övre lager för att uppgradera ramar av mindre dyrbara träslag. Ädelträslag är särskilt populära som faner. Det finns även fanerskivor av exotiska träslag som importeras till Europa från andra kontinenter. Några exempel är mörkröd mahogny, rödbrunt rosenträ och svart ebenholts. Det finns också faner av europeiska ädelträslag som körsbär, lind och valnöt. Förresten! Masurvirke räknas också som ädelträ. Det kommer inte från ett specifikt träd utan tillverkas av vrilar, alltså knölar som växer på trädstammen, från valnötsträd, lönn och alm.
Miljöskydd och hållbarhet är viktigt även inom inredning. Många kunder frågar om hållbara ramar, och det av goda skäl. Detta leder till att tillverkarna får en större medvetenhet om hållbarhet eftersom de vill besvara efterfrågan med lämpliga produkter. Därför har en del av träramarna från Nielsen redan FSC-certifierats. De är tillverkade av virke från hållbara skogsbruk.
Sedan 1970-talet tillverkas ramar av nya material, särskilt aluminium. Även om aluminiumramar är en cool representant för den moderna tidsandan har den inte kunnat ersätta träramen. Träramar har ju trots allt en nästan tusen år gammal historia. Men det är inte allt. Som material är trä otroligt mångsidigt och utstrålar samtidigt en känsla av antik dignitet. Och den känslan tas bäst fram av den italienska ramtillverkaren Salvadori Cornici vilket märkets opulenta lyxramar bevisar. I vårt sortiment hittar du också barockramar till ett lägre pris från tillverkaren Mira. Men du kanske snarare är på jakt efter en ram som präglas av minimalism, tydliga former och modern design? Då är de rätlinjiga designerna från artvera något för dig. Även för denna estetik är träet ett utmärkt material.
Vi rekommenderar att du inte bara tittar på profilens design när du väljer ram, utan också på träets färg. Färgerna varierar nämligen beroende på träslag. Efter att ha bearbetats i många steg uppenbarar sig träets vackra färger under barken. Ramar av mahogny har exempelvis en mättad rödbrun färg medan körsbärsträ drar lätt åt orange. Ramar av furu och lönn är ljusare och har en något gulaktig nyans. Man skiljer dessutom på varma och svala nyanser. Så se till att matcha motivets färger med träramens naturliga färg. Då skapar du en färgharmoni som blir en fröjd för ögat Döhnert tar vara på och hyllar träets naturliga färger i sitt utbud av träramar
Träådringen ser annorlunda ut beroende på i vilken riktning trädstammen har sågats. För ramar används generellt två olika slags ådringar. Den ena är årsringar som ser ut som böjda linjer och påminner lite om flammor. Den andra är de så kallade märgstrålarnas långa linjer som här och där bryts av genom kortare strålar. Böjda eller streckade – träramarna från Woodie och Klüber Rahmen visar upp sina vackra ådringar. Välj en träådring som passar linjerna i ditt motiv. Då kan du skapa ett kreativt samspel mellan motivet och ramen och få motivet att se ännu mer dynamiskt ut.
Laseringar och lacker skyddar träet mot UV-strålning, fukt och skadedjur. Laseringar tränger in i trät och skapar samtidigt ett glänsande skyddslager på träets yta. Fördelen? En laserad träram behöver ingen ytterligare skötsel. Och träådringen syns igenom. Man kan också försegla träet med lack. Lack har en täckande färg som förvisso döljer träådringen men den starka effekten gör det möjligt att uppnå knalliga färgresultat. Det är vissa av ramarna från Larson-Juhl. bevis på. För att uppnå en used-look kan listernas ruggas eller blästras. Genom sandblästring avlägsnas mjukare delar av träet vilket gör att de fastare partierna blir mer framträdande. Det gör träets unika struktur ännu mer dynamisk. Den tyska ramtillverkaren FDM har många fina modeller som passar perfekt till Shabby chic.