Vi hjälper dig gärna!
Kilramar består av fyra lister som man spänner upp en canvas- eller målarduk på. Hörnen har tappar och urtag som gör att listerna kan sammanfogas i 90 graders vinkel. Stora kilramar kan behöva stabiliseras med extra tvärslåar. Om tavelduken tappar spänning med tiden kan man slå in små kilar i de gerade hörnen. Läs vidare för att få reda på varför det lönar sig att välja en professionell kilram.
Många konstnärer bygger själva en kilramsliknande konstruktion att spänna upp sin målarduk på. Men lönar sig besväret? Professionellt tillverkade kilramar har i motsats till träribbor från byggvaruhandeln många praktiska fördelar och är ändå snälla mot plånboken:
En kilram består av fyra lister som också kallas för skänklar. Hos oss kan du beställa enstaka skänklar med en längd från 20 till och med 300 cm och sätta ihop dem själv. Vi har också tvärslåar i sortimentet som gör konstruktionen extra stabil. Vi rekommenderar att montera en vertikal tvärslå på kilramar med en längd från 70 cm. Du kan beställa dem separat från oss om de inte redan medföljer i leveransen. Om kilramen är 70 x 70 cm eller större bör du montera två tvärslåar som ett kors.
Många konstnärer har gjort erfarenheten att listerna inte bör vara längre än 300 cm eftersom ramen då blir instabil trots flera tvärslåar. Ju större kilramen är desto större utmaning blir det att spänna upp tavelduken.
Tips från allaramar.se: Är kilramen längre än 120 cm bör du använda dubbla skänklar som du skruvar fast i varandra.
När du beställer i vår nätbutik gäller generellt att bildformatet motsvarar ramformatet. Men det finns undantag: skuggfogsramar och kilramar.
Det format som anges för kilramar motsvarar den färdiga konstruktionens yttermått. Vi rekommenderar att du beställer en kilram med yttermått som är mellan 3 och 6 cm mindre på varje sida än taveldukens yttermått. När duken spänns på kilramen viks den över skänkeln och häftas fast på baksidan. Ju högre profilen är, desto mer tavelduk går åt till monteringen – 3 till 6 cm försvinner på varje sida så du behöver ha marginal. Det är lättare att klippa bort canvasduk som blivit över efter monteringen än att försöka montera duken på en för stor kilram.
Enskilda skänklar och kilramar utan duk ger fördelen att du själv kan bestämma vilken slags målarduk du vill använda. Beroende på teknik, färg och hur tunna linjer du vill kunna måla behöver du en duk med grövre eller finare struktur. På en sådan kilram kan du dessutom spänna upp egna foto- och konsttryck.
Men om du vill slippa krånglet med att montera skänklarna till en kilram och spänna upp duken på den färdiga konstruktionen har vi färdigmonterade kilramar med målarduk i sortimentet. Våra handspända kilramar av äkta trä är en proffsig lösning. Larson-Juhl tillhandahåller en kilram med målarduk bestående av 70 procent bomull och 30 procent rayon (viskos). Dessa färdigspända kilramar levereras dessutom med kilar så att du kan spänna duken igen vid behov.
Vill du öka säkerheten i ditt hem eller utställningslokal? Då är våra eldfasta kilramar rätt för dig. De är de säkraste kilramarna i hela sortimentet. Dessa brandklassade kilramslister kommer från märket artCANVAS och uppfyller kraven för brandklass B1. Brandklassen innebär att de är svårantändliga. Materialet i sig är brännbart, men det inte fortsätter att brinna efter att elden släcks. Svårantändliga material gör det alltså svårt för en brand att sprida sig. Denna B1-brandklassade modell tillverkas av specialimpregnerade MDF-träfiberskivor. Ramar i brandklass B1 hämmar alltså spridningen av elden.
Med lite övning går det enkelt att montera en kilram. I den här videon visar vi hur det går till: