Vi hjälper dig gärna!
Idag ser man sällan dessa ovanliga och spännande former på väggarna. Just på grund av det blir de en speciell inredningsdetalj. Deras historia, tillverkning och charm gör dem till något alldeles utöver det vanliga. Låt kreativiteten flöda med en rund eller oval ram!
Redan sedan antiken har exceptionella konstverk skapats på runda bildmedia och fått en rund inramning. Här kommer tre berömda exempel:
En rund ram sticker ut bland alla vanliga, fyrkantiga ramar. Historiskt sett användes runda ramar framför allt för porträtt. Det är alltså ett säkert kort att rama in ett fint porträttfoto och därmed hålla traditionen vid liv. Eller vill du hellre göra en modern tolkning? Då har vi ett par förslag.
Många samtida konstnärer målar sfäriska motiv på runda taveldukar. Många lager akrylfärg flyter samman som ett skummande hav. Eller använd runda motiv som planeter och stjärnor. En annan idé är att rama in ett fotografi som tagits med fisheye-objektiv. Och sist men inte minst kan du framhäva ditt motiv genom att utnyttja den runda ramens dekorativa karaktär och använda den som ett fönster. Antingen som en så kallad oculus för ett stadspanorama eller landskapsmotiv eller varför inte rama in ett undervattensmotiv – då ser ramen ut som ett ubåtsfönster. Vi rekommenderar stora format för de här inredningsidéerna rekommenderar.
Ovala ramar var framför allt populära under 1800-talet. De pryddes ofta av en snitsad rosett upptill. Porträttfoton och pappersklippningar ramades in i dem eftersom den ovala ramen framhäver ansiktets form. Nu för tiden är ovala ramar relativt sällsynta. Men det gör dem bara mer intressanta eftersom det ger dem en exklusiv känsla. Du kan enkelt skapa en historisk effekt genom att rama in pappersklippningar eller foton i svartvitt eller sepia. Ramens glas ger fotona ett långvarigt skydd mot skadlig, yttre påverkan.
En liten förändring med stor effekt! Normalt sett hänger man en oval ram lodrätt. Men om du gillar lite annorlunda inredning kan du testa att hänga upp den vågrätt. Då blir dina landskapsmotiv inte bara intressantare utan riktigt innovativa.
Tips från allaramar.se: Pigga upp köksväggarna genom att rama in bilder på avlånga och runda livsmedel som citron, vattenmelon, aubergine eller ägg. Det blir ett annorlunda stilleben.
Ovala och runda former har en lugnande effekt på ögat. Därför skapar dessa ramar utan hörn ett harmoniskt helhetsintryck i rummet. Det blir extra fint om du väljer runda och ovala bord, mattor, ramar och väggspeglar. Det här enkla knepet ger stor effekt. För alla som älskar vintage och Shabby chic: Välj en ram i en ljus nyans och rama in pressade blommor. Vips så har du skapat en romantisk atmosfär.
Vi får många frågor om allt som rör ramar och inramning. Därför har vi samlat de vanligaste frågorna och deras svar här. Så att du snabbt kan hitta rätt.
Ovala och runda ramar tillverkas på ett annat sätt än deras fyrkantiga motsvarigheter. Vanliga fyrkantiga och kvadratiska ramar tillverkas genom att fyra lister sammanfogas vid hörnen. Man kallar dem för gerade hörn. Runda och ovala ramar har dock inga hörn som kan sammanfogas utan de tillverkas i ett stycke. Tidigare tillverkades runda och ovala ramar med så kallade ovalsvarvar. Idag används framför allt fräsmaskiner vid tillverkningen. Modern teknik ersätter till stor del handtillverkningen av runda och ovala ramar. Därför kommer de inte längre bara i trä utan även i plast och aluminium.
Både i historisk och modern arkitektur används cirkelns fulländade form och ellipsens harmoniska krökning som uttrycksfulla stilgrepp. Hur kommer det sig? Cirkeln symboliserar fulländning. Den är både fullständig och perfekt. Det var delvis tack vare sitt perfekt halvcirkelformade kupoltak och runda takfönster som Pantheon i Rom fick sitt rykte som en av världens vackraste byggnader. Cirkeln passar också utmärkt i futuristiska designer. Ett berömt exempel är O House som ritats av den schweiziska arkitekten Philippe Stuebi och vars fasad består av stora runda fönster. Och ellipsen? Dess avlånga, rundade form används också för fönster. Det okonventionella Hotel Topazz i Wien sticker ut i grannskapet med sina ovala fönster.