Kategorier

Montera kilram i 4 steg

Guide till att montera kilramar i 4 steg

En kilram är en slags trästruktur som används för att spänna canvas på. Om du beställer en kilram från oss får du en uppsättning lister och träkilar som du monterar själv. Vi har också färdigmonterade kilramar i sortimentet – men de kommer inte i lika många olika format.

Så om du har en större canvas i standardformat som du vill spänna upp eller kanske är ute efter en måttbeställd kilram kommer du få en kilramssats av oss. Men det är inte svårt att montera en kilram – tvärtom! Med bara fyra enkla steg blir den smarta träramen redo för duken. Här kan du läsa mer om hur du monterar en kilram och vilka de fyra stegen är.

Upptäck alla spännramar nu

Vilka delar består en kilram av?

När du beställer en kilram, eller spännram som de också kallas, får du fyra lister som också kallas för skänklar. Självklart medföljer också (spänn-)kilarna som ger ramen dess namn. Beroende på formatet (just här menar vi om ramen är kvadratisk eller rektangulär) och storleken (sammanlagt omfång) behöver spännramen eventuellt extra tvärslåar för att vara stabil.

Våra leverantörer tar både hänsyn till formatet och storleken och utrustar setet med så många tvärslåar som behövs. Det kan alltså medfölja en eller flera tvärslåar som monteras parallellt, två som monteras i kors eller tre tvärslåar som monteras som ett dubbelkors. När du beställer en kilram hos oss behöver du bara ange ytterformatet, alltså önskad längd och bredd, så får du automatiskt med eventuella tvärslåar.

Kilramen kommer som en uppsättning med lister, kilar och eventuella tvärslåar.

Dessa verktyg behöver du

Har du fått hem din kilram och är redo att montera den? Då behöver du

  1. en hammare, helst i gummi
  2. en plan träbit
  3. ett stort och stadigt underlag som arbetsplats (gärna ett bord)
  4. en triangellinjal (valfritt).

Tips från AllaRamar.se: Täck underlaget med en ren duk om du tänker spänna upp canvasduken på kilramen direkt efter att du har satt ihop ramen. Nu har du alla byggdelar och verktyg framme och är redo att sätta igång med monteringen.

Steg 1: Placera listerna

Placera de lösa listerna och eventuella tvärslåar på bordet så som de ska monteras. Se till att listernas ändar ligger rätt eftersom hörnen kommer med tappar och urtag. Systemet med tappar och urtag förenklar monteringen efter som du kan skjuta ihop listerna med bara händerna. Dessutom är hörnen gerade vilket betyder att de har 45-graders vinkel. Tillverkarna gör också urtag på rätt ställen i kilramslisternas insida för att göra det enkelt att fästa tvärslåarna i listerna. Placera alltså också tvärslåarna i rätt position.

Du kan behöva ta i lite för att skjuta ihop hörnen.

Steg 2: Fäst kilramens lister i varandra

När du har fått klart för dig hur de olika listerna och tvärslåarna ska sitta kan du börja med monteringen. Börja med att sätta ihop två lister för hand genom att föra ihop tapparna och urtagen. Sätt sedan tvärslåarna på plats, också för hand. Stäng kilramen med de sista två listerna genom att sätta ihop dem på samma sätt som de första två.

Steg 3: Justera kilramens hörn

Ännu är ramen inte stabil – du har fört ihop tappar och urtag men de gerade hörnen är fortfarande inte helt sammanfogade. Därför kommer här i steg 3 både gummihammaren och virkesbiten till användning!

För att skydda kilramen placerar du träbiten mellan list och hammare. Det dämpar hammarslagen. Spännramens lister består av mjukt och lätt barrträ. Även om alla våra kilramar består av massivt trä är de inte lika tåliga som lövträ. Barrträet är dock lättare och därför bättre lämpade för tunga olje- och akrylmålningar som ska ramas in.

Fördelen med tappar och urtag är att du varken behöver limma eller spika ihop ramen.

Använd en gummihammare för att slå ihop listerna helt.

Steg 4: Kontrollera att hörnen är rätvinkliga

Steg fyra går ut på att kontrollera att allt har blivit rätt. Är kilramens hörn 90 grader?

Det kan du ta reda på antingen med hjälp av en triangellinjal eller genom att lägga varje hörn kant i kant med bordets hörn och jämföra. Ett annat alternativ är att ställa kilramen mot väggen och jämföra ramens hörn med vinkeln där väggen möter golvet.

Hoppa inte över det här steget – om alla hörn är rätvinkliga går det bättre att spänna canvasduken på ramen. Dessutom krävs det för att kunna rama in tavlan i en canvasram.

Kontrollera hörnens rätvinklighet mot en bordskant.

Vad gör jag med kilarna?

När du är klar med alla fyra steg har du en stabil och snygg kilram i händerna.

Nu kan du spänna upp en målarduk på den. Träkilarna, som också kallas för spännkilar, behövs först när målarduken har monterats på ramen. De används för att spänna duken. Hur det går till kan du läsa om i vår artikel ”Spänna duk på kilram”.

Vi på AllaRamar.se önskar dig mycket nöje!

Relaterade artiklar