Kategorier

Vintage och Shabby Chic
Ramar med själ

Ramar i stilarna vintage och shabby chic

Sedan flera årtionden är vintage och shabby chic bland de mest populära inredningsstilarna. Att de är så mångskiftande, är säkert en av anledningarna till detta. Vintage passar i alla möjliga olika sammanhang. Begreppet kommer från engelskan och betyder ”gammaldags”, ”gammal” men även ”klassisk” och ”från en viss tid”. Som vi alla vet kan till exempel äldre kläder, som tidigare var nya och moderna, återupptäckas generationer senare. På samma sätt som 1970-talets utsvänga byxor fick en revival under 1990-talet, kan vissa idag identifiera sig med de svallande, långa kjolarna som tidigare bars av hippies, medan å andra sidan är det få som gör det med rokokons eller 1800-talets korsett.

Vintage som synonymt med värdefullt

Smycken, bilar och möbler kan också vara vintage, så även ramar. När något betecknas som vintage, är det i regel något värdefullt som åsyftas: något speciellt, ofta unikt och som har en historia. Kanske har det tidigare tillhört någon annan, som på samma sätt vårdat och uppskattat det. Vintage är också synonymt med retro eller retrostil. Retro betyder ”något som är återblickande”. Här kan till exempel de rundade formerna och rödaktiga tonerna från 1960-talet, de svala pastellfärgerna från 1930-talet eller de rena och eleganta formerna från 1950-talet vara inspirationskälla. Med andra ord är det inte endast objekt som kommer från en viss tid som räknas som vintage, utan även sådana som hämtar inspiration från en viss estetik.

et finns ramar av båda sorter. Bland annat erbjuder vi tillsammans med vår partner Gipfeldesign ramar som tillverkats av äldre använt trä. På så sätt har ramen en tidigare existens och det ger den en alldeles speciell charm. Dessa ramar har ibland oregelbundenheter, vilket vittnar om att de inte tillverkats maskinellt efter rigorösa krav på enhetlig standard.

Frame Design Mendes ramar i barockstil tillverkas av exklusiva och högkvalitativa material. Listerna har enkla mönster och ett noga utvalt romantiskt färgschema. De passar en klassisk inredning men kan också medvetet väljas som originella kontrastelement i en modern miljö. Med de för hand bearbetade och förfinade objekten lyckas tillverkaren skapa en produkt som är gjord av nytt material men som genom sin stil och sin bearbetning är förväxlande lik antika ramar.

Det charmigt slitna

Oftast är det inte helt lätt att sätta fingret på vad som är vintage eller vad det är som gör det så tilltalande. Vad gäller ramarna har de i alla fall det gemensamt att de kan beskrivas som ”charmigt slitna”. Ett annat namn för vintage, som också kommer från engelskan, är shabby chic. Shabby kan översättas som ”sjaskig” eller snarare ”sliten” och chic som ”stilig”. Detta ger upphov till uppfattningen att begagnade föremål har en synnerligen egen attraktionskraft. Ursprungligen användes shabby chic enbart för begagnade möbler. De kännetecknades av att vara aningen nötta och slitna. Med tiden kom begreppet även att inbegripa nya produkter, som medvetet försökte härma just denna speciella estetik.

Till ramar i vintage- och shabby chic-stil används främst trä, det lämpar sig bäst till att skapa den snyggt slitna stilen. Träet med sin unika struktur utstrålar traditionell, äldre och antik charm. Helst ska träets ådring synas för att man ska få till rätt känsla. Ramarnas lister målas avsiktligt lite slarvigt så att ådringen lyser igenom en aning. Färgmässigt används oftast naturliga trätoner eller klassiska och varma färger som vitt, rött eller nyanser av grått.

Vintage- och shabby chic-ramar används ofta i rustika miljöer, där även övriga möbler är av trä som skapar en varm och hemtrevlig atmosfär. Detta kallas även för lantlig stil eller ”country”. På landställen, mestadels långt ifrån det stressiga stadslivet, tycker folk om att skapa sig en personlig och mysig plats där de kan dra sig tillbaka. Här behöver inte möbler och väggdekorationer vara representativa eller utstråla kompetens och professionalism, utan kan vara säregna och också lekfulla.

För detta ändamål passar framför allt mellantjocka lister som ger ett massivt och distinkt intryck. Träets ådring kan vara mer eller mindre synligt, men i vilket fall ska det alltid vara försiktigt och omsorgsfullt dekorerat, inte allt för pompöst. Ramarnas design är ofta livlig och på de flesta modeller kan man även känna mönstrets relief. En ram i vintage- eller shabby chic-stil ska inte vara ett perfekt föremål med en jämn, lackad yta som utstrålar självförtroende, utan ska snarare ha en romantisk själ – om man tillåter sig använda sig av en mänsklig metafor.

Häftiga ramar i vintage-stil