Kategorier

Affischramar

Upp med affischerna på väggen!

Affischer hör till i ett barnrum precis som ljus på en födelsedagstårta. Oavsett om föräldrarna gillar det eller ej, affischer med ett älskat popband, en fotbollshjälte eller gulliga djurungar var ett måste på väggarna. De speglade den egna personligheten och var så ett uttryck för självbestämmande. Allt eftersom hur intressena ändrar sig in i puberteten samlar man på sig en mängd affischer varav många snabbt blir föråldrade och hamnar i papperskorgen. Sällan var ens föräldrar överlyckliga över hur skadade affischerna blev och det slarviga intryck de gav efter oförsiktiga upphängingar med tejp.

Ramar för affischer

Snäpplister: det billiga alternativet för affischer

Affischer har ofta ett högt ideellt värde och kan följa en genom ett helt livsavsnitt. Kostnaden för en affisch är dock i regel förhållandevis lågt. Därför bör priset för en ram hålla sig inom gränser, speciellt med tanke på att affischer ofta hänger i tonårsrum och kräver en stor ram. Det gör plastramar till en klassiker för inramning av affischer. Det traditionella formatet för affischer är det något konstiga formatet 61x91,5 cm, vilket ofta erbjuds som standardformat. Andra format är t.ex. 60x90 cm eller 70x100 cm. Affischer och plakat som tas med från en semester utomlands är ofta inte i europeiska standardformat. I det fallet har man ofta inget annat val än att måttbeställa.

Vissa affischer har dock inte bara ett personligt värde, utan ett allmänt eller historiskt värde. Dessa vill man, speciellt som vuxen, bevara i årtal framöver. I detta fall spelar det ingen roll om det handlar om filmplakat, minnessaker eller den första reklamkampanjen i det egna företaget, ett projekt man har lett eller ett favoritfoto tryckt i ett stort format. Anspråken på en enhetlig och stillfull presentation stiger i regel med åldern. Dessa krav kan uppfyllas genom en specifik ram.

Teknikerna är enkla. På marknaden finns ett stort utbud av s.k. spännramar. I dessa kan man, vilket namnet redan antyder, spänna upp en affisch med hjälp av s.k. krokodilklämmor. Dessa filigrana ramar kan hängas upp en och en tätt intill väggen eller kombineras för att presentera två affischer samtidigt. I ett skyltfönster eller hängandes från taket mitt i ett rum kommer de till sin fulla rätt. Dessa ramar är inte bara praktiska utan också innovativa. Bytet av bildmotiv går enkelt och snabbt.

Förutom privat användning är dessa inramningsmöjligheter lämpade för affärer. Såväl vid presentation av dekorativa konsttryck som för framhävning av reklaminslag ger de ett bra intryck. När du väljer att rama in en affisch istället för att bara klistra eller spika upp den på väggen skapar du en helt ny visuell upplevelse som är minimalistisk, ordentlig och ger ett proffessionellt intryck.

Från affisch till bild

Aluminiumramen Classic från Nielsen som växelram för affischer

Om du letar efter en ram till din affisch som ser mer ut som en klassisk ram så är snäppramarna en optimal lösning. Vid en första blick går snäppramarna knappt att skilja från en ram i plast eller aluminium. De finns att få i flertalet färger och profilbredder, de kan imitera trä samt olika metaller. Du har valet mellan flera avskalade modeller samt modeller som sticker ut. Du har möjligheten att välja en ram utifrån din smak som passar perfekt till ditt motiv. Den största skillnaden mellan en klassisk ram består i att listerna på sidorna går att fälla upp. Denna metod har avgörande fördelar. En affisch, som vanligtvis består av tunnt papper, kann snabbt ta skada. Men när man har möjligheten att försiktigt lägga postern på ramens baksida och stänga igen ramens lister över affischen, så är affischen skonad.

Med en egen ram hamnar din affisch i blickfånget och blir till ditt eget konstverk. För ditt företag utgör ramen dessutom ett ytterst effektivt och samtidigt simpelt hjälpmedel.

 

Mer om affischramar och speciellt en yrkesmässiga användningen finner man i vår utförliga artikel om reklammaterial: ”Reklam med gatupratare”.