Kategorier

Ramar i stora format

DEHA Design tillverkar på beställning gigantiska XXL-ramarVid större ramar är det rekommenderat att man följer några enkla riktlinjer, för att garantera en stabil och säker inramning.

Om bilden som ska ramas in överstiger ca 70 x 100 cm, som till exempel A0-format, behöver man en extra stabil ram. Enbart stadiga trä- och aluminiumramar kommer här på fråga. Ramar av plast kan nämligen i större format deformeras och är därför för svaga. Om man vill ha en träram, måste man välja en med bredare profil. När det kommer till inramning av stora verk går det endast att få tunna och smala lister med en aluminiumram.

När man placerar in en målning, men även ett fotografi, i en ram och sedan lägger på glasskivan, tillkommer en avsevärd vikt som är lätt att underskatta. Ramen måste kunna bära upp denna vikt för att man inte ska riskera skador på objektet. En ram med en bred träprofil kan i större format också bli rätt tung och då rekommenderas man att välja akrylglas istället för vanligt glas. Detta för att akrylglas väger betydligt mindre och på så sätt får man ned vikten något, dessutom är akrylglas mer tåligt och går inte sönder lika lätt.

Glasskivor av plast är också ett bra alternativ om man väljer en aluminiumram. ördelen med att välja en ram i aluminium är att man inte behöver välja breda lister. Aluminium är stabilare än trä, samtidigt som det väger mindre, och därför går det att välja smalare lister.

Observera att ramar över en viss storlek måste måttbeställas. Den övre gränsen är teoretiskt 300 x 300 cm, eftersom aluminiumlisternas längd bara är ca tre meter. Då det i vanliga fall inte finns glasskivor eller bakstycken i det här formatet är det svårt och dyrt att införskaffa. Även packnings- och transportkostnaderna är dyra. Därför är stora format vanligen endast tillgängliga på begäran och måste alltid beställas och beräknas separat.