Kategorier

Måla efter nummer

En kreativ och avkopplande hobby

”Konst är till för att rena själen från vardagens damm” Pablo Picasso.

Måla efter nummer är en kreativ fritidsaktivitet som både är avkopplande och ger uttryck för vår kreativitet och bortlängtan. Den kan dessutom ge lite omväxling i din eller familjens vardag – måla efter nummer finns nämligen både för vuxna och för barn. Eller är du på jakt efter en ny hobby? Då har vi goda nyheter! Den här trevliga aktiviteten passar också för nybörjare. Den har dessutom positiva effekter på vårt mentala välbefinnande – vilka berättar vi om i den här artikeln. För alla konstintresserade finns något extra spännande i slutet av artikeln. Där kan du läsa mer om hur måla efter nummer uppstod och vi avslöjar vilka berömda personer som ägnat sig åt denna hobby.

Skuggfogsram KOMODO

Tips från allaramar.se

En tavla som du själv har målat efter nummer är en fin presentidé. Utöver de många färdiga motiv som går att köpa kan du också göra en egen bild att måla efter nummer. Vad sägs om ert bröllopsfoto som egenmålad tavla till årsdagen?

Personlig inredningsdetalj

Gör inredningen snäppet mer personlig med en egenmålad tavla. Då är allt som saknas rätt ram. Läs mer om vilka format, profiler och glas som passar bäst.

Måla vackra tavlor enkelt? Så fungerar måla efter nummer

Drömmer du om att göra något kreativt men saboteras av din inre kritiker? Visst behöver man lite mod för att våga testa på måleri. Det är extra sant när man inte har den know-how som behövs (vilka färger som passar tillsammans, förhållande mellan ljus och skugga, perspektiv med mera). Med måla efter nummer kan du lägga alla hämmande osäkerheter åt sidan.

Den första svårigheten överkommer du redan vid beställningen. Du behöver nämligen inte gå till en butik med konstnärsmaterial och själv hitta rätt färger och andra verktyg som behövs. Måla efter nummer kommer i ett komplett set med målarduk, penslar och små byttor med de färger du behöver.

Allt du behöver göra för att få hem setet är att välja ditt favoritmotiv och beställa det. Motivet kommer då i form av en målarduk eller stadigt papper med linjer och numrerade fält som tillsammans utgör en skiss för målningen. Varje nummer motsvarar en färgbytta som försetts med samma siffra. Det gör att du enkelt kan se vilken färg som ska målas var. De medföljande färgerna är för det mesta tjocka akryl- eller oljefärger som täcker linjerna och numren ordentligt. Nu är det bara att sätta igång och fylla i respektive fält med rätt färg. Beroende på tavlans svårighetsnivå har fälten olika storlekar och därför brukar passande penslar ingå i köpet. Allt eftersom börjar din tavla att se ut som originalmotivet och du kan känna dig nöjd och glad för varje steg på vägen. Resultatet blir en personlig kopia av originalet. Vilken lyckad introduktion till måleri!

Längtar du också bort? Måla efter nummer kan ge lindring

Vackra väggar ger välbefinnande

Om du svarar ”ja” på de här tre frågorna är du i akut behov av semester:

Sjunker du i vardagens rutinträsk istället för att dyka efter musslor i havet? Klagar du över stelhet i ryggen istället för att koppla av i en solstol? Kämpar du mot främlingar i trängseln för att få den sista sittplatsen på tunnelbanan istället för att höja glaset för nya bekantskaper med andra semesterfirare och lokala ortsbor?

Men vad ska man göra om man har ett uppenbart fall av akut avkopplingsbehov och nästa semester ligger långt i framtiden? Vår medicin mot stress och frustration heter måla efter nummer.

En studie från 2020 som gjordes via analysplattformen ”App Annie” visar att den genomsnittliga användaren tillbringar 3,7 timmar om dagen med sin smartphone. Under den tiden måste hjärnan konstant bearbeta ny information. Det tröttar ut sinnet men skapar också en känsla av missnöje. Samtidigt ansträngs ögonen av skärmens blå ljus. Det är alltså inte konstigt att hjärnan och ögonen behöver lite återhämtning. När man utövar denna manuella aktivitet koncentrerar man sig helt och hållet på motivet och stänger av alla intryck utifrån. Det skapar en känsla av välbefinnande och hjälper oss att stressa ner. Du kommer snabbt märka framstegen och till slut har du ett färdigt konstverk som du själv har målat. Denna skapandeprocess gör att man känner sig tillfreds samtidigt som de fina stads- och landskapsmotiven kan ge lindring åt bortlängtan.

”Just let go, and fall like a little waterfall” Bob Ross
i The Joy Of Painting.

Grå celler skapar färgglada bilder

”Train your brain!”

Med alla dessa punkter i åtanke är det inte konstigt att målning också används som terapiform. Känslan av att vara närvarande och fokuserad här och nu främjar koncentrationen och kreativiteten. En studie från Friedrich-Alexander-universitetet i Tyskland har visat att hjärnans ångestcentrum inaktiveras under tiden man målar. Det känner man också i kroppen: man slappnar av, blir på bättre humör och tänker inte så mycket på sådant som tynger ner eller oroar. Det är också bevisat att finmotoriken förbättras av att måla. När du målar efter nummer övar du upp koordinationen mellan öga och hand genom att kontrollerat färglägga fält och följa fina linjer. Vetenskapen är dock inte helt säker på vilken effekt målandet har på hjärnan. Man har observerat att konstnärer och människor som ofta målar har mer grå substans i hjärnan. Den sköter informationsbehandlingen och förknippas med intelligens – det är inte för intet man pratar om ”grå celler”. Alltså verkar det som att förmågan till kreativt tänkande främjas av målande. Man förmodar också att målandet gör oss mer villiga experimentera, man blir alltså mentalt flexiblare och friare. Tack vare de olika svårighetsgraderna är måla efter nummer en aktivitet för hela familjen. Så istället för att glo på en skärm kan du, din partner och dina barn grabba penslarna och måla av hjärtans lust.

Översikt över fördelarna med måla efter nummer

Målarglädje
  1. Alla kan måla efter nummer, oavsett om du är nybörjare eller erfaren konstnär, barn som vuxna, eftersom olika motiv kommer i olika svårighetsgrader med större eller mindre fält att färglägga.
  2. Det är bekvämt att måla efter nummer. Målarseten innehåller nämligen en målarduk med tryck, passande penslar och färgbyttor (vissa set inkluderar till och med en kilram).
  3. En bild som du själv har målat är en utmärkt presentidé.
  4. Den inramade tavlan blir en personlig inredningsdetalj att pryda väggen med.
  5. Vi mår bra av att måla. Det lindrar stress, förbättrar koncentrationen, övar upp manuella färdigheter och stimulerar kreativiteten.
  6. Denna avkopplande fritidsaktivitet sprider glädje och ger omväxling i vardagen oavsett om du målar själv eller tillsammans med andra.

Det man inte kan göra nu får man spara till senare

Om du känner att dina dagar bara består av arbete och rutinsysslor är en ny hobby ett utmärkt sätt att få lite variation i vardagen. Man säger ju att omväxling förnöjer så väck din inre konstnär! Måla efter nummer är en kreativ fritidsaktivitet som lugnar oss och får oss att känna oss mer tillfreds i dessa krävande tider. Denna kreativa hobby passar lika bra för dig som är nybörjare som för dig som redan är duktig på att måla. En till positiv effekt är slutresultatet – en fin målning att pryda väggarna med. Så länge vi inte kan åka på äventyr i främmande land kan resan ändå gå till en drömlik destination – med måla efter nummer.

Fördjupa din kunskap

Du som gillar historia eller älskar små anekdoter, fortsätt att läsa! Den här faktarutan är extra intressant för dig.

Hur uppstod måla efter nummer?

”Jag önskar att jag kunde uppfinna något som blåa jeans. Något som gör att folk kommer ihåg en. En massprodukt.” Andy Warhol

Allt började 1949 i Detroit, USA. Max Klein är chef på Palmer Paint Company, ett företag som hade specialiserat sig på stafflier och målardukar för barn. Max Klein anställde den unga konstnären Dan Robbins med förhoppningen att kunna utvidga sin kundkrets till vuxna. Denne skulle skapa motiv för färgläggning, frågan var bara hur. Robbins fick tag på en text som gav dem lösningen. Texten beskrev hur den italienska renässanskonstnären Leonardo da Vinci skissade fält på sina konstelevers målardukar som de sedan skulle färglägga. Tanken var att det skulle hjälpa dem att lära sig att måla. Varje fält fick ett nummer som motsvarade en specifik färg. Och det är ju precis vad måla efter nummer går ut på! Så varför inte anpassa metoden till den modernare tidens smak och göra målarglädjen till något för alla: barn som vuxna och till och med nybörjare. Strax efter denna snilleblixt lanserades de första målarseten som kallades ”Craft Master”.

Vilka var de första motiven?

Det blev dock ingen succé. Robbins första motiv, det så kallade ”Abstract no. 1”, var ett kubistiskt stilleben som blev en riktig hyllvärmare. Detta var förvånande eftersom det första massproducerade motivet tycktes vara perfekt att måla efter nummer. Inom den här stilen har färgerna inga flytande övergångar vilket gör motiven utmärkta för att dela upp i mindre fält. Men Max Klein och Dan Robbins lät sig inte avskräckas av det misslyckade första försöket. I slutändan var det landskaps- och djurmotiv som sålde som smör. Hundratals medarbetare anställdes för att tillgodose den ständigt stigande efterfrågan på allt fler olikartade motiv. Under sina bästa tider skickade företaget ut 50 000 set varje dag. År 1955 såldes sammanlagt 20 miljoner set i USA och vissa landade till och med i Vita huset. Den amerikanska presidenten Dwight D. Eisenhower målade nämligen gärna efter nummer när han hade en stund över, vilket dock inte var särskilt ofta.

Måla efter nummer är lika populärt nu som då

Det dröjde inte länge innan idén spreds över Atlanten till Europa och blev en stor succé i bland annat Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Men de europeiska kunderna var inte särskilt intresserade av amerikanska landskap, så motiven anpassades till den europeiska marknaden. Ett av de bäst säljande seten i England var till exempel ett motiv med huset där William Shakespeare föddes. Motiv från klassiska europeiska konstnärer var också mycket populära. Den sista måltiden av Leonardo Da Vinci – ett namn vi känner igen från ovan – var ett omtyckt motiv att måla efter nummer i hela Europa.

Självklart spelar tidsepokens estetik en viktig roll. Nu för tiden finns det motiv med allt från känd gatukonst till motiv som har anpassats från resebloggares Instagram-konton och fankonst (scener och karaktärer från filmer). Naturligtvis är motiv från kända konstnärer fortfarande populära, särskilt motiv från Vincent van Gogh.

Men är det konst? Andy Warhol och måla efter nummer

Vi associerar främst namnet Andy Warhol med popkonst, såsom de 32 screentryckta canvastavlorna med Campbell’s Soup Cans eller Marilyn Diptych som motiv. Vad som inte är lika känt, men lika typiskt för popkonst, är Warhols serie ”Do It Yourself” som bestod av fem tavlor. Dessa tavlor var inte helt färdiga, vilket var ett medvetet drag av Warhol. De bestod av numrerade fält och målades 1962 – samma år som de kända soppkonserverna. Motiven består bland annat av ett havslandskap med båtar i förgrunden och ett hus vid vägkanten, blommor och en fiol. Parodi, ovanlig användning eller hyllning – det går att spekulera kring konstnärens avsikt men det är obestridligt att det krävs en konceptuell konstnär av Warhols kaliber för att få något vardagligt att platsa på museum. För egentligen har ju måla efter nummer aldrig haft något annat syfte än att vara en opretentiös hobby.

Måla efter nummer är vintage

Efter 1960- och 1970-talet föll hobbyn måla efter nummer allt mer till glömska. Warhols signerade Do It Yourself-tavlor skrev däremot historia. De ställs inte bara ut i Pittsburgh, konstnärens hemstad, utan också på olika muséer i Europa. På sistone har ett besynnerligt fenomen kunnat observeras: Till och med anonyma tavlor som målades under dessa två decennier räknas som samlarobjekt! De hittas på loppmarknader och second hand-affärer och har alla egenskaper som glädjer en vintagefantast: de är ovanliga, autentiska, amerikanska, populära och osar 50-tal – och som pricken över i har de en äkta Warhol-anda, även om det är ett mervärde som uppstått först i efterhand.

Relaterade artiklar