Kategorier

Clipsramar
Ramlösa bildhållare är diskreta och mycket prisvärda

Clipsramar: diskreta och mycket prisvärd

Den understödjer konsten på ett lågmält sätt och är en absolut klassiker. Därtill är den antagligen den mest diskreta ramen av alla infattningar. Den är till och med så diskret, att den strängt taget inte borde kallas för ram, då den saknar ramlist: clipsramen. Denna speciella ram är inte att underskatta. Här granskar vi denna infattning och tar reda på vad som gör denna ram så speciell!

Uppbyggnaden

En ramlös bildram består i regel av tre komponenter: bakstycke, glas och clipsen, som håller samman dessa två med bilden däremellan. Kontruktionen är enkel och samtidigt snillrik, då clipsen kan användas som upphängningskrokar och så möjliggör att clipsramen alltid kan hängas upp i såväl stående som liggande format.

Ramlösa bildhållare från märket FDM

Komponenter

Ramlösa bildhållare från Walther

Verkan

Clipsramen har en avgörande fördel gällande presentationen: den neutrala presensen. En trä- eller aluminiumram kan ofta verka dominant och leda till att bilden i ramen hamnar i skymundan. Med en ramlös bildhållare kan det inte hända. Konsverkets optik störs ej av ramen och atmosfären som ramen ska placeras i blir irrelevant tack vare ramens anpassningsförmåga. I en modern miljö ger clipsramen samma tidsenliga intryck som allting runt om den. Hänger clipsramen på en vägg med en klassisk tapet passar den även perfekt där. Därför är denna typ av ram alltid ett bra val, speciellt när man är osäker på hur bilden ska komma till sin fulla rätt. Med denna ram är man på den säkra sidan.

Clipsramar par excellence

Vid så få komponenter kan man lätt komma till en oriktiga slutsatsen att alla ramar oavsett märke liknar varandra. Men även vid ramlösa ramar finns det stora skillnader. Glaset kan vara tillverkat i normalglas, antireflexglas och akrylglas, och även clipsen uppvisar betydande skillnader. Clips med vassa kanter kan orsaka inskärningar på bakstycket som upprätthåller ramens stabilitet, vilket kan leda till att bakstycket fransar upp sig och så efter lång användning inte är stabilt nog.

Även för detta problem finns det en lösning, vilket framför allt glädjer fotografer och profesionella inramare: clipsramen med en sorts flexpin. För den som söker en ram som knappt uppvisar några slitagespår även efter frekventa bildbyten är ”växelbildhållare ramlös” från Roggenkamp helt rätt val. Hos denna ram förser excenter med fjäderstålklamrar ramen med en säker fästanhållning för alla komponenter. Dessa excenter vrids enkelt för öppning och stängning och kan samtidigt användas som hängare. Vidare är bakstyckets rand svart. Denna detalj är inte helt oviktig, då den ser till att man inte ser hårdfiberskivan och skapar så ett ädlare utseende. För övrigt kan alla clipsramar från Roggenkamp måttbeställas, så att verkligen alla exceptionella bilder kan ramas in i denna glasram. Även panoramabilder blir lätta att rama in.

Olika Clipsramar

Från clipsram till bildram på nolltid

Abrakadabra! ... och genast blir den enkla clipsramen till en ram med list. Helt så enkelt är det inte, men mycket lättare än man kan tro. Det är faktiskt möjligt att omvandla sin clipsram till en ram med lister. Om du renoverar hemma eller bara har lust att förnya din vägg så kan du göra detta i en handomvändning utan att behöva slänga bort dina befintliga ramar. ”Quadro” är det magiska ordet – den kompletterande ramlisten i aluminium kan lätt clippas fast på glasramen och skapar i en handomvändning en stilfull aluminiumram. Förvandlingen är lätt som en plätt och stabila hörnförbindningar ger en långlevad ram, som inte går att känna igen som den tidigare clipsramen. Många olika färger möjliggör dessutom en individuell och komplett ny inramning. De robusta aluminiumlisterna ”Quadro” kan måttbeställas med sidolängder mellan 10 och 200 cm.

I denna video kan du se hur enkelt man gör om en clipsram till e aluminiumram:

Relaterade artiklar