Kategorier

En avkopplande hobby

Vad är egentligen Diamond Painting? Målar man på diamanter? Eller handlar det om att man målar av diamanter med vattenfärg, akryl, pennor eller oljefärg? Nej, Diamond Painting har faktiskt ingenting med måleri att göra, även om man kan tro det när man hör namnet. Så vad är det då? Det får du reda på om du fortsätter att läsa, för i den här artikeln berättar vi om den ovanliga hobbyn Diamond Painting. Och vem vet, du kanske till och med får lust att testa på denna kreativa och avslappnande aktivitet.

Eller är du en av dem som redan vet vad Diamond Painting är? Du kanske redan har färdigställt en Diamond Painting-tavla och letar efter en passande ram att hänga upp tavlan i? I sådana fall kan du gå direkt till punkt 6 och 7 och hitta svaren du söker.

Vad är Diamond Painting?

Skapa glittrande tavlor

Om vi direktöversätter det engelska begreppet ”Diamond Painting” så föreställer vi oss nog att man målar på diamanter eller målar av diamanter. Men den här hobbyn har faktiskt ingenting med måleri att göra. Och vad gäller själva diamanterna hoppas vi att du inte blir besviken, för ett Diamond Painting-set levereras utan äkta ädelstenar. I stället innehåller de små, facettslipade stenar som glittrar nästan lika vackert som den äkta varan. De flesta märkena tillverkar stenarna av slipad strass eller plast, men ibland består stenarna av konstharts.

Diamond Painting går ut på att dessa små stenar som har en diameter på ca 3 mm fixeras på en självhäftande målarduk med hjälp av ett vaxstift. Målarduken medföljer självklart när du beställer ett motiv för Diamond Painting. Duken är utformad med många små färgfält och din uppgift är att fästa de små stenarna i rätt färg på rätt fält. Steg för steg skapar du på så sätt en vackert gnistrande tavla.

En trendig hobby – Diamond Painting

Har du fått lust att koppla av efter jobbet med Diamond Painting? Du kommer snabbt att märka hur kul det är att pyssla med de små stenarna och skapa ett glittrande konstverk. Men denna kreativa hobby är mer än bara rolig, den främjar nämligen också koncentrationen. Den är en perfekt lösning för alla som gärna arbetar med hantverk men gillar att ha en instruktion som inte kräver så mycket egen inspiration.

Dessutom sållar sig Diamond Painting till skaran av andra kreativa hobbys som lämpar sig för nybörjare, som till exempel pärlplattor och måla efter nummer. Medan sistnämnda varit populär hos pysslare redan sedan 1950-talet är Diamond Painting en relativt ny uppfinning. Den första glitterbilden tillverkades faktiskt så sent som 2015. Men vi måste också varna dig, för måla efter nummer, Diamond Painting och pärlplattor är så roliga att man lätt blir beroende.

Vad ett Diamond Painting-set består av

Placeringspenna och olikfärgade stenar

Låt oss ta en titt på vad som egentligen ingår i ett Diamond Painting-set:

 • Färgsorterade stenar. Glitterstenarna är antingen runda eller kantiga och har en diameter på upp till 3 mm. Undersidan är flat medan översidan är facettslipad och speglar ljuset på samma sätt som en diamant. Du behöver förresten inte oroa dig för vad som händer om du råkar tappa några stenar och inte kan hitta dem igen, seten innehåller för det mesta ca 20 procent fler stenar än vad som behövs för det valda motivet.
 • Som arbetsyta får du en självhäftande målarduk som är täckt av en tunn, genomskinlig film. Denna kan du bit för bit dra bort under arbetets gång.
 • Placeringspennan är verktyget du använder för att placera var och en av glitterstenarna på den självhäftande målarduken.
 • Vax som trycks in i placeringspennan för att ta upp glitterstenarna, som bonus fungerar det dessutom som extra lim för diamanterna på målarduken.

Runda eller kantiga stenar?

Du kan välja mellan Diamond Painting med runda eller kantiga glitterstenar. Vilka för- och nackdelar finns här? Här är en jämförelse:

Runda stenar

 • Runda stenar har en diameter på 2,8 mm.
 • Erfarna Diamond Painting-konstnärer brukar rekommendera nybörjare att använda runda stenar eftersom de är enklare att placera.
 • Tavlor med runda glitterstenar har mer glans än tavlor med kantiga diamanter. Mellan de runda stenarna kvarstår dock små mellanrum där tavelduken skymtar igenom.
En rolig hobby för gammal och ung

Kantiga stenar

 • Kantiga stenar har en diameter på 2,5 mm.
 • De passar bäst för dig som redan har erfarenhet av Diamond Painting eftersom de till skillnad från de runda stenarna måste placeras kant-i-kant. Vissa utövare använder därför en pincett.
 • De kantiga diamanterna ger tavlan ett mosaikliknande utseende. Eftersom de kantiga diamanterna ligger emot varandra på alla fyra kanter har de fler beröringspunkter än de runda diamanterna. Målarduken täcks därmed helt och hållet.

Tips från allaramar.se: Har du ännu inte testat på Diamond Painting? Välj då två mindre motiv för dina första två tavlor och beställ den ena med runda och den andra med kantiga diamanter. Då kan du testa på båda varianterna utan att göra en större investering och se vilken du föredrar innan du påbörjar ett större och mer krävande projekt.

Diamond Painting-tavlor: format och motiv

På marknaden hittar du olika typer av set. Små målningar är perfekta för nybörjare och barn medan mellanstora och stora målningar kräver mer arbete och tålamod. Det finns många olika typer av motiv som städer, landskap, djur, blommor, fantasy och abstrakt konst – så det finns något för alla smaker. Vissa tillverkare låter dig till och med skapa en personlig Diamond Painting-tavla. Då skickar du in ett eget motiv som de förvandlar till en Diamond Painting-målarduk som du fyller med stenar som vanligt.

Om du beställer ett eget motiv behöver du se till att motivet är tillräckligt stort så att resultatet inte ser pixligt ut.

Ju större bilden är desto bättre och skarpare blir detaljerna på motivet.

Tabell över vanliga format för Diamond Painting

 • 20 x 30 cm (litet format, perfekt för nybörjare)
 • 30 x 40 cm (litet format, perfekt för nybörjare)
 • 40 x 50 cm (standardformat)
 • 60 x 80 cm (bra bildkvalitet)
 • 60 x 90 cm (större format, bra bildkvalitet)
 • 70 x 90 cm (större format, bra bildkvalitet, för erfarna)
 • 80 x 100 cm (bästa bildkvalitet, för erfarna)

Rama in din Diamond Painting

Efter många timmars tålmodigt arbete är din Diamond Painting-tavla äntligen färdig! Då tycker vi att den förtjänar en hedersplats på väggen i en fin ram. Men vilken typ av ram och profil passar? Och ska man välja en ram med eller utan glas?

Ramar med glas

Diamond Painting-tavlornas relief är grunden till deras särpräglade utseende, därför kanske du funderar på att rama in ditt konstverk i en tom ram (utan glas och bakstycke). Det kan dock hända att några stenar lossnar från tavlan om den utsätts för solljus eller andra värmekällor. Därför rekommenderar vi att du ramar in Diamond Painting-tavlor i en ram med glas. För att glitterstenarnas vackra gnistrande effekt inte ska mattas av rekommenderar vi ett antireflexglas eller museiglas som reducerar störande ljusreflektioner till ett minimum. En annan fördel med glas är att du undviker att det kommer damm mellan stenarna. Genom att rama in din Diamond Painting-tavla i en ram med glas ger du den ett optimalt skydd.

Distansram

Ramar med distanslist

För tavlor med relief rekommenderar vi generellt en ram med djup fals eller med distanslist eftersom de ger de mest tilltalande inramningarna. Precis som man hör på namnet skapar distanslisten ett avstånd mellan ramens glas och det inramade objektet.

Eftersom din Diamond Painting-tavla har skapats på en målarduk behöver den vara ordentligt spänd för att inte bli sladdrig. Men kanterna på Diamond Painting-tavlorna räcker inte för att spänna dem på en kilram. Därför rekommenderar vi istället att du laminerar din tavla med screenkartong eller en annan lämplig skyddsfolie.

Upptäck ramar med distanslist i serien 810 och 820 från den nederländska ramtillverkaren BARTH.

En nackdel med den här lösningen: glaset ligger inte emot motivet vilket kan hålla diamanterna på plats.

Standardramar

Det bästa alternativet är vanliga standardramar (dock inte de vi kallar för växelramar) just eftersom glaset och bakstycket trycker emot motivet och håller det och diamanterna på plats. Välj i vårt breda utbud:

Obs! Beställ en ram vars storlek motsvarar motivets yttermått. Är något fortfarande oklart? Läs vår artikel om att välja rätt ramstorlek.

Bara koppla av och låt kreativiteten flöda!

Inom science fiction har man länge förutspått att 2000-talet skulle bli en högteknologisk tidsålder. Men författare och filmmakare missade en liten detalj. För även om sociala nätverk, virtuella spelvärldar, onlinemöten och smarta hem är en fast del av vardagen kan de inte jämföra sig med den glädje vi människor får av att arbeta kreativt med händerna. När vi pysslar, snickrar, målar, syr och ägnar oss åt andra hantverk får både ögonen och själen koppla av. När vi arbetar med ull, trä, sten, färg, papper och tyg känner vi oss nöjda och tillfreds eftersom vi skapar konkreta (konst-)objekt som vi kan vara stolta över och som för bort tankarna från vardagens bekymmer. Det digitala livet kan alltså inte ersätta det analoga.

Har du hört talas om fenomenet ”digital detox”? Det är en slags digital avgiftningskur som du själv har full kontroll över. Vad måste du göra för en digital detox? Det är enkelt: Stäng av datorn, bannlys skärmarnas blåa ljus från ditt rum, slå på flygläge på mobilen och samla energi genom att skapa en strålande Diamond Painting-tavla.