Kategorier

Vad är en passepartout?

Passepartouten – mer än bara ett papper

Passepartout – vad är det egentligen? En passepartout är en skiva av högkvalitativ kartong med bildutsnitt som placeras mellan glaset i en ram och motivet som ska ramas in. Passepartouten har ofta en sluttande innerkant som är snedskuren i 45 grader. Passepartouten skiljer sig från vanliga pappers- och kartongark eftersom den ger ett estetiskt lyft och professionellt skydd. I den här artikeln berättar vi mer om passepartouten i fyra olika delar:

 1. Vi börjar med passepartoutens uppbyggnad.
 2. Sedan tar vi upp tre viktiga kvalitetstecken.
 3. Sedan handlar det om hur passepartouten skyddar din bild.
 4. Slutligen förklarar vi hur passepartouten ger motivet ett estetiskt lyft.

Den här artikeln ger dig en bra, övergripande bild av passepartouten men det finns självklart mer att berätta om specifika aspekter. Dessa går vi in på mer i detalj i andra artiklar som vi har länkat till på passande ställen i texten. Har vi gjort dig nyfiken på passepartouter? Då är det bara att fortsätta läsa! Upptäck passepartouter i vår butik

Passepartoutens beståndsdelar

Som vi förklarade i inledningen är passepartouten mer än bara ett stycke kartong. En passepartout består i regel av tre olika lager. Beståndsdelarna är ovansidan, kärnan och baksidan. Kvaliteten på de här komponenterna kan variera kraftigt från passepartout till passepartout. Ovansidan kan ha olika färger och dess yta kan ha olika typer av strukturer. Passepartouter av bättre kvalitet har en syrafri ovansida, även om den här delen av passepartouten inte kommer i direkt kontakt med bilden. En ligninfri kärna bildar det mellersta lagret. Baksidan, det understa lagret, bör vara syrafritt eftersom det ligger direkt emot bilden. I handeln finns det passepartouter av många olika kvaliteter. I nästa punkt förklarar vi kort vilken passepartout som lämpar sig för din bild så att det blir lättare för dig att välja rätt.

Den här passepartouten har en vit kärna och en svart ovansida (baksidan är också svart).

Tre kvalitetstecken för passepartouter

På grund av den starka konkurrensen finns numera passepartouter av god till utmärkt kvalitet på marknaden. Dessa tre egenskaper illustrerar varför en passepartout är mer än bara ett papper:

 • Passepartouten ska antingen bestå av ren alfacellulosa eller bomullsfibrer för att behålla sin ursprungliga färg. Den bör vara ligninfri eller fri från träbeståndsdelar och inte tillverkad av återvunnet papper. Passepartouter som innehåller lignin kan gulna med tiden.
 • Ett annat viktigt kvalitetstecken är att passepartouten är tillverkad av syrafria material – allra helst ska alla tre beståndsdelar vara syrafria. Var uppmärksam på pH-värdet – är det neutralt till basiskt? Utmärkt, då är bilden skyddad!
 • Med en låg andel kalciumkarbonat (ofta ser man meningen ”buffrad med kalciumkarbonat„) görs kartongen åldringsbeständig och ett basiskt pH-värde garanteras.

Om du ser till att välja en passepartout som uppfyller dessa tre kvalitetstecken kommer din bild att få ett utmärkt skydd. Vill du läsa mer om viktiga begrepp som ofta används i samband med passepartouter? Läs då vår artikel ”Dessa egenskaper gör passepartouten så speciell”.

Så skyddar passepartouten din bild

Passepartouten skyddar och bevarar din bild eftersom den fungerar som en barriär mot potentiellt syrahaltiga beståndsdelar från ramen och omgivningen som till exempel lim och lack på ramlisterna. Den kan också absorbera eventuell fukt i ramen innan fukten når bilden. Dessutom skapar passepartouten ett litet, men viktigt, avstånd mellan motivet och ramens glas. Det förhindrar att bilden fastnar på glaset, vilket kan ske vid temperaturväxlingar. Tavlor i pastell, kol, blyerts och krita är särskilt känsliga för detta. Därför är det ett absolut måste att rama in sådana tavlor med passepartout. Hittills har vi presenterat passepartoutens beståndsdelar, berättat om tre viktiga kvalitetstecken och förklarat hur passepartouten skyddar din bild. Nu ska vi gå in på passepartoutens estetiska effekt.

Passepartouten fungerar som en skyddsbarriär mellan bilden och ramen.

Passepartouten ger bilden ett estetiskt lyft

En passepartout fungerar inte bara som skydd utan kan dessutom användas för att optimera det visuella förhållandet mellan motivet och ramen. Men hur kommer det sig egentligen att bilden ser bättre ut med en passepartout? Passepartouten riktar uppmärksamheten till konstverket eftersom det skapar ett avstånd mellan ramen och bilden. Det får motivet att verka mer fristående och ramen mindre framträdande. Genom det här avståndet och den snedskurna kanten skapas dessutom ytterligare en visuell effekt. Det ser nämligen ut som att bilden får mer djup. Passepartouter är essentiella komponenter i inramningen. Till synes små detaljer i inramningen kan ha en stor effekt på vilket intryck tavlan gör. Genom att komplimentera grundfärgen med passepartoutens färg framhävs vissa detaljer. Du kan också välja en starkt kontrasterande färg för en extraordinär visuell upplevelse. Kort sagt: det lönar sig att experimentera lite. Ibland beskrivs passepartouten som ett fönster som öppnar vyn över bildens landskap. Det är en fin liknelse som illustrerar den estetiska effekt som passepartouten har på tavlan. Letar du efter konkret inspiration för att hitta den optimala passepartouten till en specifik bild? Då kan du läsa tips från våra experter i artikeln ”Så förskönar passepartouten din bild”.

Passepartout – ett måste för professionella inramningar

Nu vet du varför passepartouten är så mycket mer än bara ett stycke kartong och varför den är en oumbärlig del i professionella inramningar. Tack vare passepartoutens högkvalitativa beståndsdelar som skyddar konstverkets ursprungliga skönhet får du långvarig glädje av din tavla. Utöver sina skyddande funktioner erbjuder passepartouten ytterligare en viktig fördel – den ger bilden ett estetiskt lyft. Vi har redan lagt in ett par länkar till fler artiklar om detta omfattande och spännande ämne. Vill du läsa mer om hur du väljer rätt storlek på passepartouten och ramen? Då ska du läsa artikeln ”Passepartout och ram – hur stor ska passepartouten vara?“. Och i artikeln ”Så fäster du bilden bakom en passepartout“ får du expertråd för en proffsig inramning. Mycket nöje önskar alla vi på AllaRamar!

Med en passepartout ser inramningen proffsigare ut.

Sammanfattning om passepartouter

Tre beståndsdelar

 • Ovansida (översta lagret)
 • kärna (mellersta lagret)
 • baksida (understa lagret)
 • helst ska alla tre beståndsdelar ha ett neutralt till basiskt pH-värde.

Kvalitetstecken för passepartouter

 • Alfacellulosa: ligninfri cellulosa av hög kvalitet som är åldringsbeständigt och skyddar mot skadliga ämnen.
 • Ligninfri: passepartouten gulnar inte utan behåller sin strålande ursprungliga färg.
 • Neutralt till basiskt pH-värde: med ett pH-värde från 7 och uppåt skyddar bilden mot syraangrepp och därmed vittring.
 • Kalciumkarbonat: tillsätts under buffringsprocessen och skyddar mot syra.

Skydd och konservering

 • fungerar som barriär mot syrahaltiga beståndsdelar i ramen (t.ex. lim)
 • absorberar fukt innan den når bilden
 • bildar ett avstånd mellan tavlan och glaset så att tavlan inte ”fastnar” på glaset.

Estetiska fördelar

 • Avståndet mellan ramen och bilden gör att bilden upplevs som mer fristående.
 • Den snedskurna kanten ger bilden mer djup.
 • Olika färger gör att detaljer i bilden kan framhävas.
 • Färgerna kan framhävas på ett harmoniskt sätt till exempel med en färgad ovansida eller kärna.
 • Passepartouten fungerar som ett fönster som ger betraktaren en mer uppslukande upplevelse.
Relaterade artiklar