Kategorier

Den 5 maj firade vi för första gången den Internationella ramens dag

Fotoramar är optiska och praktiska hjälpmedel att presentera fotografier och bilder av alla slag på. De uppfyller en viktig funktion genom att skydda den inramade bilden från smuts, sol och skador. Ramens estetiska effekt underskattas ofta. Men ramar har ett stort inflytande över rummets allmänna uttryck. På ett aktivt sätt formger de väggarna som de sitter på. Ramarnas former och färger är så varierande att de kan anpassas till varje inredningsstil men även till rumsliga förhållanden och ovanliga smaker.

En ram är ett måste

En vägg utan bilder är en kal vägg. Och en bild utan ram är en ofullständig bild. Det finns fotoramar i trä, plast och aluminium. Alla material har sina speciella egenskaper som påverkar vikten, profilen, men framför allt ramens visuella uttryck. En träram skapar till exempel en mysig och hemtrevlig atmosfär. Den passar bra till klassiska, men också rustika och antika möbler. Aluminiumramar kännetecknas av tydliga och enkla former. De föredras i professionella miljöer eftersom de utstrålar kompetens och seriositet. Aluminiumramar gör sig också bra i minimalistiska, moderna interiörer. Fotoramar i plast har fördelen att de är lätta. De tillverkas också i alla tänkbara specialfärger och står för en säker och lika attraktiv väggdesign, särskilt i offentliga byggnader eller barnrum.

Bildramar bidrar mycket till hur bilder presenteras. På ett harmoniskt sätt passar de in i befintliga inredningar utan att sticka ut för mycket. Men de framhäver också aspekter av ett konstverk genom att kontrastera eller anpassa sig till deras färger. Och de ger det skydd från yttre påverkan. Vare sig det rör sig om enkla barnteckningar eller antika målningar är bildramar mångsidiga och pålitliga.

Ramens historia

Ramens historia går tillbaka till medeltiden. I kyrkorna var de första bilderna redan då inramade på ett mycket påkostat sätt med träramar. Dessa var handgjorda och rikt dekorerade. Som mest praktfulla var de under barocken, då allt - bilder, möbler och även ramar - stod ut med sin rika utsmyckning och lyskraft. Smak förändras över tid och idag föredras enklare ramar. Men spännande nog samexisterar många designtrender i vår tid: såväl den enkla som den rikt utsmyckade bildramen. ...

Sällan ägnar man ramens formgivning stor uppmärksamhet. En dag om året vill vi sätta ramen i fokus och ge visa uppskattning för egenskaperna som den besitter. På International Picture Frame Day firar vi en tidlös, hållbar och solid följeslagare i vår vardag - en sann vardagshjälte.