Kategorier

Passepartoutens speciella egenskaper

Höga marknadsstandarder för passepartouter

Det kan vara svårt att hitta rätt passepartout. Det kan kännas som en djungel av olika fackbegrepp om passepartoutens beståndsdelar, tillverkning och materialens kvalitet.

Den som ”bara vill ha en passepartout” kan lätt bli frustrerad. Det är för att de flesta tillverkare nu för tiden erbjuder mycket bra till utmärkta passepartouter för att sticka ut bland den höga konkurrensen på marknaden. Och det märks även i terminologin. Men egentligen är detta en god nyhet för tiderna då man kunde få en pappkartong med ramen eller en passepartout av återvunna material är förbi!

I vårt sortiment hittar du istället endast passepartouter av pålitlig kvalitet som skyddar och bevarar din bild. Idag handlar därför frågorna om små detaljer som påverkar priset – och naturligtvis även gör viss skillnad även när det kommer till kvaliteten. Om du vill rama in en affisch behöver du till exempel inte köpa en passepartout i museikvalitet.

Det bör du dock göra om du vill hänga upp ett dyrbart samlarobjekt på väggen. Vi har samlat alla de viktigaste begreppen kring passepartouter och presenterar dem här i form av en FAQ. Dessutom har vi sammanfattat fyra olika kvalitetsnivåer i form av en tabell. Det gör det mycket enklare för dig att välja rätt passepartout. Läs vidare!

Upptäck passepartouter i vår butik

Passepartout i museikvalitet – vad betyder det?

En passepartout i museikvalitet har konserverande egenskaper. Därför är den det bästa valet för professionella inramningar av dyrbara konstverk som är svåra att ersätta. Passepartoutens viktigaste beståndsdelar – ovansidan, kärnan och baksidan – är då alla pH-neutrala till basiska.

Varför anses passepartouter i 100-procentig alfacellulosa vara särskilt bra?

Cellulosa är en viktig beståndsdel av trä, strå och bomull samt andra material från växtriket. Alfacellulosa är en särskild form av cellulosa som kännetecknas av fibrernas längd och renhet. Passepartouter av 100 procent alfacellulosa erbjuder ett par viktiga egenskaper som gör att de anses vara av särskilt hög kvalitet:

  1. Syrafritt: Alfacellulosa kan tillverkas så att det färdiga materialet är syrafritt. Det är viktigt när passepartouten ska användas med värdefulla konstverk eller fotografier eftersom syrahaltiga material kan orsaka missfärgningar och skador på objekt som kommer i kontakt med dem. Alfacellulosa skyddar konstverket mot detta.
  2. Åldringsbeständigt: Alfacellulosa är ett åldringsbeständigt material vilket betyder att det inte gulnar eller nöts ut med tiden. Detta garanterar att passepartouten kan skydda bilden under en lång tid.
  3. Hållfast: Alfacellulosans hållfasthet bidrar till att passepartouterna behåller sin form och struktur även i inramningar.

Varför ska man välja en trä- eller ligninfri passepartout?

Precis som cellulosa är lignin en beståndsdel av trä. Vid papperstillverkning extraheras lignin ur träet men det finns också trähaltigt papper som innehåller mycket lignin. Kartong och papp med en hög andel lignin eller trä är inte UV-beständiga och gulnar över tid. Passepartouter bör alltså vara ligninfria för att behålla sin strålande vita färg och för att fortsätta kunna ackompanjera motivet på ett fint sätt i många år.

Varför bör passepartouten vara syrafri?

En syrahaltig passepartout kommer med tiden att skada bilden. Därför är det viktigt att passepartouten har ett neutralt eller basiskt pH-värde om den ska kunna ge ett långvarigt och pålitligt skydd. Det är inte bara de enskilda lagren i dessa passepartouter som är syrafria utan limmet som de har sammanfogats med bör också vara pH-neutralt.

Vad betyder ”buffrad med kalciumkarbonat”?

Vid tillverkningen av passepartouterna tillsätts kalciumkarbonat (krita) för att ”buffra” materialet, det vill säga höja pH-värdet så att passepartouten blir basisk. Ett neutralt pH-värde är mycket bra för en passepartout och ett basiskt pH-värde är ännu bättre. En passepartout som buffrats med kalciumkarbonat är garanterat basisk.

Syrafri passepartout bör vara din standard för inramningar.

Det står ofta att passepartouten uppfyller standarden ISO 9706, vad betyder det?

ISO står för International Organization for Standardization (Internationella standardiseringsorganisationen). Papper som är uppfyller kraven för ISO 9706 är bevisat åldringsbeständigt vilket betyder att passepartouten håller längre och kan återvinnas.

Passepartouternas olika kvalitetsnivåer

Nu när du känner till de viktigaste fackbegreppen kan vi använda dem för att dela in passepartouter i fyra olika kvalitetsnivåer. Kvalitetsnivåerna fungerar som en vägledning som hjälper dig att välja den nivå som är bäst lämpad för ditt ändamål. Både den tredje och fjärde nivån, alltså ”Conservation” och ”Museum” innehåller passepartouter av utmärkt kvalitet. En professionell ramhandlare, konstnär, fotograf eller gallerist kan insistera på skillnaderna mellan dessa nivåer. Därför har vi tagit med dem i den här artikeln men i vår butik har vi endast inkluderat nivån ”Conservation” för att underlätta för våra kunder.

BeståndsdelarKvalitetsklasserLämplig förBeskrivning
Inte syrafriaBasicBilliga och reproducerbara bilder och foton som enkelt kan ersättas utan större kostnader.Enkla och billiga med grundläggande men begränsat skydd. Ger primärt skydd till ett lågt pris.
Syrafria, buffrade, pH-neutralaStandardFotografier, konsttryck och affischer som inte är original eller unikat men som du vill ska hålla länge.Pålitliga, robusta, av god kvalitet men ändå till överkomliga priser.
100 procent alfacellulosa, basiskaConservationBegränsade upplagor, grafik, dokument och diplom, som är svåra att ersätta eller inte kan ersättas och har ett högt värde.Särskilt långvariga, mycket bra, av mycket bra/hög kvalitet, värdebeständiga, felfri kvalitet med konserverande egenskaper, stabila och slitstarka.
Bomullsfibrer (kontrollerade beståndsdelar)MuseumUnikat och samlarobjekt med ett högt materiellt och (konst-)historiskt värde.Utmärkta, bästa/högsta kvalitet, uppfyller högsta krav, för dyrbara konstverk och rariteter. Med bästa konserverande egenskaper, särskilt hög kvalitet, mycket stabila och slitstarka.

Passepartouten – ett viktigt skydd för din bild

Alla dessa begrepp och kvalitetsnivåer talar sitt tydliga språk: passepartouten är en viktig del i inramningen. Det allra viktigaste är dock att den skyddar din bild och med hjälp av den här artikeln är det enkelt att avgöra vilken passepartout som är rätt för vilken bild, oavsett om det är ett semesterfoto som du tog med mobilen, en affisch, ett diplom eller ett värdefullt samlarobjekt. Något som vi dock inte har avhandlat i den här artikeln är vilket visuellt och estetiskt värde en passepartout erbjuder. Det kan du istället läsa mer om i artikeln Så förskönar passepartouten din bild – där hittar du inspiration för olika kombinationer och information om hur varje bild får ett estetiskt lyft med en passepartout. Teamet på AllaRamar.se önskar mycket nöje!

Relaterade artiklar