Kategorier

Lantliga ramar

Skapa en hemtrevlig känsla!

Träramar är helt rätt om du vill skapa en mysig och hemtrevlig inredning. Få inre ro och kraft av lite lantlig romantik hemma.

Vill du förvandla ditt hem till en lugn oas? Vi på allaramar.se har undersökt de finaste lantliga inredningarna och dragit slutsatsen att träramar är rätt inredningsdetalj för att skapa en lugn och hemtrevlig känsla. I den här artikeln vill vi dela med oss av våra tankar om vilka motiv som passar särskilt bra till dessa naturliga tavelramar. Dessutom ger vi dig ett par praktiska tips om hur du stilsäkert skapar en lantlig myskänsla i ditt hem. En sak kan vi säga redan nu, nämligen att lantlig romantik är en otroligt mångsidig inredningsstil.

Tillbaka till naturen – hitta lugn och återhämtning på landet

Fullspäckade arbetsdagar, överfyllda tunnelbanor och högljudda biltutor. Livet i storstadsbullret kan få stressnivån att skjuta i taket. Den som har ett hus på landet kan skatta sig lycklig. Då kan man lämna stadens betongväggar och myller bakom sig och komma till ro i det gröna. Det är faktiskt ingen ny företeelse att människor åker ut på landet för att återhämta sig. Redan under antiken hade den styrande överklassen lust- och jaktstugor i lantliga idyller. Även då spelade naturen en viktig roll. De härliga sommarresidenserna låg vid sjöar och parker, mitt i öppna landskap eller i sagolika skogar. De byggdes också i bergen så att de boende kunde beundra det omgivande landskapet från en hög punkt. Där ägnade de sig åt livets sköna ting och slog dank. De kändaste lustslotten är le Grand Trianon och Le Petit Trianon i Versailles, Frankrike.

Sommarkänsla i olika typer av fritidshus

Behovet av vila är något som förenar alla människor i hela världen. Våra metoder för och förståelse av återhämtning skiljer sig dock åt. Hur fritidshus och andra hus på landet gestaltas beror på region och kultur. Här kommer ett par exempel:

  • Den rysk datjan: I denna beboeliga trädgårdsstuga kan den sommarboende hänge sig åt trädgårdsarbete.
  • Behagfulla hus med stråtak i Nordfriesland: Här tar sommargästen en lång strandpromenad och låter den friska havsbrisen blåsa bort alla bekymmer.
  • Pittoreska bergstugor i alperna: Stela kroppar piggas upp av ett uppfriskande dopp i svala bergsjöar och doften av vilda ängsblommor ger själen ny kraft.

Oavsett vilken typ av idyll du föredrar kan man sammanfatta dem alla med Peps Perssons ord: ”Livet på landet, det är vad jag vill ha”.

Inredning i lantlig stil – det blir inte mysigare

Grå, vita och svarta träramar med sliten look passar suveränt till den värdiga elegans som genomsyrar gamla herrgårdar på den engelska landsbygden. Men vad mer behövs för att skapa stilen? Välj en chesterfieldsoffa till vardagsrummet och lägg en rutig ullfilt på den för att höja mysfaktorn. Kombinera soffan med en pälsmatta som sprider en rustikal känsla. Och vad passar bättre för en lantlig inredning än en kamin? Vi är dock medvetna om att inte alla har möjlighet att skaffa en. Som tur är finns det bra alternativ. Ljus och stora golvlampor skapar ett vackert, varmt ljus.

Våra lantliga favoriter

  • Tropisk känsla med generösa växt- och djurmotiv i knalliga färger som kombineras med mörka träkistor, små palmer och rottingfåtöljer.
  • Hygge från Nordfriesland: Vita och omålade trämöbler, ljusa textilier och gardiner med breda ränder.
  • Sydtysk bondromantik med vitrinskåp i shabby chic-stil och stora matbord av trä. Stora, prickiga soffkuddar och fåtöljer med öronlappar i vardagsrummet

Vilka motiv passar till lantliga ramar?

Ramar i shabby chic-stil, alltså med ruggade trälister, utstrålar en lantlig känsla tack vare deras oregelbundna profiler. Färgen är något sprucken eller avflagnad, helt i linje med den trendiga, slitna looken. Träet därunder ska ha ett markant utseende. För att uppnå detta sandblästras listerna. Sandblästring är en metod som tar fram de hårda träfibrerna och ger ramens yta mer struktur. Om du drar fingret över ramen känner du strukturen. Detta ger ramen ett utseende som om den vittrar sedan flera årtionden. I den här typen av ram passar motiv som utstrålar lugn och lätthet riktigt bra. Vad sägs till exempel om landskapsfotografier från din senaste resa? Om du gärna förlorar blicken i detaljerna är blomstermotiv ett utmärkt alternativ för våra lantliga ramar. Gillar du shabby chic och vill framhäva de rustika, slitna listerna? Välj då motiv som historiska byggnader eller gamla bondgårdar. Du uppnår en extra harmoni om ramlisternas färg också finns i motivet.

Tips: Välj ljusa och vänliga färger för att lyckas med den lantliga romantiken.

Lantliga ramar

Tavelvägg med lantliga ramar

Tavelväggen är en slags dekoration där olika rammodeller kombineras med varandra. De kan ha olika format och färger. Du kan till och med blanda olika stilar för att pigga upp en kal vägg. Men tänk ändå på att det är bra om alla ramar och motiv har något gemensamt. För en konsekvent, lantlig stil rekommenderar vi att du bara använder träramar. Tack vare sina rustika lister passar grå och svarta ramar av trä i lantliga modeller utmärkt till andra ramar i shabby chic. Resultatet är en romantisk flair som doftar av svunna tider.

Lantliga ramar sprider glädje

Har du fått bortlängtan? Du behöver inte hoppa på nästa tåg för att njuta av lugnet och ladda batterierna på landet. Med lantliga träramar skapar du en mysig och lantligt romantisk känsla hemma!