Kategorier

Små bildramar

Vykort, bilder från fotoautomater eller små porträttfoton – det finns många olika slags bilder i små format som är för fina för att samla damm i någon låda. Som inredningsdetalj är små fotoramar otroligt mångsidiga. De kan hängas på väggen för att komplettera en tavelvägg och ge den ett ledigare utseende tack vare sin ringa storlek och därmed sätta pricken över i för inredningens estetik. De kan också ställas på en hylla eller en byrå, vilket är perfekt för dig som har tummen mitt i handen. Tack vare det praktiska bakstödet behöver du nämligen inte göra något hål i väggen eller använda verktyg för att pryda ditt hem med foton. Ramar med bakstöd är dessutom väldigt flexibla eftersom du spontant kan flytta dem närhelst du vill.

Utbudet av små ramar är stort. I den här artikeln berättar vi om olika format, presenterar några populära ramfärger och snygga stilar och designer. Du får dessutom inredningstips och om du har förälskat dig i en specifik ram men inte vet vad du ska rama in, ger vi dig ett par inspirerande förslag

Små bildformat – standardstorlekar

Storleken räknas! Medan ramar för väggen för det mesta kommer i medelstora, stora eller mycket stora format är porträttramar rätt partner för små fotoformat. Men vad betyder egentligen ”små fotoformat”? Gränsen mellan små och stora format går vid A4.

Kom ihåg: alla storlekar som är större än A4 räknas som stora, alla som är mindre räknas som små..

Små bildstorlekar – specialformat

Kommer prefixet Mini i miniatyr från ordet Minimum? Det kan man tro, det rör sig ju om de allra minsta ramarna. Men att orden liknar varandra är egentligen bara en slump. Ordet miniatyr stammar i själva verket från Minium som är det latinska begreppet för ett rött färgpigment (blyoxid) som användes som färg när de första miniatyrporträtten målades under medeltiden.

Pyttesmå ramar – vårt utbud i XXS

Dubbelram 3,5 x 4,5 cm
Gyllene miniram 5 x 7 cm
Mahagoni miniram 5 x 7 cm
Miniram i ek 5 x 7 cm

Upptäck och beställ våra minsta ramar i formaten 3,5 x 4, 5 cm och 5 x 7 cm. En förutsättning för en lyckad inramning i storlek XXS är att ramprofilen är smal, den bör inte vara bredare än 15 mm.

Dessa pyttiga ramar är dock inte för små för att göra ett storslaget intryck. Du kan till exempel använda dem för att rama in bilder från fotoautomater, frimärken och torkade blommor och blad. Vad sägs om en tavelvägg som består av många ramar i gulligt pytteformat? Det är dock inte bara väggarna ditt hem som vill prydas av inramade tavlor utan också väggarna i dockhus. Välj en autentisk tavelram i storlek XXS för att göra dockskåpets inredning ännu mer realistisk.

Fotoramar – fristående med stöd

Vit porträttram barock
Rund porträttram med strass
Porträttram med glas
Porträttram med glas

Vill du försköna ditt hem med inramade tavlor och foton? Bromsas dina kreativa impulser av faktumet att du inte har de verktyg som krävs för att hänga upp dem? Eller låter du dig avskräckas från att göra hål i väggarna eftersom din bostad är temporär? Även om du har tummen mitt i handen eller snart ska flytta behöver du inte avstå från en personlig inredning hemma.

Vi har lösningen för alla fria själar som lever i en kappsäck och för alla som inte vill offra en till tumnagel i ett misslyckat försök att använda hammaren – och den lösningen kallas fotoramar. De kommer nämligen med ett bakstöd på bakstycket. Bakstödet har en smart, slipsformad design som gör att du kan få en fristående ram i både stående och liggande format. Men det är inte bara det klassiska slipsformade stödet som ger den stabilitet som behövs utan det finns andra kreativa lösningar som fötter och byglar. Dessa flexibla fotoramar kan både skapa mysstämning i studentrummet och möjliggöra en personlig inredning hos dig som bor i en lägenhet med ogenomträngliga betongväggar.

Inred ditt hem med fotoramar

Träram Basic på vardagsrumsbordet
Porträttram på kommoden
Små fotoramar kompletterar väggcollage

Fotoramar med bakstöd är en smart lösning när du behöver en ram i litet ormat och samtidigt är medveten om att dessa mindre ramar skulle verka bortkomna om de hängde ensamma på väggen. Eftersom fotoramen inte fixeras i väggen kan du använda dem för att regelbundet skapa omväxling i inredningen. Ställ den på fönsterbänken idag, på kryddhyllan i köket imorgon och luta den mot böckerna i bokhyllan nästa vecka. Placera den lilla ramen på ställen där den trots sin ringa storlek kan göra ett stort intryck. Oavsett var den hamnar är den en charmig detalj som gör inredningen snäppet personligare och ser extra fin ut bredvid blomvaser och fruktkorgar.

De bästa ställena för små fristående fotoramar

  • på ett sidobord i vardagsrummet
  • på skrivbordet i arbetsrummet och på kontoret
  • i bokhyllan
  • på en vägghylla
  • på fönsterbänken
  • på nattduksbordet i sovrummet

Små ramar, stort färgutbud

Guldramar utstrålar lyx

Vilka färger kommer de små ramarna i? Precis som sina större motstycken kommer också små fotoramar i många olika färger så att du kan hitta en som passar ditt motiv. Färgutbudet innehåller klassikerna svart och vitt, neutralt grått, elegant glänsande silver, platina och guld samt knalliga färger som grönt, gult och rött. Vilken färg passar bäst till ditt foto i miniformat? Vi har skapat en liten stilguide som kan hjälpa dig på traven:

En liten guldfärgad ram

Letar du efter en ram till ett porträtt på någon du tycker om? Guld är inte bara en julfärg utan passar året runt. Guldfärgade lister ger motivet en ädel inramning och sprider en lyxig känsla i rummet. En liten fotoram är den gyllene pricken över i som skapar glamour på framträdande ställen i bostaden.

Små guldfärgade fotoramar passar utmärkt till svartvita foton och bilder med mättade färger som mörkgrönt, vinrött och marinblått. Är guld en varm färg? Först tänker man nog på en varm, guldgul nyans som påminner om solljuset på sommaren. Men det finns faktiskt också flera gyllene nyanser som drar åt det kalla.

Alla guldfärgade fotoramar

Silver för sval elegans

Ljusgrå toner till kallt silver

Små silverfärgade fotoramar blir eleganta inredningsdetaljer hemma och på kontoret. Det inramade motivet får ett lyft av metallens svala elegans. Silvriga ramar med borstad yta får en matt glans. Om de istället har en spegelblank yta skapar de ljusspel i rummet.

De silverfärgade listerna framhäver motivet och låter det stå i uppmärksamhetens centrum. Du uppnår en extra fin effekt om du ramar in ett porträtt där du bär silversmycken. Dessa ramar passar också utmärkt till svartvita foton och bilder som domineras av gråtoner. Ljusa och svala färger understryker metallens kyla medan varma och mörka färger skapar spännande kontraster.

Alla silverfärgade fotoramar

Naturliga fotoramar för motiv med jordfärger

Det finns inget annat material som gör det så enkelt att skapa en mysig stämning i ett opersonligt rum som trä. Därför är små fotoramar av trä, liksom andra saker av detta naturliga material, perfekta inredningsdetaljer för att skapa en hemtrevlig känsla med några få enkla grepp. Ramar av ek eller furu står för naturlig skönhet.

Porträttram i trä

Men vilka färger i motivet framhävs bäst av en träram? Med träramar satsar du på elementet jord eftersom dessa ramar passar allra bäst till motiv med jordfärger. Olika nyanser av brunt som ockra, grönjord och sienna harmoniserar perfekt med träramar. I korthet: alla nyanser med orange, bruna, gula eller röda toner fungerar utmärkt. Dessa nyanser återfinns ofta i foton från stranden, sommaren eller hösten och i sepiafoton.

Alla naturfärgade fotoramar

Neutralt grått tillsammans med bärnyanser

Är du sugen på att se något uppfriskande? Även ögonen gillar omväxling och ovanliga färgkombinationer. Så lämna standardkombinationen med svartvita foton i en grå ram bakom dig och slå in på nya färgvägar. De har mycket vackert att erbjuda. Tänk på hjortronens saftiga orangegula färg och fruktiga bärnyanser som björnbär, hallon, jordgubbar, vinbär och lingon. De enskilda nyanserna kan med fördel kombineras med varandra medan ramens neutrala gråton håller sig i bakgrunden.

Porträttfoton där modellen bär ett knalligt läppstift i hallonrosa eller i en nyponröd nyans får en smakfull inramning i en neutral, grå ram..

Alla grå fotoramar

Tänk på färgtemperaturen innan du köper

Färgtemperaturen spelar en viktig roll för rätt val av ram. Här gäller:

Ju mehr gula toner en nyans har desto varmare är dess utstrålning.
Je mehr blå toner en färg har desto kallare ser den ut.

                              Ramens färgtemperatur bör matchas med motivets dominerande färgtemperatur.