Kategorier

Spegelns historia

Spegeln idag – en viktig del i vardagslivet

Sedan spegeln uppfanns för 8000 år sedan har den genomgått flera utvecklingar, och det gäller också för tillverkningsmetoderna. Idag kan vi knappast föreställa oss ett hem utan en spegel. De flesta av oss har åtminstone en badrumsspegel ovanför handfatet och för en del är den helt oumbärlig. Ofta ser man flera olika typer av speglar i ett och samma hem, till exempel en stående spegel, en väggspegel och en spegel som står på en byrå. De kanske till och med fungerar som en fast del av möbeln som till exempel på ett sminkbord eller en garderob. Speglar används som dekoration i sovrummet, hallen och vardagsrummet där den klassiskt sett gärna har hängts ovanför kaminen.

Ta en titt på vår produktkategori väggspeglar och låt dig inspireras!

Vackra väggspeglar

Människan ser sig i spegeln – och spegeln tittar tillbaka

Har människan alltid tittat sig i spegeln?

Det var faktiskt inte särskilt länge sedan som det inte var en självklarhet att kunna betrakta sitt eget leende i spegeln. Under flera århundraden var spegeln ett absolut lyxföremål som bara en mycket liten och mycket rik skara människor hade råd med.

Det närmaste de flesta människor kunde komma att äga en spegel var en rund, polerad metallskiva. Den var inte större än en tallrik och kan kanske bäst jämföras med dagens sminkspeglar. Man kunde inte använda dem för att betrakta sig från topp till tå – men man kanske inte hade det här behovet av helkroppspeglar som vi har idag? Vi kan inte säkert veta om den mänskliga fåfängan föddes under renässansen, men då började i alla fall större speglar att dyka upp tack vare förbättrade tillverkningsmetoder. Detta magiska glas var dock förskräckligt dyrt. Det var först under 1800-talet, när de kunde masstillverkas industriellt tack vare kemiska och mindre kostsamma metoder, som spegeln blev till vad den är idag:

ett praktiskt och dekorativt vardagsföremål.

En kort resa i spegelns kulturhistoria

Den mytologiska berättelsen om Narkissos lägger det nära att äldre tiders människor bara kunde betrakta sitt anlete i lugna vattendrag. Därför är det sannolikt att spegelns äldsta föregångare var vattenkrus. Under antiken och senare under medeltiden speglade sig människor i polerade metallskivor med en lätt konvex form. I antikens Grekland använde framför allt kvinnor sådana skivor eftersom den kvinnliga skönheten ansågs ligga i ansiktet och håret. Mannens skönhet bedömdes däremot utifrån hans kropp, som naturligtvis inte kunde betraktas i sin helhet i de små, runda metallskivorna.

Under 1700-talet skrev den franska humanisten Rabelais en berättelse om klostret Abbaye de Thélème som var den första utopin i den franska litteraturen. I det här klostret levde människorna inte som fattiga munkar, utan i frihet och välfärd. I berättelsen beskriver Rabelais hur vart och ett av klostrets 9332 rum inte bara var utrustade med vackra tygtapeter utan också med stora kristallspeglar i vilka man kunde betrakta sig själv från topp till tå. Idag är det svårt att föreställa sig vad som skulle vara så fantastiskt med stora speglar, men berättelsen visar tydligt att stora speglar var dyra rariteter.

För bara lite över ett århundrade sedan kunde man enbart se dem på väggarna i överklassens överdådiga salar. Den brittiska författaren Henry James novell När skruven dras åt (1898) är ytterligare ett exempel som bevisar spegelns exklusiva ställning. Där kan man läsa hur en nyanställd guvernant på ett brittiskt gods står framför en stor spegel och för första gången i sitt liv betraktar sig själv från topp till tå.

Att man slutligen började använda glas istället för polerad metall för att tillverka speglar har sitt ursprung i den italienska renässansen. Där förvandlade man glas till en spegel med hjälp av en metallegering av smält kvicksilver och tenn. Den här tekniken kallas förtenning och utvecklades i Venedig.

Venetianska spegeltillverkare i Versailles

Hanteringen av kvicksilver vid de olika arbetsstegen var inte utan konsekvenser för de venetianska hantverkarna. En spegeltillverkare levde sällan längre än till sin trettionde födelsedag. Spegeltillverkarna hade dessutom ett skrå som under lång tid hade monopol på tillverkning av och handel med speglar. Under Solkungen Ludvig XIVs tid vid makten uppnådde importen av dessa venetianska spegelglas sådana höjder att den franska finansministern Colbert, som eftersträvade större autonomi för Frankrike inom konst och hantverk, skickade hemliga agenter till spegeltillverkarna i Venedig. Deras uppdrag var att locka de venetianska hantverkarna till Frankrike. Agenterna lyckades övertyga dem och år 1665 såg den kungliga glas- och spegelmanufakturen Compagnie de Saint-Gobain världens ljus. Spegelsalen i Versailles är utan tvekan deras mest kända verk. Den är en riktig bragd sett till dåtidens tekniska förutsättningar, för det var först flera år senare i slutet av 1600-talet som det laminerade glaset uppfanns.

Idag tillverkas speglar med samma teknik som uppfanns på 1800-talet:
glaset beläggs med ett lager av silverfärgad metall, vilket nu för tiden är aluminium.

Förena nytta med nöje

Renässansen var den epok som banade väg för spegelns historia och tillverkning.

Den här utvecklingen skedde parallellt med lijst utveckling, för en spegel behövde utan undantag också en ram. Spegelramarna var lika praktfulla som tavelramar, eftersom de huvudsakligen ansågs vara fina inredningsobjekt. Och varken tillverkare eller köpare missade att dessa exklusiva objekt hade en stor dekorativ potential. Dessutom visade de sig vara otroligt praktiska vid påklädning, hårstyling och sminkning.

Sedan renässansen återfinns speglar i den europeiska adelns hem, men under 1800-talet kunde också borgerskapet pryda sina väggar med dessa dekorativa föremål. I Paris ansågs det vara très chic att hänga en spegel ovanför kaminen.

Inred ditt hem kungligt du också – med

fantastiska barockramar för speglar

Spegeln som inredningsobjekt

Med sina dekorativa fördelar är spegeln inte bara ett inredningsobjekt för vackra, ljusa våningar utan små och mörka rum profiterar särskilt av dem eftersom de gör att rummet verkar större och ljusare. Vill du hänga upp flera speglar hemma? Då har du en fantastisk möjlighet att leka med perspektiven och upptäcka dina rum från en ny synvinkel. En inramad spegel är också en perfekt lösning om du redan har fattat tycke för en fin ram men varken har tavla som passar eller gillar trenden att hänga tomma ramar på väggen. Enligt samma idé kan du också komplettera din tavelvägg med ett par inramade speglar om du inte har tillräckligt många passande motiv.

Tumreglerna för att hänga upp speglar på väggen är samma som för inramade tavlor. Om spegeln hänger ovanför en möbel bör du lämna minst 20 cm avstånd från möbeln till ramens nedre kant. Annars är det spegelns tilltänkta funktion som avgör vilken höjd den bör hänga på, alltså om den huvudsakligen är dekorativ eller också ska användas dagligen.

Välj rätt spegel och ram

Barock-Stilramar från Bingold

Priset på en spegel kan variera kraftigt. En facettslipad spegel kräver komplexare tillverkningsprocesser vilket också påverkar priset. Även en op maat gemaakte wandspiegel kan vara markant dyrare än en spegel i standardformat.

När du väljer ramprofil kan du utgå från din befintliga inredning. Bestäm dig för om du vill ha en ram i samma still eller vill skapa en djärv stilblandning innan du väljer ram. Är den inramade spegeln är ett exklusivt föremål som blir huvudstycket i rummet eller ska den harmonisera med andra tavlor eller till och med andra väggspeglar?