Kategorier

Kärlek är konst
– måla en tavla till någon du älskar

”Att älska är en konst liksom att leva är en konst. En konst man kan lära sig.”

Erich Fromm

Kan du också identifiera dig med det här citatet från Erich Fromms ”Kärlekens konst”? Gång på gång påminns vi om att alla relationer och vänskaper växer och utvecklas med tiden och med gemensamma upplevelser. Men det är inte bara lyckliga stunder som svetsar oss samman utan vi kommer också närmare varandra genom att gå igenom kriser tillsammans. Så oavsett om det är till en födelsedag, som julklapp eller alla hjärtans dag-present den 14 februari – eller varför inte som en överraskning – har vi ett tips på hur du kan visa din uppskattning: Måla en tavla till någon du älskar! Det är en omtänksam present full av symbolik.

Vilket motiv ska jag måla? 3 teckningsidéer att prova på

Hur målar man en tavla om man inte har några förkunskaper eller erfarenhet? För att denna kreativa resa också ska nå sitt mål är det klokt att börja med att fundera över vilket motiv personen skulle bli glad över att få. Sök efter bilder att måla av på internet och i böcker. Vi rekommenderar att du som nybörjare provar landskap, blommor eller abstrakta motiv eftersom du då kan välja mellan två olika konstnärliga angreppssätt: naturtroget eller abstrakt tolkning. Den konstnärliga friheten ligger i dina händer.

Kalkera en bild.

För en realistisk tavla: måla med mallar och kalkeringspapper

Vill du imponera på någon du älskar med en detaljerad och naturtrogen teckning? Dessa två knep hjälper dig att lyckas utan att du behöver lära dig att teckna.

1. Använd mallar

Vårt första tips för att måla realistiska bilder är att använda mallar. Du behöver bara skriva ut det valda motivet, klippa ut bildens enskilda delar och klistra fast dem på en bit kartong. Då får du praktiska mallar som hjälper dig att teckna exakta konturer på papper eller målarduk.

2. Kalkera bilden

Mallar är praktiska redskap för att rita de olika konturerna i tavlan. Vårt andra knep för realistiska bilder är att använda kalkeringspapper. Då kan du nämligen inte bara rita av konturerna utan alla detaljer som finns i bilden. Men det fungerar bara på papper och inte på målarduk.

Tavlans budskap: måla ett kärlekscitat

Har du hittat ett motiv som symboliserar er vänskap eller kärlek? En röd ros, förgätmigej eller kanske en stig genom ett vildvuxet landskap?

Komplettera bilden med ett kärlekscitat för att verkligen förstärka budskapet.

Du kan också låta citatet stå i verkets mittpunkt istället för att måla blommor, landskap eller ett abstrakt motiv. Hur målar man vackra bokstäver? Trenden att för hand skriva konstnärliga texter kallas för handlettering.

Handlettering går ut på att skriva citat, låttexter och talesätt med brushpens, tuschpennor eller penslar. Texten kan skrivas rak eller böjd och till exempel prydas av fina snirklar. Bokstäverna kan få olika storlekar och orden kan arrangeras i en oväntad komposition.

Det är ett kreativt sätt att förmedla ett kärlekscitat.

Sätt färg på dina känslor

Målaren och konstteoretikern Wassili Kandinsky hade ett finstämt sinne för färg. Han kopplade varje färg till associationer och djupare betydelser. Även Goethe studerade färger i över tjugo år och gav ut sin färglära i bokform. Konstnärer som Kandinsky och Goethe visste redan vad forskare sedan skulle bevisa – att olika språkområden och kulturer förknippar de olika färgerna med specifika egenskaper och motiv. De här färgassociationerna gäller för västerländska förhållanden och kan hjälpa dig när du målar:

  • Rött står för kärlek och passion men också för omogenhet.
  • Blått står för längtan, harmoni och tillit.
  • Orange symboliserar livsglädje, handlingskraft och energi.

Utnyttja dessa kunskaper och skapa ett uttrycksfullt konstverk. Ställ dig själv följande frågor: Vilka känslor och tankar har jag när jag tänker på personen jag älskar? Känner jag mig säker och trygg? Är jag upprymd och lite nervös? Känner jag tacksamhet? Vill jag skydda och rå om min älskling? Låt färgerna tala åt dig! Vi lovar att din partner kommer att förstå dem.

Måla ett hjärtslag – med rätt teknik

Ett blygt leende, en längtansfull blick, en första beröring – alla dessa små men dyrbara minnen finns för alltid sparade i ditt hjärta. Och finns det något finare än att föreviga och hylla dem med en egenmålad tavla?

Målet med konstverket är att få betraktaren att känna rytmen ditt hjärta slår i när din älskade är i närheten. 

Med vattenfärg och akvarell kan du förmedla ditt budskap på ett mjukt, flödande och fint sätt. Färgpennor å andra sidan låter dig bestämma hur täckande färgerna ska vara genom att måla med olika tryck medan kritor skapar en synlig relief på målarduken. De ger kraftiga och uttrycksfulla färger med temperamentsfulla linjer.

Uttryck dina känslor med ett personligt konstverk.

Måla dina känslor – och ge kärleken form

”En bild är en dikt utan ord”

Horatius

Det är något alldeles speciellt att visa sina känslor genom att måla en tavla. Då behöver du inte säga ett enda ord och kan ändå uttrycka kärlek och tacksamhet. Tavlan ger uttryck för dina känslor och drömmar utan att de behöver placeras i ett fack. Det är särskilt viktigt när du har en unik och intim relation med någon. Genom konst och måleri kan du öppna upp dig och visa tillit till din partner. Det får inte bara båda era hjärtan att slå snabbare utan stärker också bandet mellan er.