Kategorier

En överblick över de olika formaten och storlekarna

Utbudet av format för bildramar är stort och det gör det ibland svårt för lekmän att matcha rätt ramstorlek med rätt bild. Det finns t.ex. fotoformat, fyrkantiga format, panoramaformat, affischformat och olika standardstorlekar i proportionerna 3:2, 4:3, 5:4 eller 16:9. (läs mer om » aspektförhållanden). Det finns även utländska standardformat i andra måttenheter, som exempelvis. tum. Dessa och andra ”udda” format bör specialbeställas. Dessutom finns det passepartoutens inner- och yttermått att förhålla sig till. Pust!.

Vilken tur att vi nu ska beta av temat ramstorlekar och -format!

Allra först kommer bilden!

Och denna bild placeras på en bärare, i regel är det ett papper, men det kan även vara en duk, ett tyg eller en spånskiva. Pappersformaten har etablerat sig i tryckbranschen och har sitt ursprung i pappersproducenternas arker, som de är bråkdelar av. Ett känt exempel är DIN-formaten: DIN A0 motsvarar 2xDIN A1, respektive 4xDIN A2 respektive 4xDIN A2 och 8xDIN A3 och 16x DIN A4. Kända fotoformat är 9x13 cm, 10x15 cm, 13x18 cm och 15x20 cm. I dessa digitala tider är det fotografer och tryckerier som förser oss med standardformaten, som i sin tur överförs till bildramarna.

Standardformat och måttbeställningar

Den rätta ramen till din bild

När det handlar om bildramar har standardformaten etablerat sig utifrån de ovan nämnda pappers- och tryckformaten och med tiden har de blivit normen hos olika tillverkare, alltmedan tillverkarna bestämmer själva vilka standardformat som de vill erbjuda. Standardformat som 13x18 cm, 20x30 cm - dvs DIN A4 - eller 30x40 cm finns i nästan varje rammodell. Tillverkare som »Mira, »Frame Design Mende en »Döhnert erbjuder ett enormt utbud av standardformat i alla möjliga glastyper. Detta kan de göra eftersom de tillverkas på beställning och i och med de större volymerna kan lagra glas och bakpaneler i olika standardformat. Eftersom specialanpassad tillverkning utifrån individuella mått alltid kräver en omfattande, skräddarsydd beskärning av glas, bakpanel och inlägg, blir måttbeställningarna dyrare än vanliga normalformat.

Standardformaten är därför oftast billigare än specialformaten och ger webbkunder fördelen att de vid behov kan returnera bildramarna problemfritt. I och med den otroliga mångfalden, de otaliga formaten, profilerna, färgerna och glasen vore det orimligt att lagra färdiga bildramar. Därför tillverkas de flesta ramarna först efter beställning.

Merken als »Walther Design eller »Henzo erbjuder endast produkter från Fjärran Östern aan. Av den anledningen finns det bara ett begränsat utbud i standardformat, en enda glassort att välja på och ingen möjlighet att erbjuda måttbeställning. Det innebär å andra sidan att priset är attraktivt och ramarna kan levereras omgående.

Ramformat = Bildformat

Ramarnas format motsvarar alltid storleken på bilden som ska ramas in. I en bildram på 30x40 cm passar en bild med formatet 30x40 cm. Samma sak gäller när du gör en måttbeställning: en bild på 23,4 x 46,8 cm behöver en bildram på 23,4 x 46,8 cm. Mer behöver du inte veta: ramformat = bildformat. Du ska inte behöva räkna ut bildramens yttermått eller falsmått. Dessa mått spelar sällan någon roll och förutsätter individuell rådgivning. Om du inte uttryckligen har uppgett något annat så tillverkas varje bildram i bildens storlek. Det är densamma som storleken på glasrutan och bakpanelen. Om du vill räkna ut bildstorleken till en befintlig bildram, vänder du på ramen och mäter bakpanelens storlek. Den motsvarar ramstorleken!

Formatuppgifterna (ramstorleken) i vår webbshop handlar alltså ALLTID om bildstorleken(se bilden). Även skuggfogsramar måste beställas i bildformat. Här lägger tillverkaren automatiskt på en skuggfog på 0,7 cm på varje sida.

Ramstorlek = Bildformat

Undantaget passepartout

Det enda undantaget är inramningar med passepartout! Här räknar du ihop passepartoutmåtten och bildformatet för att få fram ramformatet. Exempel: Din bild är 30x40 cm och du vill ha en passepartoutkant på 5 cm. De yttre måtten på passepartouten är 10 cm större än bildens - dvs 40x50 cm. I det här fallet behöver du alltså en bildram och ett passepartout i formatet 40x50 cm.

För övrigt: Utsnittet på passepartouten ska helst vara 1 cm mindre än ditt motiv, så att du kan placera bilden bakom utsnittet. Vid måttbeställningar skärs utsnittet på millimetern utifrån dina uppgifter. Färdiga passepartouter i standardformat har redan av ovan nämnda anledning ett något mindre bildutsnitt än formatet som har uppgetts.

Minsta formaten för bildramar

Det allra minsta formatet för en bildram är 3,5x4,5 cm, som motsvarar storleken på ett passfoto på 35x45 mm. Andra små standardformat är t.ex. 5x7 cm, 6x9 cm och framför allt 7x10 cm. Dessa ramar är oftast försedda med bordsstativ och väggupphängare. Ett litet minus hos de mindre formaten är att ramprofilen täcker glaset och även bilden runtom med ca 0,5 cm, det så kallade fria utrymmet är ca. 1 cm mindre. Samma sak gäller stora ramformat, men denna bildförlust påverkar de minsta formaten mer. Tips: Även de minsta bilderna ser oftast bättre ut med än utan en passepartout och du får ett snäppet större standardformat på köpet, som sticker ut uppe på ett bord till exempel.

Fotoformat

Som namnet antyder är standardformaten som du troligtvis känner igen från fotoframkallningen 9x13cm, 10x15cm, 13x18cm, 15x20cm, 18x24cm och 20x30cm. Fotona klistras vanligtvis in i ett fotoalbum eller placeras inuti en bordsram på skrivbordet, byrån eller i bokhyllan. Därför är nästan alla bildramar i dessa fotoformat försedda med ett bordsstativ på baksidan, som vanligtvis passar både stående och liggande format. De flesta fotoramarna kan hängas på väggen, men de kan se små ut och gå förlorade om de hängs upp enskilt. Om du vill visa upp dina foton på väggen rekommenderar vi grupperingar med flera fotoramar - en så kallat galleriram. Dessa är oftast större bildramar med ett passepartout som rymmer flera utsnitt för foton, oftast i formaten 9x13 cm och 10x15 cm. Du kan till exempel rama in flera foton av familjen eller en resa tillsammans.

Standardformat för bildramar

Bildramar i standardformat

De små fotoformaten som vi nämnde ovan är givetvis också standardformat. I detta avsnitt vill vi dock gärna ta upp de allra vanligaste standardmåtten. Ramformaten DIN A4 / 20x30 cm, 30x40 cm, 40x50 cm, 50x70 cm och 70x100 cm hör till dessa - ju större format desto mindre vanliga är de. Bilder i A4-format kan skrivas ut enkelt och billigt, numera även hemifrån, och 30x40-formatet är också populärt om man ska ha ett passepartout. DIN A4-formatet är det vanligaste formatet för dokument och certifikat. För en bildram som ska sättas upp på väggen rekommenderar vi dock ett format på minst 30x40 cm, om det ska hängas upp individuellt.

Upp till 70x100 cm finns det ett enormt urval bildramar i alla dess standardformat, medan större format är något mindre vanliga. Eftersom de väger mer och transportrisken är högre så erbjuds större ramar i allt större utsträckning endast med okrossbart och lätt akrylglas. Även smala och medelstora ramprofiler blir då instabila och deras proportioner är olämpliga för stora format, i synnerhet plast- och träramar. Aluminium, å andra sidan, är mycket mer stabilt, även som en smal profil för stora format. Passepartouter för stora format är problematiska, eftersom den maximala arkstorleken vanligtvis ligger på ca 80x120 cm. Dessutom ökar transportkostnaderna markant, i och med att pakettjänsterna lägger på rejäla avgifter och leveransen ofta får utföras av en speditör.

Vanliga standardformat:

  • 10x15 cm
  • 13x18 cm
  • 21x29,7 cm (A4)
  • 24x30 cm
  • 30x40 cm
  • 40x50 cm
  • 40x60 cm
  • 50x60 cm
  • 50x70 cm
  • 59,4x84,1 cm(A1)
  • 60x80 cm
  • 70x100 cm
  • 84,1x118,9 cm (A0)

DIN-format

Överblick av DIN-formaten

Alla känner till dem utan att känna dem på djupet: DIN-formaten. Det allra vanligaste är troligtvis A4-formatet (21x29,7 cm). DIN står för "Deutsche Industrie Norm" (tysk industrinorm) och står för de enhetliga standarden som gäller pappersstorlekar, tryckare och exempelvis kuvert. Men hur kommer det sig egentligen att man valde ut så pass ojämna och intetsägande format som standard?

DIN-formatet A0 har en storlek på 84,1x118,9 cm och motsvarar således en yta på en kvadratmeter med ett bildförhållande på cirka 5:7. De mindre formaten DIN A1, A2, A3, A4, etc. motsvarar en halv långsida. Du kan alltså vika ett DIN A0-papper gång på gång på mitten och får då fram ett allt mindre DIN-format. Och till alla matteentusiaster: bildstorleken för DIN-format motsvarar kvadratroten av 2: √2 = 1.41421 ...

DIN-format:

Fyrkantiga format

Träramen Quadrum från märket Nielsen

Bildramar i fyrkantiga format har blivit allt mer populära de senaste åren, inte helt utan anledning. Som man kan lägga märke till på nätet, exempelvis på Instagram, så kan kvadratiska format kombineras på många olika sätt med stor framgång. Deras dekorativa kraft träder fram allra bäst när flera bildramar visas tillsammans! Likt andra dekorativa föremål rekommenderar vi att du sätter ihop ett ojämnt antal, till exempel 3, 5, 7 eller 9 ramar i en grupp. Det spelar ingen större roll om du hänger ramarna bredvid varandra, på ett valfritt sätt eller i kvadratform. Det udda antalet ramar skapar en viss ”spänning” och gör grupperingen intressant.

Fyrkantiga format:

Måttbeställda bildramar

Trots det enorma utbudet standardformat finns det många individuella bildformat som saknar standardramar. Oftast är det inte just affischer eller grafiska tryck utan snarare individuella konstverk, teckningar eller något som du tog med dig från semestern. Eftersom fler och fler tillverkare har gått över till uppdragsbaserad produktion även i fråga om standardformat kan många bildramar i allt högre grad även måttbeställas enkelt och prisvärt och i stora mängder. Mät din bild och gör en måttbeställning i exakt detta bildformat. Även ramlösa bildhållare tillverkas i specialformat, även om de exponerade och skarpa glaskanterna först måste slipas på ett utförligt sätt.

Alternativ till måttbeställning:
Standard-passepartouter med individuella utsnitt

Enligt vår uppfattning tycks ungefär 2/3 av alla bilder bli mer tilltalande när de ramas in med ett passepartout, även om detta förstås kan variera från bild till bild och hänger ihop med den personliga smaken. Om din bild är lite större än ett standardformat, kan du välja en ram med passepartout i ett större standardformat. Utsnittet kan du välja fritt (men det får gärna vara 1 cm mindre än ditt motiv).

Fördelen: Utbudet av standardformat är betydligt större än specialstorlekar och de är betydligt mer prisvärda. Om din bildram blir lite större så gör den ett positivt intryck på en kal vägg, om man jämför med en liten och i slutändan något borttappad bild. Detta får dock bedömas från fall till fall.

Individuellt tillverkade bildramar

Tillverkning av ramar från märket Mira

Många tillverkare producerar även sina standardformat på beställning istället för att ha dem på lager. En förhandsproduktion av en större volym ramar skulle förstås öka lönsamheten och därmed sänka priset för dig som kund, men du skulle aldrig få tillgång till samma utbud av bildramar i en uppsjö av färger, format och alla sorts glas, i just den mängd du önskar. Det är en avgörande fördel, särskilt för företag som har behov av stora beställningar.

Ytterligare en fördel med uppdragsbaserad tillverkning: Enskilda specialformat kan också tillverkas, fast processen är något mer komplex och påkostad. Måttbeställda bildramar tillverkas millimeternoga enligt dina egna önskemål och kan i vanliga fall beställas med flera sorters glas. För företagskunder som agenturer och fotografer finns det också en möjlighet att beställa egna inlägg, bilder eller andra detaljer som tryckta logotyper direkt från produktionsavdelningen, med relativt korta leveranstider och oftast i finaste tysk kvalitet.

Olika producenter tillverkar sina artiklar i Tyskland eller EU och kan enkelt leverera enstaka modeller eller större mängder ramar på relativt kort tid, och frakta dem över hela Europa. Hos oss hittar du därför ett enormt utbud av bildramar, vilket förstås inte gör det lättare för dig att välja rätt modell.

Stora ramformat

I vissa fall krävs en ovanligt stor bildram, oftast i ett specialformat. Oavsett om det handlar om ett unikt konstverk, en skiss till en brainstorming-runda från ditt senaste möte, en uppspänd duk eller ett målat tyg från semestern i Egypten - i alla dessa lägen stöter man på liknande problem: ett litet utbud av bildramar, få standardformat, höga priser och endast akrylglas som är tillgängligt.

Huvudproblemen: De flesta ramprofiler är för smala och ostadiga. Därför passar endast breda, massiva och dyra träramprofiler eller stabila aluminiumramar. Dessa finns sällan i ett standardformat, så du behöver en dyrare, skräddarsydd produkt. Från 70 x 100 cm och uppåt finns det ofta bara okrossbart och lätt syntetiskt glas, vilket också är dyrare än vanligt glas, men har åtminstone ett mycket högt UV-skydd. Passepartouter måste vara ännu större och ökar i sin tur ramstorleken - de finns vanligtvis endast upp till 80 x 120 cm. Större passepartouter finns endast i ett betydligt mindre utbud och endast på förfrågan. Dyra fraktkostnader från speditörens sida måste tas med i beräkningen, precis som höga förpackningskostnader. Det här är de viktigaste aspekterna som gör stora ramstorlekar mer problematiska än små storlekar. Men vi kan trösta dig lite: med en så pass stor bildram får du en riktig eyecatcher, som trollar fram en mycket tilltalande atmosfär på en kal väggyta.

Ramformaten hos Allaramar.se

Sammanfattningsvis är bildstorleken av central betydelse för din bildram: bildstorlek = ramstorlek. Mät din bild noga och skriv ner måtten. I och med det enorma utbudet av standardformat är sannolikheten ganska hög att ditt format är tillgängligt. Vad som är höjden respektive bredden av din bild spelar ingen roll när det kommer till bildramar. Alla bildramar kan hängas upp i både stående och liggande format. Du kan till exempel beställa en bildram i både 20x30 cm eller 30x20 cm-format. I vår butik har vi valt den enhetliga beteckningen 20x30 cm, så vi sätter det mindre värdet först. Använd formatfiltret när du gör din sökning - där har vi grupperat de olika storlekarna i (vanliga) standardformat, DIN-format, fotoformat, fyrkantiga format, panoramaformat och övriga format. Med de måttbeställda bildramarna finns det också möjlighet att filtrera utifrån maximala bildformat. Vid större format är det värt att välja det lätta och okrossbara akrylglaset direkt, eftersom de finns i större format. I det här fallet kan även kategorin XL-ramar vara intressant.

Vi hoppas att vi i det här inlägget har kunnat ge dig ett par användbara tips och intressant bakgrundsinformation och vi är säkra på att du kommer att välja rätt bildram och rätt format framöver.