Kategorier

TEST: en jämförelse av 6 ramar i aluminium

Aluminiumramar i test

Aluminiumramar säljs i onlinehandeln oftast i form av en växelram i format 30 x 40 cm i färgen silver! Grund nog att ta en nogrannare titt på denna typ av ram – i de mellersta till de högre prissegmenten.

Särskilt omtyckta är aluminiumramarna. Eleganta och tidlösa ramar för många olika sorters bilder och foton. Vanligtvis tillverkas de i massiva och slitstarka profiler och är därför ideala växelramar med en lågt slitage och en lång livslängd. Aluminumramar verkar högvärdiga, ädla och moderna och är stabila samt hållbara. De beställs de ofta av företag för deras kontorslokaler, fotografer och gallerier använder gärna aluminiumramar för sina utställningar och privata kunder uppskattar denna sorts ramar för deras moderna och universella stil. De leder blicken till konstverket, istället för att avleda från bilden.

I vår test-redaktion har vi testat 6 modeller i det mellersta och högsta prissegmentet från olika tillverkare. Alla har tack vare aluminium-listprofilen ett liknande utseende framifrån. Modellerna ligger i ett prisområde från ca. 200 kr till över 400 kr! Alla är avsedda för samma bildmått 30x40 cm och ser lika ut, åtmindstone på ett större avstånd när de hänger på väggen. Men så olika som priserna är ramarna när det kommer till funktion, ändamål och kvalitet.

En aluminiumram intog redan från början en speciell status: som enda ram var modellen från Klüber-Gebira ingen traditionell växelram. I denna ram kan bilden endast läggas in eller bytas med hjälp av en skruvmejsel. Sammanlagt gjorde denna omständighet att ramen intog en särskild roll i testet, speciellt i utvärderingen. Mer om det senare!

Alla andra modeller var ”äkta växelramar”, dock med olika tekniker och därmed även olika användning.

När det handlar om växelramar pratar vi bl.a. om backloader, det betyder att ramen måste läggas med framsidan neråt vid ett bildbyte, och att ramen bestyckas från baksidan. Sen finns det s.k. frontloader, som t.o.m. kan ”lastas” när de är monterade på väggen, och även sideloaders, som gör en inramning från sidan möjlig genom lossning av profilen.

Sorter av växelramar

Sideloader:

Sideloader

En sideloaders profiler hålls ihop av ett instickningssystem. Vid ett byte lossas en av profilerna på den kortare sidan. Bakstycket, det inlagda pappret och glaset dras ut ur den öppnade ramen.

Efter att bilden har lagts in skjuts delarna in igen och profilbiten stänger ramen.

Backloader:

Backloader

Backloader-tekniken är det vanligaste sättet att byta en bild på. För att komma åt baksidan måste ramen läggas ”på magen”. Därefter skruvas spiralfjädrarna ur profilspåren och baksidan kan lyftas ur. Nu kan bilden läggas in med framsidan neråt. Baksidan läggs in igen och fixeras med hjälp av spiralfjädrar.

Frontloader:

Frontloader

Frontloadern är särskilt lämpad för frekventa bildbyten. När ramens bas är fastskruvad på väggen, kan bytet ske även där. Ta bara ner ”ramhuven”, som hålls fast av magneter, lyft på glaset och lägg in bilden. För att stänga ramen läggs glaset på bilden, lägg profilen på basen och tryck till.

Alla system har sina för- och nackdelar. Frontloadern, som produceras som magnetram av tillverkaren Halbe-Rahmen, är utan tvekan det bekvämaste systemet och är upplagd för ofta förekommande bildbyten. Backloadern – det mest kända systemet – är enkelt att använda, men tillåter ingen ”kontroll” av bilden under bytet. Många känner till problemet: när du vänder på ramen och ser ett irriterande ludd på ett vitt ställe i bilden eller på passepartouten, eller när bilden ”sitter snett”. Sideloadern gör det möjligt att kontrollera bilden när den sätts in, dock är lossningen av profilen i hörnen något mer komplicerad. Den enda modellen med det här systemet från tillverkaren Effect har därför en enkel bruksanvisning, som gör bytet enklare. Principiellt kan man påstå att ju dyrare, destå mer, i detta fall aluminium, får man för pengarna. ”Mer” kan man t.o.m. mäta i ramens vikt. Vi har gjort oss mödan att mäta ramarnas alla detaljer och nådde oväntade resultat (se även tabellen).

Testkriterier och förhållande mellan pris och kvalitet

Testkriterier

Vi har testat fyra huvudkriterier:

  • Armatur
  • Användning
  • Tillverkning
  • Service

Tyngdpunkten i detta test låg i användningen av ramarna, alltså hur en bild hängs upp på väggen med test-ramarna. Vi tog en närmare titt på ramens tillslutning, inläggningen av bilden testades praktiskt precis som upphängningen på väggen.

En maximal poängsumma på 150 punkter kunde uppnås. I varje delkriterium kunde 10 punkter uppnås.

Pris / prestanda faktor

I vårt test fann vi i grunden att dyrare ramar uppnådde höga poäng. Men hur mycket kostar kvaliteten? Det verkar knappast vara en gräns för toppen. Vad händer om poängen, vilket betyder kvalitet och prestanda, är dividerat med försäljningspriset? Den genererade faktorn karakteriserar därigenom förhållandet mellan priset och den inköpta kvaliteten. Ju högre denna faktor desto mer värde kunden får för sina pengar!

Den här ganska intressanta indikatorn visar att luften tunna uppåt. Över en viss gräns ökar kostnaden för mer kvalitet av tillverkaren oproportionerligt. Prisförhållandet blir mindre.Aluminiumramen Classic från tillverkaren Nielsen-Design

Denna rams namn visar vägen. Classic har sålts flera miljoner gånger redan sen 1981 och är synonymt med market Nielsen, enligt de själva är ramen den världsledande aluminiumramen. Med 16 färger och 30 standardformat kan ramen användas överallt. Backloaderns låsfjädrar är lämpade för frekventa byten. Iögonfallande är de räfflade hängarna för tunga ramar för liggande och stående format, som förtjänar sitt namn.

Aluminiumramen är kvalitativt högvärdig – trots att den tillverkas i massor. Den goda servicen hos Nielsen och de snabba leveranstiderna övertygar. Sedan nyligen finns även växelramen i SRC-variant. Alltså med det särskilt högvärdiga antireflexglaset ”Super Reflex Control”. I det praktiska testet fick det bara positiv kritik.

Facit

Aluminiumramen Classic från Nielsen-Design är en växelram i god kvalitet till ett lågt pris som har beprövats miljontals gånger. Vi har utsett denna ram till den prisvärdaste vinnaren på grund av det mycket goda förhållandet mellan pris och kvalitet (se Info-Box). Mer kvalitet till ett billigare pris gick inte att få hos någon annan ram.

Aluminiumramen Classic

Alurahmen Tera

Aluminiumramen Tera från tillverkaren Klüber-Gebira

Den är ingen växelram och måste därför betraktas ”utanför konkurrensen”. För ett bildbyte måste hörnförbindningarna lossas med ett verktyg.

Ramens utseende är uppseendeväckande och verkningsfull. Profilens djup har sensationella 30 mm. Det ger den inramde bilden en fantastisk rumsverkan. Vi ger den därför i området ”design” den högsta punktsumman. Däremot är ramen inte lämpad för frekventa bildbyten och kunde därför inte hålla jämna steg med de äkta växelramarna.

Facit

För den som söker en aluminiumram med en extrem djupverkan är denna ram rätt. För frekvena bildbyten lämpar sig inte den här ramen. När den väl hänger på väggen, bör den stanna där.

Aluminiumramen Alu 12 från tillverkaren Halbe-Rahmen

Aluminiumramen från Halbe måste man kalla för en undantags-ram. Halbe-Rahmen använder principellt den s.k. magnetram-principen för sina ramar. Som redan beskrivet i info-boxen, lämpar sig den här ramen inte för ofta förekommande bildbyten. Profilramen som fungerar som en huva, hålls säkert i basen av profiler i magneten. Profilen hålls fast av magneterna.

Kvalitativt sätter denna tillverkaren ribban i denna bransch. Såväl med försäljnings- och leveransförpackningar, som med ädla profilytor, de vältillverkade geringarna och grundelementets exakta kvalitet. Även de olika sorters glas som sträcker från enkelt floatglas till dyrt museumsglas. Halbe spelar i den högsta ligan och attraherar så många kunder, men de har naturligtvis sitt pris. Regelbudna prishöjningar från tillverkaren samt långa leveranstider verkar dock inte skrämma bort den professionella köparen.

Facit

I vårt test blev ramen från Halbe vinnaren med stor marginal. P.g.a. det höga priset och den långa leveranstiden lämpar sig ramen mindre för spontana köp av en ”medelsvensson”. Detta erbjudande kommer tilltala proffs samt företag som bara nöjer sig med det bästa eller de som behöver magnetram-tekniken för frekventa byten.

Magnetram Alu 12

Aluminiumramen Profil K

Aluminiumramen Profil K från tillverkaren Roggenkamp

De tekniska specifikationerna för ramen från Roggenkamp får man se som en överraskning. I flera discipliner nådde ramen de högsta poängen. Ovanligt var också glasets tjocklek. Vi mätte upp imponerande 3,15 mm hos floatglaset. En tecken för mycket god kvalitet. Det inlagda pappret förtjänar med 390 g/qm inte detta namn, utan bör snarare kallas för ”papp”. Djupet på 7 mm gör det möjligt att lägga in tjocka bilder tillsammans med en högkvalitativ passepartout. Geringssnittet övertygade. Enastående var även spiralfjädrarna. Här är allting avrundat och inramningen är enkel och utan skaderisk.

Facit

Vi gillade framför allt ramen från Roggenkamp. Den erbjuder en nära på perfekt kvalitet till ett lågt pris. Tack vare de många utmärkta fördelarna tyckte vi att ramen från Roggenkamp var värd ”redaktionens köprekommendation”.

Aluminiumramen Quadro från tillverkaren effect (märke: mira)

Tillverkaren effect, vars ramar säljs i online-shopen www.allaramar.se under märket MIRA, är den enda tillverkaren i testet som har en s.k. sideloader i sortimentet.

Aluminiumramen Quadro kan man kalla en ”universalram med speciella möjligheter”. Denna ram gör det tack vare ett hörnförbindningssystem möjligt att rama in även större bilder, uppdragna på Aludibond, hårdskum eller liknande utan baksida och glas. Den särskilt stabila profilen är även ovanligt prisvärd.

Påfallande hos Quadro är den förhållandemässigt smala profilbredden. Denna avleder föga från motivet och skapar en diskret inramning. Denna ram är trots hög märkeskvalitet ”Made in Germany” den prisvärdaste i testet.

Facit

Quadro är tack vare dess goda kvalitet och samtidigt låga pris en storsäljare. Vi utmärker den tack vare det goda förhållandet mellan pris och kvalitet tillsammans med Nielsen Classic till redaktionens rekommendation för prisvärdaste ram.

Aluminiumramen Quadro

Aluminiumramen Vega

Aluminiumramen Vega från tillverkaren Deha-Design

Aluminiumramen Vega från aluminiumram-specialisten Deha säljs under listnummret ”2”. Profilen utmärker sig genom sin kantiga och minimalistiska design. Geringshörnen var perfekt tillverkade på våra testramar. Deha erbjuder sin aluminiumram med totalt 7 glassorter och vänder sig därmed till anspråksfulla kunder. Principiellt får tillverkaren bra betyg och är jämförbar med tillverkaren Roggenkamp. Emellanåt är det bara små betygsnyanser som skiljer ramarna från varandra. Även Deha har ett eget låsningssystem som inte var lika lättgående som det hos Roggenkamp.

Facit

Aluminiumramen från Deha motsvarar kvaliteten hos företaget Roggenkamp. En högkvalitativ tillverkning med utvalda material till ett förnunftigt pris. Även Vega är en klar ”redaktionens rekommendation”.