Ramar som passar ditt konstverk
Tycker du om att ägna dig åt den avkopplande fritidsaktiviteten måla efter nummer? Då vill du naturligtvis också hänga upp den färdiga tavlan på väggen så att du stolt kan titta på den. Att hitta rätt ram kan dock visa sig vara riktigt svårt och beröva dig på glädjen över ditt färdiga verk. Därför har vi gjort en sammanställning över passande ramar så att du kan ge din egenmålade tavla en lämplig inramning.
Utseende och skydd – goda skäl att rama in ditt konstverk
Har du målat klart ditt konstverk? Då bör du absolut rama in det eftersom en ram inte bara fulländar tavlan rent utseendemässigt utan dessutom kan få den att se ännu bättre ut. En ram är det perfekta komplementet, helt enkelt. Ramens utseende avgörs av fyra aspekter: profilens mått, form, färg och material.
Men du bör inte bara rama in tavlan av estetiska skäl utan också på grund av ramens skyddande egenskaper. Tavlan kan skadas av omgivningen: fukt, UV-strålning, damm och mögel kan förstöra den. Men olika tavlor behöver olika ramar beroende på vilken typ av färg och duk som har använts. Rent konkret betyder det att du måste välja mellan ramar med eller utan bakstycke, med eller utan glas samt mellan en vanlig ram med löstagbart bakstycke och en ram som har plats för målarduk på kilram.
Varje tavla behöver rätt ram för att bilda en harmonisk enhet så du gör klokt i att rama in dina tavlor som du har målat efter nummer. Två argument är avgörande:
- Utseende – tavlan uppgraderas rent estetiskt.
- Skydd – ramen skyddar tavlan mot för tidigt åldrande och skador.
- Ramar för tavlor som målats efter nummer
- Utseende och skydd – goda skäl att rama in ditt konstverk
- Ramar för oljemålningar och akryltavlor
- Ramar för måla efter nummer på papper
- Vanliga format för måla efter nummer
- Avgränsa sökningen och hitta enkelt rätt ramprofil
- It's a match – välj ram efter motiv
- Ton-i-ton – ramens och tavlans färger
Ramar för oljemålningar och akryltavlor
De flesta set för måla efter nummer innehåller antingen akryl- eller oljefärger, utöver duk och penslar, eftersom deras tjocka konsistens effektivt täcker över de numrerade fälten. När du är klar med tavlan kommer linjerna och siffrorna inte att synas under färgen. Olje- och akrylfärger har dock en tendens att fastna på ramens glasskiva vid temperaturväxlingar. Det kan förstöra målningen utom räddning. De flesta motiv som målas efter nummer trycks på en tavelduk som beroende på det specifika setet också levereras uppspänd på en kilram. De är alltså inte helt tunna och kan inte monteras i en platt ram.
En akryl- eller oljemålning på målarduk behöver en ram som ger ett visst avstånd mellan tavlan och glaset – alltså en ram som har en hög fals. Ramfalsen bör mäta ca 18–20 mm beroende på hur höga kilramens lister är.
För dessa tavlor passar följande ramar perfekt:
- Skuggfogsramar, i dessa kan du montera tavlor som målats på duk på kilram. Detta är en modernare och mycket elegant tom ram, utan glas och bakstycke, som skapar en svävande effekt.
- Tomma ramar (utan glas och bakstycke) kommer i många olika stilar och är utmärkta för tavelduk på kilram. Det är dock inte alla ramtillverkare som tillhandahåller den här typen av ram. Ett tips är därför att välja en tillverkare på vår webbplats och sedan använda filtret ”glastyp” för att hitta märkets sortiment av ramar utan glas.
För akryl- respektive oljetavlor på papper kan du välja mellan:
- Tomma ramar (utan glas och bakstycke) i många olika designer. Även för tavlor på papper kan du filtrera ditt favoritmärkes utbud med filtret ”glastyp” för att få en snabb överblick.
- Ramar med hög fals har fördelen att de kan beställas med glas eftersom avståndet mellan glaset och tavlan är tillräckligt stort.
- Den nederländska ramtillverkaren BARTH har ramar med inbyggd distanslist i serierna 810 och 820. Dessa otroligt fina ramar är inte bara designade med fin träfaner utan de är dessutom utrustade med slätt standardglas av hög kvalitet. Tack vare den 10 mm respektive 20 mm höga distanslisten uppstår ett avstånd mellan tavlan och ramens glas.
Ramar för måla efter nummer på papper
Har målat efter nummer med tusch- eller färgpennor på papper? Eftersom pappret är relativt tunt räcker det med en ram med låg till medelhög fals (profilhöjd). Falshöjden bör ligga på ca 10 mm eftersom du då har lite plats över om du vill använda en passepartout. Medan en syrafri passepartout garanterar en långvarig konservering av tavlan har en ligninfri passepartout (som består av blekt cellulosa och inte pappersmassa) fördelen att den inte gulnar. För att säkra att tavlan får ett optimalt skydd och att du kan njuta av den på bästa sätt behöver du också hitta rätt glas. Generellt sett tillhandahåller de flesta ramtillverkare fyra olika sorters glas som uppfyller olika behov och önskemål:
- prisvärt standardglas
- reflexfritt antireflexglas (även med UV-skydd beroende på tillverkare)
- glas med UV-skydd
- okrossbara akrylglas (perfekt för barnrum och stora format).
Vi tipsar gärna om tre tillverkare som erbjuder samtliga glastyper:
För att du snabbt ska kunna hitta en tavla med rätt glas för din tavla som du har målat efter nummer kan du välja filtret ”glastyp” när du har klickat dig in på det valda märkets produktutbud från menyraden. Vill du veta mer om de olika tillverkarnas glastyper? Då lönar det sig att slumpmässigt välja ett par olika produkter och läsa deras produktbeskrivningar.
Oavsett om du väljer standardglas eller museiglas – alla glas håller tavlan fri från smuts, damm och fukt. Men hur ser det ut med tavlans baksida? Ramarna från BARTH garanterar bästa möjliga skydd bakifrån eftersom de alla levereras med en syrafri pappskiva. Pappskivan placeras mellan motivet och bakstycket för att absorbera skadliga ämnen från luften och omgivningen så att de inte kan angripa tavlan.
Vanliga format för måla efter nummer
Vill du ge tavlan som du har målat efter nummer en hedersplats, men den medföljande ramen faller dig inte i smaken? Eller vill du bara få lite omväxling med en ny ram? Målardukarna som medföljer måla efter nummer-set kommer för det mesta i någon av följande storlekar:
Vanliga format för måla efter nummer
40 x 50 cm, 40 x 60 cm, 60 x 75 cm, 70 x 90 cm, 70 x 90 cm, 80 x 100 cm eller 90 x 120 cm
vi har alla dessa storlekar som standardformat. Så välj bland ramar i storlekarna:
40 x 50 cm, 40 x 60 cm, 60 x 75 cm, 70 x 90 cm, 80 x 100 cm och 90 x 120 cm
Har tavlan andra mått än våra standardformat?
Då kan en måttbeställd ram vara lösningen.
Beställningsinformation Beställ alltid ramen i bildformatet (gäller både standardmått och måttbeställningar). Det enda undantaget är kilramar. När du beställer en kilram ska du inte utgå från bildstorleken utan använda kilramens yttermått eftersom tavelduken spänns över listerna och fästs på deras baksida. Därför bör kilramen vara minst 5–6 cm mindre än tavelduken.
När du beställer ett måla efter nummer-set kan du ofta välja om du vill få målarduken med eller utan kilram. Är tavlan redan spänd på en kilram?
Här hittar du också enskilda kilramslister och kilramar.
Avgränsa sökningen och hitta enkelt rätt ramprofil
På allaramar.se delar vi upp ramsortimentet efter profilbredd i mycket smal (profilbredd under 10 mm), smal till mellanbred (10 mm till 40 mm profilbredd), bred (41 mm till 70 mm profilbredd) och mycket bred (70 mm och över). Ju bredare profilen är desto stabilare är ramen och desto mer harmoniskt blir helhetsintrycket för stora bildformat. Små och detaljrika tavlor visas passar bäst i en smal ram.
Även när det kommer till profilernas form har vi ett variationsrikt utbud. De kan vara rätlinjiga eller lekfulla. Följande typer räknas till förstnämnda: fyrkantiga, kvadratiska, rundade samt sluttande mot eller ifrån bilden. De lekfullare formerna är svårare att kategorisera eftersom de är så individuella. Men vi kan sammanfatta de vanligaste egenskaperna: rundstav och pärlband längs innerkanten, hålkäl, som är typisk för barockramar, och alla typer av utsmyckningar (som till exempel hjärtan eller rankor).
Slutligen vill vi nämna ramarnas material som också delas upp i fler underkategorier efter ytbehandlingar. De vanligaste materialen är plast, trä och aluminium.
It's a match – välj ram efter motiv
Det kan vara svårt att välja i det breda utbudet av motiv att måla efter nummer eftersom det finns så många fina att välja bland. Oavsett om du bestämmer dig för ett fantasymotiv, ett vackert landskap, en pittoresk stad, ett stilleben, ett abstrakt motiv, knallig popkonst eller ett majestätiskt djur eller ett porträtt behöver du ställa dig frågan – vilken ram passar bäst till den färdiga tavlan? Här kommer våra förslag:
- Shabby chic-ramar för motiv med blommor, gamla byggnader och gränder samt stilleben. De står för dåtidens magi och passar romantiskt inredda rum, drömlika motiv och allt som väcker nostalgiska känslor.
- Barockramar för vedutamålningar (historiska städer eller landskap), motiv med gamla segelbåtar och stilleben. Barockramar har en kunglig historia eftersom de prydde väggarna på slott.
- Aluminiumramar för pop art, gatukonst och stadssilhuetter. Aluminiumramar kombinerar modern design med enkel elegans. Profilerna är för det mesta platta och kantiga. De låter motivet stå i centrum. De passar framför allt rum som inretts med industriella designelement.
- Träramar för landskap, skogsmotiv, djur och impressionistiska tavlor. Ramar av trä har en naturlig charm. De är också väldigt mångsidiga.
Ton-i-ton – ramens och tavlans färger
När alla praktiska frågor är besvarade är det dags att välja färg. Färgvalet spelar en viktig roll, det påverkar nämligen hur tavlan uppfattas. Vi delar upp färgerna i klassikerna svart och vitt, neutralt grått samt i varma och kalla färger.
Generellt säger man att målningar med framför allt ljusa färger passar bäst med en ljus ram. Målningar som domineras av mörka färger passar bäst i en mörkare ram. Ju mer blått en färg har desto kallare ser den ut. Ju mer gult desto varmare. En målning med framför allt varma färger har en stimulerande effekt på betraktaren. Svala färger har däremot en lugnande effekt. Vi rekommenderar att du väljer en ram vars färgtemperatur matchar motivets.
Tips från allaramar.se Med rätt nyans på ramen kan du inte bara förstärka bildens stämning utan också framhäva utvalda detaljer. Välj exempelvis en röd ram för att framhäva en kronbladen på en röd ros.