Kategorier

Hygge och Lagom
två inredningsstilar från Skandinavien

Bildramar i stilarna hygge och lagom

Det finns redan en mängd skandinaviska trender som vi har omfamnat. Nästan alla förknippar den skandinaviska stilen med möbler och interiörer där materialet trä intar huvudrollen. Tydliga former och släta ytor dominerar i estetiken från de nordiska länderna.

Det danska hygge - så skönt som möjligt

„Hygge“ är ett danskt begrepp som beskriver en livsstil och är samtidigt en inredningsstil som handlar om att skapa en hemtrevlig och ombonad atmosfär.  Naturliga material som trä, ull, kork eller hampa är protagonisterna - och naturliga färger som svart, grått, brunt, grönt och blått. Med hjälp av mattor och kuddar kan man skapa en mysig och komfortabel hemmiljö.

Varma ljuskällor som exempelvis levande ljus hör också till. Hygge är en rustik och avspänd stil som motsvarar den engelska countryhouse-stilen. Bakom hygge-filosofin ligger en önskan om att sänka tempo på det privata planet och att gå emot det digitaliserade arbetslivet via en intimare privatsfär.

Det svenska lagom - inte för mycket, inte för lite

Samma tanke ligger bakom den nya svenska trenden ”lagom”, som handlar om hur man gestaltar och skapar en livsstil kring den privata sfären. Utifrån mottot ”less is more” skapas en känsla av tillräcklighet och man går ifrån behovet att samla på sig materiella ting. Objektens funktionalitet står i förgrunden, man försöker göra sig av med saker som samlar damm, krimskrams och onödig dekoration, som tar upp plats i rummet, utan att bidra till en bättre atmosfär i hemmet.

Man koncentrerar sig på viktiga objekt, enstaka ting och föremål som redan har en historia. Även denna inredningsstil tar sig uttryck i material som trä, ull och naturfiber och kännetecknas av färger som grått, vitt eller svart. ”Lagom” eftersträvar en ny balans mellan tingen och människan och förespråkar det som är mittemellan.

Hygge- och lagom-ramar

Ramar är både funktionella och ofrånkomliga designelement i ett hem. De kan väljas utifrån stilen som du eftersträvar. Till “hygge“ passar träramar i svart, grått, grönt, brunt eller blått med en något bredare profil, en tydlig trästruktur och ådring. Ramar i countryhouse-stil eller vintageramar bidrar även de till en behaglig hemmiljö. Vi har även ramar som är förenliga med “lagom“-stilen. Det rör sig om färger som vitt, svart och natur, och ramar med en smalare profil. Enkla och eleganta linjer står i kontrast till mer böljande former som exempelvis barockramar.

Vi har även ramar som är förenliga med “lagom“-stilen. Det rör sig om färger som vitt, svart och natur, och ramar med en smalare profil. Enkla och eleganta linjer står i kontrast till mer böljande former som exempelvis barockramar.

Fantastiska hygge- och lagom-ramar