Kategorier


Dessa magiska glas gör dina rum ljusare och är fina inredningsdetaljer.

Inred med speglar

 

Spegeln skapar mer ljus och ger rummet ett lyft

Dessa magiska glas gör dina rum ljusare och är fina inredningsdetaljer. Spegeln erbjuder många möjligheter att få ett rum att se ljusare och trevligare ut. Med rätt placering kan du till och med få rummet att verka större. I den här artikeln ger vi dig praktiska tips på hur du väljer rätt storlek och upphängning för din spegeln, vi delar med oss av inredningsidéer och visar ett par väggspeglar som kanske faller dig i smaken.

Eller du kanske redan vet exakt hur du vill pryda ditt hem med dessa vackra föremål?

Upptäck alla väggspeglar i vår butik

Vad vill du få ut av en spegel?

För att du snabbt ska kunna hitta rätt spegel för dig i det oändligt stora utbudet, är det klokt att börja med att ställa dig frågan:

Vad vill du få ut av spegeln?

  • Är du på jakt efter ett praktiskt föremål för vardagen som till exempel en helkroppsspegel till garderoben?
  • Eller vill du använda den som detalj i inredningen och är alltså framför allt ute efter spegelns dekorativa egenskaper?

Beroende på ditt svar kan du fästa olika vikt vid olika aspekter vad gäller spegelns placering, dess storlek, ram och stil. Oavsett dina behov kan du uppnå en harmonisk helhetsbild i rummet som får ett lyft av spegelns speciella karaktär.

Så hänger du upp spegeln på väggen

Kontrollera din outfit i helkroppsspegeln i hallen

En spegel behövs i varje klädkammare, träningsrum och badrum. Med hjälp av spegeln tämjer vi bångstyriga hårtestar, väljer kläder till viktiga möten och observerar och korrigerar rörelser och hållning under träning. De flesta av oss kastar också en sista kontrollblick i spegeln innan vi lämnar hemmet. Hur skulle vi klara allt detta utan en spegel?

Men hur hänger man egentligen upp spegeln på rätt sätt och vilken storlek passar bäst för vad? Som helkroppsspegel i klädkammaren passar långsmala modeller som hängs vertikalt bäst. För att du ska kunna se dig själv från topp till tå behöver spegelns långsida motsvara minst hälften av din längd.

Vi rekommenderar dessa standardstorlekar ur vårt sortiment:

Dessutom finns möjligheten att måttbeställa en väggspegel.

Vilken höjd ska en lång spegel hängas på?

Le mot dig själv i en gyllene spegel på sminkbordet
  • Det optimala är att en tredjedel av helkroppsspegelns totala längd befinner sig ovanför betraktarens ögonhöjd, och två tredjedelar nedanför.
  • Mindre speglar, som hängs ovanför en byrå i hallen eller långsmala speglar som hängs horisontellt, bör hängas så att spegelns mitt är på betraktarens ögonhöjd.
  • Beroende på den existerande inredningen kan det vara fördelaktigt att hänga väggspegeln ca 15–20 cm ovanför en möbel.

Tips från allaramar.se: Skapa en avslappnad flair genom att ställa spegeln på golvet och luta den mot väggen. Istället för att köpa ett sminkbord med inbyggd spegel kan du ge en antik byrå en ny funktion genom att ställa en spegel med gyllene ram på den. Placera en liten bordslampa på vardera sida om spegeln för att få jämn belysning av ansiktet och tada – ditt unika sminkbord är färdigt!

Förstora rummet med en spegel

Ett inlägg från chinoiserieandchintz ™ (@chinoiserieandchintz) från denSpeglar kan göra riktiga underverk för inredningen, för på rätt plats kan de få rummet ser större ut. Denna egenskap är särskilt fördelaktig i smala rum, små kök och trånga badrum. Tillsammans med en ljus väggfärg som gult, ljusgrönt eller ljusblått förvandlas en mörk och murrig plats till ett trevligt utrymme.

Så vad måste du göra för att uppnå önskad effekt med en långsmal spegel?

Häng den vertikalt så ser rummet längre ut. Hänger du den däremot horisontellt på väggen kommer rummet att verka bredare.

Tips från allaramar.se: En spegelbild med en spegelbild med en spegelbild: Häng upp två speglar mittemot varandra så speglar dem sig i varandra och skapar en slags oändlig spegeltunnel. Den här fascinerande effekten är perfekt för dig som älskar att experimentera med inredning och dekor.

Förresten kan du också använda speglar för att uppnå motsatt effekt, det vill säga att få långa korridorer och hallar att verka kortare genom att hänga en spegel i kortsidans vägg.

Upptäck nya perspektiv med en spegel

Betrakta saker från en annan sida än den du hittills sett, för det är att börja ett nytt liv.

(Marcus Aurelius)

Är det dags för nya perspektiv? Börja äventyret i ditt eget hem och upptäck det från en ny synvinkel. Med hjälp av en spegel kan du fördubbla skönheten hos dina favoritföremål och visa en ny sida av dem, till exempel en fin porslinsvas eller ett instrument. Eller få rummet att verka dubbelt så grönt genom att placera en spegel mittemot dina krukväxter. Du kan också välja en placering som speglar en tavla som hänger på väggen mittemot, en mönstrad tapet eller fönstret mot trädgården.

Så enkelt kan du förändra rummets uttryck. Testa flera olika placeringar för väggspegeln och tänk på hur du vanligen rör dig och låter blicken vandra i rummet. Då kan du snabbt ta reda på vilken plats som passar bäst för att visa spegelns dekorativa talanger.

Undvik att hänga spegeln mittemot teven, röriga förvaringslådor med en massa prylar i och dammiga hörn.

Mer ljus, tack! Gör rummet ljusare med en spegel

Den kungliga elegansen hos en barockspegel pryder vardagsrummets kamin

Kan du föreställa dig slottet Versailles eller slottet Herrenchiemsee utan deras maffiga spegelsalar? Eller slottet Sanssouci utan konserthallen där Friedrich II spelade tvärflöjt? Dessa ljusa, praktfulla rum med meterhöga ramar i gyllene speglar har säkerligen bidragit till byggnadernas storhet. Den vackra återspeglingen av solljuset uppstår tack vare fantastiska kristallglas. Visste du att det förr i tiden var en väl bevarad hemlighet hur man tillverkade dem?

Om du suktar efter mer ljus under vinterns mörka månader behöver du inte bygga om ditt vardagsrum till en spegelsal, däremot kan du hämta inspiration från dem. En väggspegel får rummet att verka ljusare och om du hänger den mittemot ett söderfönster kan den göra riktiga ljusunderverk.

Särskilt i mindre rum rekommenderar vi att maximera effekten av ljusreflektionerna. Maxa solstrålarna genom att rama in spegeln i en ram i ljusreflekterande nyanser som guld, brons eller silver, välj ett facettslipat spegelglas och hjälp den bleka decembersolen med artificiella ljuskällor som golvlampor och bordslampor. Resultatet är ett ljust och soligt rum som får en elegant touch av spegelns gyllene ram.

Hur vill du leka med ljuset? Stora speglar garanterar mer ljus medan flera mindre speglar ger många gnistrande punkter där ljuset bryts. Du kan också uppnå samma effekter genom att använda en eller flera inramade väggspeglar i en tavelvägg. Hur du skapar ett harmoniskt arrangemang med speglar kan du läsa i vår artikel om rysk hängning.

Inred med speglar: vad passar metall- och träramar till?

En spegel med träram understryker den mysiga atmosfären i sovrummet

Mångsidig design och unika ådringar – detta är två av många goda skäl som gör att trä är ett av de populäraste materialen inom inredning. En väggspegel med träram är därför den perfekta protagonisten i en rumsensemble med en genuin och hållbar inredning som lyder mottot ”tillbaka till naturen”.

Ljusa träramar i grått och brunt och speglar i vita ramar passar perfekt i rum som inretts i en skandinavisk stil.

Retrospeglar är rätt val för dig som älskar design från svunna tider. Träets struktur och ådring är lika unika som trädet som ramens lister skapades av. Beroende på modellen kan träramar med en nött look göra ett avslappnat och vågat eller ett drömmigt och romantiskt intryck. Detta visar de olika träramarna med spegelglas från FDM prov på.

Ramar i metall har rätlinjiga profiler utan krusiduller som tjänar en enkel estetik och passar utmärkt till moderna inredningar. De är dessutom bättre lämpade att användas i badrummet än speglar med träram. Träet påverkas nämligen av den höga luftfuktigheten medan en spegel med metallram håller länge ovanför handfatet eller badkaret. Välj en modell av rostfritt aluminium med fuktbeständigt bakstycke i plast från Mira.

Relaterade artiklar