Kategorier

Galleriskenor
Den flexibla lösningen för din bildupphängning

Vad är en galleriskena?

Framför allt populär bland gallerister, fotografer och profesionella konstnärer: galleriskenan. Vad det beror på, hur detta unika bildupphängningssystem fungerar och vilka för- och nackdelar dessa skenor har förklarar vi här.

Galleriskenor är en unik uppfinning som lämpar sig speciellt för de som byter ut sina bilder ofta.

En galleriskena innebär slutet på borrande, pluggande, skruvande och spikande i väggar. En galleriskena behöver bara monteras en enda gång. I regel fästs skenan i den övre kanten på en vägg, men den kan också inarbetas i stuckatur för ett ännu diskretare utseende. I skenspåret kan linor hängas in som fungerar som bildhållare. Linorna tillverkas i olika material och kan vara genomskinliga eller synliga: stål- eller perlonlinor är två alternativ som kan hängas upp med hjälp av hakar. Hakarna kan vara täckta i skenan eller synliga, vilket förenklar frekventa byten. Tack vare skenorna kan linorna flyttas fritt och det blir lekande lätt att positionera en bild på rätt höjd. Ett byte av flera bilder är inget problem då linorna lätt kan flyttas till en annan position. Så erbjuder galleriskenan maximal flexibilität, vilket framför allt är uppskattat hos kuratorer.

Galleriskenor från Nielsen

Olika modeller av galleriskenor

alleriskenor finns i olika utföranden för varje smak och behov. Modellerna skiljer sig i design, bärkraft och funktionalitet. Särskilt viktigt är att galleriskenorna är diskreta, de ska klara av att bära vikten men inte stör bildens estetiska verkan.

Montering av galleriskenor

Monteringen av galleriskenor är en engångsföretelse som sparar en hel del arbete i efterhand. Det är betydligt enklare att montera en skena på en vägg direkt under taket i jämförelse med monteringen av flera bilder.

ArtiTeq upphängningssystem

Galleriskenor tillverkas av flera olika märken. En tillverkare med ett stort utbud av olika modeller är ArtiTeq. Detta beprövade märke lägger stort värde vid en god kvalitet och solid hållfasthet. Därför hittar man ArtiTeq ofta i privata hem men också i offentliga byggnader, men även i museer och gallerier har den en självklart plats. Sortimentet är brett och erbjuder ett flertal galleriskenor med olika fördelar. Man kan knappt tro det men galleriskenor kan skilja sig starkt från varandra trots att de tjänar samma ändamål.

Modellen ”Click Rail” gömmer de övre linhakarna perfekt. Hakarna sätts enkelt in i spåret. En vit grunderad variant av den här skenan är målningsbar och kan så genom samma färgsättning smälta ihop med väggen. Varianten i aluminium har ett mycket modernt utseende och lämpar sig därför perfekt för kontorsrum. Genom speciella skarvar kan galleriskenorna kopplas ihop med varandra och hörnbeslag gör det möjligt att låta skenorna gå runt ett hörn.

”Top Rail” är en modell som går utmärkt att använda till undertak. Monteringen går enkelt och fort och skenan är mycket diskret.

Ett under bland galleriskenorna är ”Deco Rail” från ArtiTeq. Denna galleriskena förvandlar alla väggar i en handomvändning och gör alla hem till en sekelskifteslägenhet! Hur är det möjligt? Svaret är enkelt. Galleriskenan döljs av en prydnadslist med stuckatur-look. Så enkelt får rummet en helt nytt estetiskt värde och upphängningen av bildlinorna göms på ett optimalt sätt. Ett unikt Twister-system gör byten och omhängning av bilder enkelt och bekymmerslöst. Det finns också en modern variant av denna dekorativa galleriskena. Det lönar sig att ta sig en titt på den här möjligheten.

Så enkelt installerar du Click Rail-galleriskenan

Galleriskenor från Nielsen Design

Även märket Nielsen har olika modeller av galleriskenor i sitt sortiment som möjliggör en enkel och flexibel upphängning av dina bilder. Nielsens skenor är särskilt diskreta och minimalistiska för att inte konkurrera med konsten som hänger från skenan. Det praktiska komplett-setet med tillbehör innehåller allt du behöver för att hänga upp skenan och bilder och är därför ett bra val när du köper din första galleriskena.

Här kan du se hur enkelt du monterar galleriskenan från Nielsen:

Deha bildskenor

Det beprövade märket Deha från Schwarzwald erbjuder ett komplettpaket som innehåller allt man behöver för en professionell upphängning av galleriskenor. Färgutbudet gör det möjligt att stämma av skenans färg med omgivningens så att ett professionellt resultat är garanterat. Speciella skivor som läggs under skenan ingår. Skivorna garanterar en säker upphängning av skenan på många olika typer av väggar. Pluggarna lämpar sig för hålrumsväggar.

Galleriskenor för hemmet, kontoret och gallerier

Galleriskenor är en fantastisk lösning, oavsett om man vill byta bilder en gång om året, varje månad eller varje vecka. När man har vant sig vid bekvämligheten som galleriskenorna erbjuder är det svårt att föreställa sig ett annat system för bildupphängning. Den antagligen vanligaste nackdelen med galleriskenor är att linorna, i alla material, är synliga och en ständig följeslagare till galleriskenorna. Här har vi listat alla för och nackdelar:

Galleriskenornas fördelar:

  • Systemet förklarar sig självt
  • Fullkomlig frihet i positioneringen av bilderna
  • En enda montering är nödvändig

Galleriskenornas nackdelar:

  • Synliga linor
  • Går bara att använda med tillbehör från samma märke

 

Relaterade artiklar