Kategorier

Inredning enligt Feng shui
– för mer harmoni och bättre energi

Feng shui – en uråldrig kinesisk visdom

Feng shui är en kinesisk lära som handlar om att rikta och harmonisera energier i omgivningen. I Europa är läran framför allt känd inom inredning men i Kina är denna konst så djupt rotad att den till och med används inom stadsplanering och infrastruktur.

Vad kan du lära dig av denna kinesiska visdom för att skapa mer harmoni i ditt hem? Det berättar vi i den här artikeln. Vi går in på hur du använder de fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten på rätt sätt genom att ta hänsyn till de åtta väderstrecken och centrum – rummets mitt inom Feng shui. Då kan energin flöda optimalt genom rummen vilket ger dig mer välbefinnande och glädje i vardagen.

Vad betyder Feng shui?

Feng shui betyder ordagrant ”vind och vatten”. Dessa element ses som de krafter som kan förflytta Qi – universums grundenergi. Samtidigt är Qi också en livsprincip, den individuella essensen, och kan därför också jämföras med det västerländska konceptet själ eller ande.

Feng shui har sitt ursprung i uråldriga observationer av naturen och jorden. Målet var att upptäcka floder och underjordiskt vatten för att hitta de bästa platserna att grunda nya städer på.

Vad är Feng shui idag?

Genom kopplingen till taoismen och konceptet om yin och yang fick Feng shui den form vi känner till idag. Naturligtvis har metoderna och teorierna i den kinesiska harmoniläran förändrats under sin över 2000 år långa historia – vilket också har lett till att olika grenar inom läran uppstod.

Både kontakten med västerländsk kultur och de tekniska och arkitektoniska utvecklingarna under vårt århundrade har gett Feng shui en ny, moderniserad form. Där Feng shui-mästarna förr i tiden tog hänsyn till berg och vattendrag måste de idag även beakta var motorvägar går och skyskrapor står.

Feng shui och de fem elementen

En av de grundläggande principerna i Feng shui kommer ursprungligen från taoismen och handlar om de fem elementen. Enligt den här teorin är världen uppdelad i fem element som genomsyrar vår verklighet och alla dess aspekter: trä, eld, jord, metall och vatten.

Varje element kopplas till ett livsområde, ett väderstreck, speciella egenskaper, en årstid, ett klimat, en färg och en form. Att känna till dessa kopplingar är en bra hjälp om du vill inreda ditt hem så att positiva energier kan flöda.

Tabell: ”Livsområden och associationer enligt de fem elementen”

I den här tabellen kan du se vilka element som har vilka kopplingar:

ElementTräEldJordMetallVatten
Väderstrecköstsydcentrumvästnord
Årstidvårsommar

årstidsväxel
(den sista månaden efter varje årstid)

höstvinter
Klimatblåsigtvarmtfuktigttorrtkallt
Egenskaperöppen, livligpassionerad, ljuskonkret, stabilnoggrann, vackerformbar, instabil
Livsområdefamilj, välbefinnandeframgånghälsa, berömmelsebarnkarriär
Färggrönrödgulvitsvart
Formrektangulär, pelarformadtrekantig, spetsigfyrkantig, plattrund, kulformadvågig, kurvig

Ditt hem som ett litet universum – uppdelat i nio livsområden

Inom taoismen ställs det särskilda och specifika mot det allmänna och universella. Taoisterna tror att det ena finns i det andra och att det ena hänvisar till det andra. Det betyder att hemmet är en specifik enhet som hänvisar till universum. För att organisera ditt hem som ett litet universum kan du rätta dig efter bagua-systemet.

Bagua är en slags energikarta som delar upp hemmet, liksom universum, i åtta väderstreck och centrum samt i de nio livsområdena. Bagua betyder ”åtta symboler” (den nionde sektionen, centrum, har ingen symbol). Symbolerna kallas för trigram. De består av tre öppna eller brutna linjer och används som huvudelement inom I Ching, det kinesiska oraklet.

Här får du en sammanfattning av fem livsområdens olika egenskaper och betydelser – det norra, södra, västra, östra och sydöstra livsområdet. Du får veta vilka metoder du kan använda för att förbättra energierna med Feng shui i dessa specifika områden.

Feng shui-konsulter frågar i regel när de som bor i hemmet är födda, för att med astrologi och numerologi ta reda på var i huset energipunkterna finns och var energierna möts.

Det norra livsområdet handlar om karriär

Enligt Feng shui ska nordliga rum vigas åt karriär. De är alltså perfekta att använda som arbetsrum. Eftersom norr förknippas med vatten rekommenderar vi möbler med en koppling till detta element, till exempel blå möbler och inredningsdetaljer, akvarier och tavlor med havs- eller vattenmotiv. Både trä och metall är kompatibla med vatten. Det innebär att inredningsdetaljer som ramar av trä och aluminium skapar harmoni i detta område precis som föremål i blått och metalliska färger som silver, guld och koppar.

Det södra livsområdet står för framgång och rikedom

Vill du får mer uppmärksamhet av dina medmänniskor? Önskar du att äntligen få erkännande för dina ansträngningar och framgångar? Då behöver du tillföra lite mer av det södra livsområdets huvudelement: eld!

Men oroa dig inte, du behöver inte installera en öppen spis för detta. Bilder på lägereldar, solnedgångar och röda motiv räcker mer än väl. Möbler i södra rum ska bestå av trä – eftersom de skapar eld.

Välj mellan naturträ eller en något genomskinlig behandling som låter träets vackra ådring synas igenom. Om du bestämmer dig för färgat trä kan du förutom rött naturligtvis också välja färgen som förknippas med elementet trä – grönt.

Konst, kreativitet och kreation i det västra livsområdet

Måla en tavla, skriva en roman, komponera musik eller ... göra barn! Inom taoismen räknas alla dessa aktiviteter till mänskligt skapande.

Så om du vill skapa något nytt och betydelsefullt ska du samla dina kreativa energier – och de flödar allra bäst i västliga rum. Därför är detta område kopplat till kreativitet, men också fruktbarhet. Så hur ska man inreda ett västligt rum enligt Feng shui? Satsa på små föremål: klockor, mynt och rosenkvarts. De ger inte bara kreativ kraft utan är dessutom fina att titta på.

Klockor, mynt och rosenkvarts – mer än bara dekor i Feng shui

Genom att låta elementet metall vara närvarande i västliga rum flödar energin bättre vilket ger mer inspiration, kreation och bättre fruktbarhet.

Klockor, mynt, metalliska färger, ädelstenar och stenar drar till sig lycka som en magnet. Faktum är att rosenkvarts är en favorit hos många Feng shui-experter. I detta område kan du kombinera metall med objekt som förknippas med elementet jord. Inom harmoniläran Feng shui säger man nämligen att jord framhäver metall. För att inreda ditt hem med energi betyder det att du gärna kan komplettera metallföremål och stenar med jordfärgade möbler och inredningsdetaljer.

Rosenkvarts symboliserar kärlek och vänskap.

Stärk familj och hälsa i det östra livsområdet

Vill du stärka dina familjeband? Önskar du bättre hälsa för alla i hemmet? Då ska du främja energin i era östra rum. Se till att elementet trä finns representerat i alla östliga rum genom att låta inredningen domineras av krukväxter, träskulpturer och gröna färger.

Se till att yin och yang balanseras i ditt hem – det främjar hälsan. Det betyder att alla östliga rum ska ha en balans av elementen eld och vatten.

Hälsa och starka familjeband är så viktiga inom Feng shui att det till och med finns en lösning för bostäder som inte har några östliga rum. Lösningen består av att hänga upp speglar och det räcker att de placeras på en östlig vägg.

Sydöstra livsområdet: låt ditt välbefinnande frodas

Det sydöstra livsområdet regerar över materiellt och kroppsligt välbefinnande. Precis som i östra livsområdet ska du här prioritera inredningsobjekt av trä. Den populäraste krukväxten för sydöstliga rum är pachira eller lyckokastanj, också är känd som ”pengaträd” i Kina och Japan. Förstärk växtens energi med hjälp av elementen eld och vatten.

Mer välbefinnande och glädje hemma – tack vare Feng shui

Tack vare kunskaperna i den kinesiska harmoniläran kan du bättra styra energierna i ditt hem. Prova och se för dig själv hur du kan känna dig bättre, starkare och nöjdare.

Låt ditt välbefinnande frodas som lyckokastanjen.
Relaterade artiklar