Kategorier

Skapa originella inredningsdetaljer med Unibox – 4 enkla idéer att göra själv

Kreativt pyssel med 3D-ramen från mira

Vill du skapa en original 3D-tavla att pryda dina väggar med? Det finns nämligen ramar som du kan använda för små föremål för att bygga tittskåp eller rama in prylar och minnessaker som snäckskal och gipsavtryck.

Med en 3D-ram kan du låta kreativiteten flöda fritt och skapa något helt unikt. Som inspiration presentera vi 4 enkla DIY-idéer som du kan göra hemma. Det går snabbt och smidigt att genomföra dessa inredningsidéer med Unibox från mira.

Så gör dig redo för att pyssla och läs mer om vad du kan hitta på med en 3D-ram!

Upptäck Unibox och Unibox påbyggnadssats

4 inredningsidéer med Unibox från mira

För de 4 inredningsidéerna som vi presenterar i den här artikeln går det lika bra att använda Unibox påbyggnadssats som Unibox komplettram. Vad är skillnaden mellan Unibox som påbyggnadssats och som komplett ram?

Den förstnämnda är designad för att förvandla en vanlig tavelram till en 3D-ram. Påbyggnadssatsen gör att ramens profil blir djupare så att ramen har plats för föremål. Unibox finns också som färdig, komplett 3D-ram.

Den består av en ram och en ramlåda som levereras färdigmonterade av tillverkaren mira. Båda varianterna fungerar lika bra för våra 4 DIY-idéer. Så du kan välja själv om du vill använda påbyggnadssatsen eller kompletta Unibox för pysslet. Du kan välja utifrån om du redan har en ram som du vill förvandla till en 3D-ram eller om du inte har en passande ram och därför behöver en komplett 3D-ram.

I artikeln förklarar vi hur du genomför de tre pysselidéerna ”Rama in en affisch med ljusslinga”, ”Rama in ett hjärta av pappersblommor” och ”Gör en mosstavla” med en komplett 3D-ram och med påbyggnadssatsen. Idéen ”Origamitranor för en japansk känsla” görs med Unibox som komplett 3D-ram. Hur du monterar Unibox påbyggnadssats på en ram berättar vi i artikeln ”Förvandla en tavelram till 3D-ram”.

Har du bestämt dig för om du vill använda Unibox som påbyggnadssatts eller som komplett 3D-ram? Då sätter vi igång med DIY-idé nummer ett – rama in en ljusslinga.

Unibox påbyggnadssats kan monteras på en vanlig tavelram.

DIY-idé nummer 1: rama in en affisch med ljusslinga

Har du en bild som du tycker mycket om men som inte riktigt får den uppmärksamhet den förtjänar? Rama in den med Unibox och använd en ljusslinga för att ställa den i centrum!

Du behöver detta för DIY-idé nummer 1:

 • Unibox påbyggnadssats, svart i formatet 30 x 40 cm
 • svart ram i formatet 30 x 40 cm
 • poster med valfritt motiv, 30 x 40 cm
 • svart passepartout med yttermått 30 x 40 cm
 • en ljusslinga
 • genomskinlig packtejp
 • guldfärgade stjärnklistermärken (valfritt).

Teamet på AllaRamar.se valde att använda en poster med citatet ”create”. DIY-idé nummer 1 är därför dubbelt perfekt för dig som gillar att vara kreativ. Ljusslingan lyser upp citatet och framhäver det i inredningen.

Därför dras blickarna direkt till motivet som påminner betraktaren om att skapa och vara kreativ.

Ljusslingan döljs bakom passepartouten och lyser upp motivet.

Steg 1: Ta ut affischen och bakstycket ur ramen

Börja med att öppna ramen och ta ur motivet och bakstycket. Nu har du en ram med glas framför dig.

Steg 2: Placera den svarta passepartouten och Unibox

När du har avlägsnat affischen och bakstycket ska du först placera passepartouten bakom glasskivan. En svart passepartout passar utmärkt för att dölja ljusslingans batterifack. Placera sedan Unibox påbyggnadssats ovanpå passepartouten.

Steg 3: Fäst ljusslingan i Unibox

För att ljusslingan ska belysa bilden jämnt är det bäst att fästa den med genomskinlig packtejp. Packtejp fäster bättre på trä än tejp som är till för papper. Ljusslingan ska gå runt hela bilden och behöver därför vara minst så lång som summan av sidornas innermått. För den här ramen på 30 x 40 cm passar det alltså bra med en ljusslinga på 140 cm.

Steg 4: Sätt tillbaka affischen och bakstycket

Nu är det dags att sätta tillbaka affischen och bakstycket – och DIY-idé nummer 1 är nästan klar. Allt som återstår är att fästa Unibox på ramen med hjälp av de små vinkelfästena som medföljde påbyggnadssatsen – du kan läsa mer om hur du gör detta i artikeln ”Förvandla en tavelram till 3D-ram”. Om du vill kan du också fästa små stjärnklistermärken på glaset. Det tar bara några minuter att montera ljusslingan och affischen. Så snabbt och enkelt kan du göra DIY-idé nummer 1 med Unibox påbyggnadssats! Är du nyfiken på vad mer du kan göra med Unibox? Fortsätt då att läsa för här kommer DIY-idé nummer 2 ”Rama in ett hjärta av pappersblommor”.

DIY-idé nummer 2: rama in ett hjärta av pappersblommor

Vill du överraska någon du tycker om och samtidigt visa hen hur mycket hen betyder för dig? Med Unibox kan du skapa en romantisk tavla av pappersblommor och ge en kärleksförklaring som kan hängas upp på väggen för evig beskådan.

Du behöver följande material för DIY-idé nummer 2:

 • Unibox påbyggnadssats, vit i formatet 30 x 40 cm
 • vit ram i formatet 30 x 40 cm
 • vikta pappersblommor (t.ex. origami)
 • sandpapper
 • hjärtschablon
 • blyertspenna
 • genomskinligt trälim eller limpistol
 • 1 klistermärke med texten ”I love you” (valfritt).
Ett hjärta av origamiblommor säger mer än tusen ord.

Steg 1: Skissa ett hjärta på bakstycket

För att blomsterhjärtat ska få en fin och jämn form är det bra att först skissa hjärtat med blyerts med hjälp av en schablon. Unibox har ett vitt bakstycke men om du hellre vill använda bakstycket från din befintliga ram kan du göra det. Förbered då bakstycket genom att måla det vitt och låt torka före användning.

Steg 2: Limma fast de vikta pappersblommorna

Innan du börjar limma fast pappersblommorna har vi ett tips till dig! Om du ruggar upp ytan som du ska limma på med lite sandpapper fäster limmet bättre. Nu är det dags att limma fast blommorna i hjärtat som du har skissat. För detta kan du använda limpistol eller genomskinligt trälim.

Steg 3: Rama in blomsterhjärtat med Unibox påbyggnadssats

Har limmet torkat ordentligt? Då är ditt blommande hjärta färdigt och redo att ramas in i Unibox påbyggnadssats. Du kan dekorera 3D-ramen ytterligare med till exempel ett klistermärke med texten ”I Love You”. Så kan du visa din blomstrande kärlek med DIY-idé nummer 2: ”rama in ett hjärta av pappersblommor”. Fortsätt läsa för att få ytterligare två roliga pysselidéer med Unibox.

DIY-idé nummer 3: origamitranor för en japansk känsla

Ett perfekt DIY-projekt för dig som älskar Japan – ge origamin en hedersplats på väggen! Det kreativa teamet på AllaRamar.se har flitigt vikt sina tranor och älskar resultatet av den här DIY-idéen. Och vi hoppas att du också kommer gilla det.

Detta behöver du för en bit av Japan på väggen:

 • Unibox (3D-ram) i storleken 40 x 60 cm och färgen grå-vit
 • origamitranor
 • nylonsnöre
 • synål
 • 1 poster med japanskt landskap
 • genomskinlig packtejp.

Har du allt du behöver för detta roliga japaninspirerade projekt?

Då sätter vi igång med DIY-idé nummer 3.

Svarta origamitranor bildar en särskilt fin kontrast mot affischen.

Steg 1: Vik tranor av origamipapper

Origami är den japanska konsten att vika papper till figurer i 3D. Vi valde svart origamipapper och vek tranor i olika storlekar.
Hur du går tillväga för att vika tranorna kan du hitta med en snabb sökning på internet – det finns många instruktioner att välja bland och om du vill kan du välja en annan figur än just tranor.

Steg 2: Fäst tranorna med nylontråd

Trä nylontråden genom synålen och stick nålen genom en trana. Upprepa så att varje trana har en nylontråd. Du kan använda olika längder på trådarna – det blir fint med papperstranor som hänger på olika höjder i Unibox. Sedan tejpar du fast nylontråden upptill i Unibox med hjälp av genomskinlig packtejp. Nu svävar tranorna i Unibox och vi har bara ett steg kvar för att slutföra projektet.

Steg 3: Placera den japanska affischen i Unibox

När alla tranor svävar i luften är det dags att fullända verket med affischen med japanskt motiv. Vi valde en poster från Kamisaka Sekka som heter „Moon and Grass” eftersom de dämpade färgerna och den avskalade stilen väcker en känsla av japansk minimalism. Så vad ska du göra nu? Placera helt enkelt affischen på bakstycket och stäng Unibox bakifrån. Med dessa tre enkla steg (inklusive att vika tranorna) har du skapat ett unikt litet konstverk som inspirerats av Japan.

Eftersom DIY-idé nummer 3 genomförs med Unibox som komplettram (3D-ram) gick det extra snabbt och smidigt eftersom Unibox redan var färdigmonterad vid leveransen. Men det är inte alla fina idéer vi har att bjuda på!

Nu är det DIY-idé nummer 4 ”gör en mosstavla” som bjuder in till pyssel.

DIY-idé nummer 4: gör en mosstavla

Med en mosstavla kan du ta med dig naturen hem. Vi har en utförlig beskrivning av hur du går tillväga i artikeln ”Skapa en egen mosstavla”. Förresten är Unibox bara en av många ramar som kan användas för att göra mosstavlor.

Till exempel lämpar sig svarta träramar perfekt för syftet eftersom de framhäver den gröna mossan på ett charmigt sätt.

De här materialen behöver du för att göra en mosstavla:

 • Unibox påbyggnadssats, svart i formatet 30 x 40 cm
 • svart ram i formatet 30 x 40 cm
 • hållbarhetsbehandlad mossa
 • en fin bit drivved
 • trälim som är genomskinligt när det har torkat
 • eventuell limpistol
 • tandad spackel
 • gummihandskar
 • sandpapper.

För att genomföra DIY-idé nummer 4 behöver du bara gå igenom 3 olika steg och det hela tar ungefär 45 minuter. Läs vidare och ta reda på hur du gör en mosstavla.

En mosstavla drar garanterat blickarna till sig!

Steg 1: Fäst drivveden på bakstycket

Drivveden används som extra dekoration och är ett naturligt inslag som kompletterar och lättar upp mosstavlans utseende. Innan du fäster drivveden och mossan är det en bra idé att sandpappra ytan som du ska limma fast dem på. Limmet fäster nämligen bättre på ruggade ytor. När du har gjort detta kan du limma fast drivveden på Unibox bakstycke med hjälp av genomskinligt trälim eller limpistol.

Tips från AllaRamar.se: Om du inte har transparent lim tillhands kan du blanda vanligt lim med svart väggfärg så syns limmet mindre på den färdiga tavlan.

Steg 2: Placera mossan på bakstycket

När drivveden sitter som berget på bakstycket kan du placera ut mossan. Mossan ska ha behandlats med alkohol och glycerin – då behöver den inte vattnas eller fuktas. Fördela trälim jämnt på bakstycket med hjälp av den sågtandade spackeln och fäst sedan mossan. Bär gummihandskar när du hanterar mossan – den kan färga av sig.

Steg 3: Placera mosstavlan i Unibox

Efter cirka trettio minuter bör limmet ha torkat och då sitter både mossan och drivveden ordentligt fast på bakstycket. Nu placerar du först påbyggnadssatsen på ramprofilen och sedan bakstycket med mossan. Slutligen skruvar du fast påbyggnadssatsen i Unibox – du kan läsa mer om hur du gör detta i artikeln ”Förvandla en tavelram till 3D-ram”. Nu är din äkta naturtavla färdig och redo att pryda sin plats.

Idélista: fler tips för konstfulla inramningar med Unibox

Det finns inga gränser för vad du kan skapa med Unibox – och det var riktigt svårt för det kreativa teamet på AllaRamar.se att begränsa sig till bara 4 idéer för den här artikeln. Vi har en lång lista med idéer på vad man göra med Unibox, och du kanske har ännu fler att fylla på med?

Om du behöver inspiration för en fin present eller originell inredningsdetalj för hemmet behöver du inte leta längre:

 • vikta sedlar
 • torkade blommor och blad
 • knappar
 • Lego-figurer
 • snäckskal
 • origami
 • påskägg
 • Playmobil-figurer
 • leksaksbilar
 • bebisskor och -strumpor
 • tändsticksaskar
 • tennisracket och -bollar
 • t-shirtar och matchtröjor.
 • julpynt.

Självklart kan du också använda Unibox för att skapa ett tittskåp och miniatyrvärldar – låt kreativiteten flöda fritt med Unibox! Teamet på AllaRamar.se önskar mycket nöje!

Torkade blommor är bara ett av otaliga kreativa sätt som Unibox kan användas till.