Kategorier

Så spänner du canvasduk på kilram

Spänna duk på kilram – såhär enkelt är det

Många kunder hör av sig och undrar hur man gör för att spänna upp sin bild på en kilram. Olika bilder och dukar skiljer sig från varandra – du behöver tänka på andra saker om du spänner upp en oljemålning jämfört med ett tryckt tyg eller en Diamond Painting-tavla.

I den här artikeln får du praktiska tips på hur du bäst hanterar olika slags bilder när du spänner upp dem på kilramen. Dessutom får du reda på vilka verktyg du behöver. Med vår enkla 5-stegsguide och tips från våra experter kan du spänna målarduken på kilramen på under 15 minuter. Läs vidare och få reda på våra tips och tricks.

Upptäck alla spännramar nu

Varför ska jag spänna min canvasduk på en kilram?

Vanliga tavelramar lämpar sig inte för att rama in tyg eller målardukar. Detta beror på att ramen inte kan hålla fast en duk, även om det går bra med papper. Materialet är för mjukt och skulle halka ner även i en hårt åtspänd tavelram med glas.

Därför behöver du först montera tavlan på en kilram, eller spännram som de också kallas, innan du ramar in den – då kommer duken att vara spänd och fin. Detta gäller såväl för målningar som för dukar, tyger, tryckta canvasdukar och Diamond Painting-tavlor. Även i professionella kilramar kan duken bli lite slapp med tiden, men tack vare små träkilar kan du när som helst spänna den igen.

Dessutom är en professionell kilram konstruerad så att du kan avmontera duken från den utan att duken skadas. Kilramarnas lister, eller skänklar, fästs i varandra med hjälp av tappar och urtag och behöver varken limmas eller spikas.

Har du redan tagit en närmare titt på hur kilramarnas profiler ser ut? Då har du kanske märkt att listernas yttre kant har en upphöjning så att duken inte ligger direkt mot profilen utan något ovanför. Det förhindrar att duken får en skavd kant. Upphöjningen har en till fördel för de som vill måla på duken efter monteringen – kanten avtecknar sig inte i målningen.

Bra att veta: Istället för en upphöjning har vissa kilramar profiler som sluttar inåt.

Att spänna duken på en kilram är inte bara nödvändigt om du vill kunna hänga upp din tavla på väggen. En professionell ramstruktur är också en hållbar lösning eftersom du när som helst kan byta ut den eller ta ner duken, rulla ihop den för en eventuell transport och sedan spänna upp den igen.

Kilramar är gjorda för att spänna målarduk på.

Olika dukars egenskaper

När du har bestämt dig för att spänna din duk på en kilram är det en bra idé att kontrollera vilket material duken består av. Några vanliga material är

  • hampafibrer (används framför allt för oljemålningar)
  • bomullsfibrer eller linne (för olje- och akrylmålningar)
  • konstfibrer som polyester och nylon.

Naturfibrer som hampa och bomull har både ett fint utseende och känsla. Precis som trä reagerar de på temperaturändringar och tar upp fukt som sedan dunstar. Därför måste dessa material oftare efterspännas.

Konstfiber kan se lite tråkigare ut och känns styvare. Fördelen är att polyester- och nylondukar är tåligare mot insekter och svamp och de är dessutom slitstarkare. Enligt vår erfarenhet är det enklare att montera en canvasduk av konstfiber eftersom man kan dra i dem utan att riskera att duken går sönder.

Efter att du har tagit reda på vilket material din canvas har kan du sätta igång och spänna den på kilramen.

Naturmaterial har en särskilt fin haptik.

Spänna upp duken – förberedelser och verktyg

Använd helst ett stort och rent bord som underlag för monteringen. Om du vill kan du täcka bordet med en ren och mjuk duk. För att spänna din målarduk på kilramen behöver du dessutom

  • en häftpistol som kan användas på trä
  • en spänntång
  • en liten hammare
  • och såklart din målarduk och en lämplig kilram.

Innan du sätter igång med monteringen ska du slipa hela kilramen med sandpapper. Var noggrann med kanterna vid hörnen så att de blir rundade.

Tips från AllaRamar.se: Använd inte de tunna häftklamrar som man använder för att häfta papper. Du behöver bredare klamrar som du kan köpa i byggvaruhus eller butiker med konstnärsmaterial.

Har du förberett kilramen och allt du behöver? Då är du redo för det första steget i den här guiden.

Steg 1: Placera canvas och kilram på rätt sätt

För att spänna upp duken på kilramen börjar du med att rulla ut den på en ren och plan yta med motivet eller sidan som du vill måla på nedåt. Om du hanterar en äldre oljemålning eller en Diamond Painting-tavla kan det vara bra att ge den ett extra skydd genom att lägga en mjuk duk eller ett skynke under den. Sedan placerar du kilramen centrerat på duken så att upphöjningen eller den sluttande profilsidan är vänd nedåt mot bordet.

Målarduken ska sticka ut ca 4 till 6 cm på alla fyra sidor så att du enkelt kan vika den runt kilramens skänklar och spänna den. Exakt hur mycket marginal du behöver beror på spännramens profil – en standardkilram har en profilhöjd på 1,8 cm och då räcker 4 cm extra duk på varje sida. En galleriram med en profil som är 4,2 cm hög behöver 6 cm extra duk per sida.

Duken ska alltid vara större än kilramens yttermått.

Steg 2: Häfta fast duken

Börja i mitten av en av kilramens skänklar och fäst en häftklammer med häftpistolen. Fortsätt sedan med skänkeln mittemot och dra i duken tills den blir helt spänd när du viker upp kanten på skänkeln. Om du inte har tillräckligt med kraft för detta kan du ta spänntången till hjälp och varsamt dra duken utåt innan du viker den. Sedan fäster du en häftklammer i mitten av denna skänkel. Nu är din canvas fixerad och kan inte glida runt. Sedan fäster du målarduken på de två resterande skänklarna genom att fästa en häftklammer i mitten av varje skänkel.

Detta är också ett bra tillfälle att kontrollera om duken är tillräckligt spänd. När du har fäst de första fyra häftklamrarna ska en rombformad våg uppstå på duken. Duken är då tillräckligt spänd och du kan fortsätta.

Fortsätt enligt samma princip, det vill säga fäst en häftklammer i en skänkel och fäst nästa i skänkeln mittemot. Så arbetar du dig steg för steg inifrån och ut tills du har kommit till hörnen. Det är bra att ha cirka 4 cm avstånd mellan häftklamrarna på mellanstora kilramar – de ska inte sitta för tätt men heller inte för glest.

Tips från AllaRamar.se: Fäst häftklamrarna diagonalt mot hur dukens fibrer är vävda. Då blir det inga revor i duken om du behöver efterspänna den vid ett senare tillfälle.

Nu behöver du bara fixera dukens hörn genom att vika dem och häfta fast dem. Hur du gör detta förklarar vi i steg 3.

Häfta fast duken med en häftpistol.

Steg 3: Vik in dukens hörn

Att vika dukens hörn – steg 3 – är för många det knepigaste steget eftersom det kan krävas lite erfarenhet för att få in knycken. Här är det viktigt att du är noggrann eftersom en slarvig vikning kan bli både fult och göra att tavlan inte passar i den valda ramen. Börja med att vika hörnen och sedan lägga om dem mot skänkeln (se bild).

Vik hörnen innan du lägger dem om ramen.

Lägg om hörnet mot skänkeln

Här kan du använda spänntången för att göra det enklare för dig. Ligger den vikta kanten parallellt med kilramens kant? Perfekt, då är det bara att fixera hörnet med två till tre klamrar (häfta bredvid skåran i hörnens gering).

Nu har du bara steg 4 och 5 kvar – och det svåraste har du redan bakom dig.

Häfta fast de vikta hörnen.

Steg 4: Slå in kilarna i kilramen

I det här steget är det dags att slå in kilarna, som ger kilramen dess namn. Syftet med detta är att trycka kilramslisterna bort från varandra för att spänna duken ännu mer.Professionella kilramar kommer med en liten skåra i hörnen som kilarna ska fästas i. Slå varsamt in dem med en liten hammare.

I det här steget är det viktigt att du håller koll på att kilramen förblir rätvinklig – annars kommer det inte gå att rama in den. Dessutom ska du inte slå in kilarna för djupt eftersom du inte kan dra dem utåt igen utan att duken blir slapp.

Tips: Har du fått på duken på kilramen men den sitter inte tillräckligt spänt? Då kan du jämnt fukta din canvas (låt den sitta kvar på kilramen) bakifrån med en svamp i naturmaterial. Vänta sedan tills duken är torr igen. Skjut i kilarna först när duken är helt torr.

Använd kilarna för att få målarduken perfekt spänd.

Steg 5: En sista kontroll

Att ta en sista koll för att se att allt har blivit rätt är ett viktigt steg. Men vad behöver man titta på för att veta att duken sitter bra?

För att ta reda på om din canvas är tillräckligt spänd kan du göra ett ”trumtest” (som våra experter här på AllaRamar kallar det): en välspänd canvas avger ett dovt ljud om du knackar på den. Men håll tillbaka eventuella impulser om att spela ett trumsolo på den. Knacka bara varsamt på duken – den ska ju användas för visuell och inte musikalisk konst.

En välspänd duk ser också bra ut bakifrån. I bästa fall ska man kunna se ca 1 till 1,5 cm av kilramens trä på varje skänkel.

Duken är på plats. Vad gör jag nu?

Nu är du färdig! Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig att snabbt och smidigt spänna din målarduk på kilramen. Om du följer stegen och har rätt utrustning bör du på bara 15 minuter ha fått en jämnt spänd duk på en rätvinklig kilram.

Nu är det enda som saknas en fin tavelram att hänga upp konstverket på väggen med. I vår artikel ”Hur ramar jag in en tavla på duk?” får du både massor av praktiska tips och inspiration.

Teamet på AllaRamar.se önskar dig mycket nöje!

Färdig – nu sitter canvasen perfekt på kilramen
Relaterade artiklar