Kategorier

Skuggfogsramar
Ramar med skuggfogar för spända kilramar

Skuggfogsramar för bilder på kilramar

Vid valet av en lämplig ram lönar det sig alltid att investera en viss mängd tid, för sortimentet av material, profiler, färger och glas kan verka överväldigande. Skuggfogsramar må ha ett udda namn, men deras betydelse verkar simpel och logisk när man har förstått deras funktion: skuggfogsramar används för en elegant inramning av målardukar som är uppspända på en kilram (även kallad spännram). De är en modernt och iögonfallande form av bildpresentation. Den enorma lättheten som en målning i en skuggfogsram utstrålar hänför många och har gett skuggfogsramen en enorm popularitet.

Detta har bl.a. att göra med den enorma vidareutvecklingen och etableringen av digital fotografering, vilken har fått stor spridning och vunnit anklang hos den breda befolkningen. Idag är det mycket enkelt att framkalla fotografier, presentera dem i stora format och att trycka dem på en duk. Skuggfogsramen behöver inte längre fyllas med den gammal oljemålning, idag fungerar ett svartvitt fotografi eller en pop art-grafik precis lika bra: den är ett måste för en tidlös och fräsch inredningsdesign. Skuggfogsramen garanterar en fulländad och långlivad upplevelse för ögat.

Skuggfogsramen är inte ny, men riktigt populär har den först blivit under de senaste 40 åren. Tack vare ett ökat intresse för fototryck i stora format upplever denna ramtyp en ny renässans.

Avståndet mellan bild och skuggfogsram är mellan 5 och 12 mm. Det gör att bilden optiskt kopplas från ramen och vinner en extra djupverkan och en egen karkaktär. Bilder i skuggfogsramen bör inte vara högre än ramens list, då det kan skada det optiska intrycket.

Skuggfogsramen Metropolitan från Nielsen

Skuggfogsramen aka Guggenheimramen

Skuggfogsramen tillverkas i trä eller aluminum och skruvas direkt ihop med den på kilramen uppspända duken. Skuggfogarna mellan bild och ram liknar formen av ett L och kallas därför ofta för L-profil. Skuggfogsramarna kallas även för målningsramar eller Guggenheimramar, då de uppvisar en speciell form av den ”lösgjorda inramningen”, vilken hittade sin första insats i Guggenheimmuseet i New York. Denna lätta inramning har en svävande effekt, som skapas genom avståndet mellan dukens kant och ramens profil. Den resulterar i en angenem djupskärpa. Ditt konstverk omgivs av en massiv ram, men tycks sväva däri. I den engelska översättningen blir denna effekt tydligt, då skuggfogsramen kallas för ”canvas floater”.

Eftersom en bild på en kilram skruvas, eller delvis klistras, ihop direkt med skuggfogsramen, lämpar sig skuggfogsramen jämfört med ramar i trä eller aluminium inte som växelram. Men det är inget problem – när du väl har hängt upp din målarduk i en skuggfogsram, vill du inte göra några ändringar!

Solomon Robert Guggenheim (1861-1949) härstammar från en judisk familj som utvandrade från Schweiz till USA år 1847. Han är grundaren av Guggenheimmuseet i New York.

Vad skuggfogsramar inte kan

Skuggfogsramar lämpar sig inte för alla bilder, eftersom ramen inte har en glasskiva och så saknar ett skydd för bilden. Dessutom uppenbarar sig redan små ojämnheter hos bildformaten som ofta blir tydliga hos uppspända målardukar som gärna förlorar sina räta vinklar.

Med en skuggfogsram har man dock den fantastiska möjligheten att presentera ett konstverk i sin helhet. Även efter inramningen är bilden väl synlig och det plastiska intrycket samt ytstrukturen bibehålls komplett. En skuggfogsram fungerar fullständigt utan glasskiva.

Passande bilder för skuggfogsramen

Oavsätt om det handlar sig om en traditionell olje- eller akrylmålning, en akvarell eller en gobeläng – med en skuggfogsram gör du inga fel. Med sin enkelhet, jämna elegans och den till synes besvärslösa lättheten blir den snabbt till huvudaktören i flera rum.

Lika spännande är inramningen av fototryck på aluminium-Dibond plattor, som klistras ihop med en skuggfog. Den metalliskt skimmrande glansen, svävande i skuggan och omgiven av en solid ram verkar hemlighetsfullt och otroligt lyxigt. En speciell upplevelse för ögat med en liten prislapp. Beroende på materialets kvalitet samt storlek kan skuggfogsramen förvärvas till ett billigt pris.

Aluminium används gärna för inramning av fotografier, medan träramen skapar en hemtrevlig atmosfär och har en individuell schattering och struktur. Så kan skuggfogsramen anpassas utifrån bildmotivet, grundtonens stämning och den generella inredningstrenden, vilket är ansvarigt för dess allsidighet och popularitet.

Skuggfogsramen från Nielsen

En multitalent

Skuggfogsramen har inte bara fantastiska optiska kvaliteter, utan förbinder även estetik och funktion på ett lekfullt sätt. I en skuggfogsram visar sig konstverket från sin naturliga sida samtidigt som det är optimalt skyddat. Denna fördel visar sig framför allt vid upphängning och transport. Hörn och kanter på målarduken är skyddade och solitt inramade och kommer så ej till skada.

Vid en gallery-wrap, när målarduken dras runt kanterna på kilramen, blottas oansenliga färgstänk och streck som nu kan ses när man betraktar bilden från sidan. Denna oönskade effekt bannlyses genom en skuggfogsram. Kanterna ligger fortfarande något öppna, men dyker otroligt smidigt in i den mörka fogen mellan ram och bild och så får ditt konstverk en ljuvlig bård när du betraktar det framifrån.

Kreativa iscensättningar av extraklass

Skuggfogsramar är en optimal lösning när du vill skapa en effektfull iscensättning för din duk. En viktig aspekt är ramens robusta konstruktion, den höga stabiliteten och den långa hållbarheten, utan att ramen verkar tung eller som om den skulle tränga ihop bilden. Optiskt sett uppvisar skuggfogsramen ett enormt utbud inom material och färg. Allt från avskalade, naturliga toner till matta metallic-looks ser till att ditt konstverk hamnar i fokus. Upptäck din kreativa sida med en skuggfogsram, den speciella ramen för dina dukar!

Relaterade artiklar