Kategorier

Vägg-gallerier och kollageramar

Kollage för din vägg

Ramar är sen länge inte mer ocoola! Tvärtom, dessa snygga rumaccessoarer används inte mer bara till att rama in en foto. Snarare har ramar blivit till ett statement: de presenterar din smak, understödjer ett rums ambient och kan ge uttryck för en modern eller klassisk stil. Men ibland räcker inte en ram för att piffa till en kal vägg tillräckligt. Därför finns vägg-gallerier: de är den perfekta lösningen för att göra en tråkig vägg till en blickfångare.

Vägg-gallerier består av flera ramar, alla med sin egen stil men trots det väl avstämda. De hängs upp i passande avstånd till varandra, så att de skapar ett balanserat intryck. Varenda ram i gruppen är en ram i sig. Det betyder att man lätt kan byta ut innehållet och eventuellt hänga upp ramen på ett annat ställe i hemmet än den platsen som de andra ramarna i samma galleri befinner sig på. Om man har sett sig mätt på sitt privata galleri så är en ovandling i oändliga varianter möjlig.

Vägg-gallerier

Vad är en Petersburg-upphängning?

Mer information hittar du i vårt magasininslag om Petersburg-upphängning.

Att hänga upp flera bilder bredvid och över varandra är inte en ny trend. Begreppet ”Petersburg-upphängning” beskriver den typiska täta upphängningen av bilder som ibland räcker ända upp till taket. Namnet kommer från eremitaget i Sankt Petersburg. Förr användes bilder för att representera välstånd och imponera på besökare. Idag gäller devisen: mängd och klass! Rikedom och dyr konst står inte längre i centrum. Idag handlar det om att ge uttryck för sin personlighet och eftersom denna kan vara mångfasseterad, behövs det mer än en ram.

Olika sorters upphängning

Vägg-gallerier från märket artveraBilder i ramar kan, men måste inte ta över en hel vägg. Det finns flera sätt att skapa ett vägg-galleri på. Det enklaste sättet är att hänga bilder på rad. Redan vid två eller fler rader kallar man det för rasterhängning. Denna motsvarar ett geometriskt system och har en klar ordning, liknande ett schackbräde. Självklart kan man även hänga upp ramar fritt huller om buller, eller i form av en oval, en cirkel eller ett hjärta. Men försiktigt: ju friare struktur, destå oroligare intryck kan upphängningen ge.

Extra fin och mångskiftande blir en upphängning med olika innehåll.

Intressant fakta

Vanliga fel! Ett vägg-galleri ska inte förväxlas med galleriramar! Skillnaden är uppenbar när man väl förstått den. Vägg-gallerier består av fristående ramar som hängs så att de skapar ett estetiskt samspel. Galleriramar däremot är ramar vars insida har plats för mer än ett foto.

Kollageramar

Den personliga tonen och den ojämförbara magin som ett egenkomponerat kollage med viktiga bilder skapar är obetalbart. Tidningsurklipp, inträdesbiljetter, passbilder eller en rolig selfie – ett kollage är alltid uppskattat! En bild säger mer än 1000 ord – och när man har mycket att säga, behöver man många foton. Om man önskar sig ett kollage som säger mycket men som endast kräver en liten tidsåtgång samtidigt som det garanterat ser bra ut, då är den s.k. kollageramen ett bra val. Här lär du dig mer om de tre olika sorters kollageramar och kanske hittar du inspiration till din egna ramkomposition.

Vad är en kollageramar?

Kollageram i modern barockoptik med 12 ramarDen som letar efter något uppseendeväckande kan skapa en galleriram utifrån ett särskilt tema, t.ex. en minnesvärd utflykt till en nöjespark. När den passande inträdesbiljetten placeras bredvid bilderna, blir en kollageram till ett äkta kollage. Även tidningsurklipp, vykort eller andra minnen kan anordnas bredvid fotona. Så kan en semester eller ett musikalbesök förevigas.

Kollageramen är mycket mer än en sorts ram. Det finns olika sorters galleriramar:

  • Ramen med flera fönster:
    Denna ram erbjuder plats för mer än ett foto: ramen har flera fönster som visar olika foton.
  • Galleriramen som består av flera ramar:
    Denna ram lämpar sig för de som gärna vill ha ett vägg-galleri utan att behöva borra så mycket. Galleriramen kräver en enstaka spik men ger intrycket av att flera ramar är fusionerade till en. Dessutom passar den urflippade varianten som ser ut att bestå av ramar som hänger huller om buller perfekt för alla kreativa människor som gillar väggkompositioner som sticker ut.
  • Kameleonten:
    Kollageramarnas kamelont är ramen med en passpartout med flera olika fönster. Genom passpartouten kann flera bilder ramas in separat men i samma ram. När man har tröttnat på galleriramen kan man bara antingen byta ut passpartouten till en annan passpartout eller rama in en ensam bild. Så har man oräkneliga kombinationsmöjligheter.

Tips: Om man väljer en kvadratisk ram till en passpartout med flera ursnitt, är det lättare att använda ramen för en ensam bild senare än om man väljer en väldigt långsträckt ram.

Idéer för galleriramar

Kollageram i modern barockoptik med 18 ramarKollageramen är något för de som gillar att leva ut sin kreativa ådra, men den kan också vara räddningen för alla som ogärna utformar något på egen hand. Även om man bestämmer sig för en enklare variant och endast fyller ramen med favoritfoton så kan bilderna presenteras på ett effektfullt sätt.

En annan möjlighet är att rama in foton från en och samma serie. T.ex. ett barns framsteg under dess första levnadsår eller imponerande poser från en gymnastikkoreografi. Även bilder från ett och samma hopp kan presenteras på ett unikt sätt i en galleriram.

Oavsett vilka bilder eller vilken sorts kollageram du bestämmer dig för – fotolandskapet som skapas i en galleriram är inte bara trevliga att titta på, de sätter också pricken över i:et i varje hem.

Relaterade artiklar