Kategorier

Hänga ramar på snedtak

En vägg utan bild ser bara kal ut. När man vill ta inredningen till en hög nivå får en ram inte saknas. Detta behov blir dock svårt att uppfylla när man har en lägenhet med flera snedtak. Hur kan bilder hängas upp utan att allt ser snett och vint ut?

Här har du ett par tips och möjligheter för en inredning med ramar på snedtak.

Hänga ramar direkt på ett snedtak

Man måste inte avstå från ramar i en takvåning. Snedtaket är inte förbannat till att vara kalt för evigt, bara för att det är snett. För att montera en bild på ett snedtak behöver du bara lite skicklighet och de riktiga tillbehören. Här finns ett billigt insidertips, som ser till att bilden monteras säkert på väggen: ett stöldskydd.

Stöldskydd är egentligen utvecklade för att förhindra stölder av bilder och ramar. Det fungerar genom att ramen inte utan vidare kan lyftas från väggen – och nämligen inte från någon sida. Denna fördel kan man använda för att montera ramen bombsäkert på väggen. Hemligheten ligger i de speciella hammarhuvudskruvarna, som bara kan skruvas på och av med en speciell nyckel som levereras med stöldskydden. På den övre sidan hålls ramen fast av två gångjärn som bilden hängs in i. Längst ner hålls ramen stenhårt fast av hammarhuvudskruvarna.

Denna teknik fungerar för träramar och ramar i aluminium.

Stöldskydd för trä- & aluminiumramar

Montering av en ram på ett snedtak

Eftersom man inte är van vid denna typ av upphängning, är monteringen inte lika enkel som vid en vanlig ram. Viktigt är att man är nogrann med att bilden hänger rakt. Med hjälp av ett vattenpass är det lätt att kontrollera och upphängningen kan börja. Market Roggenkamp erbjuder en lösning som gör det möjligt att korrigera bildernas upphängning efter att de har hängts upp på snedtaket, utan att man måste upprepa monteringen. Denna frihet har vi patenthängare att tacka för, som lätt kan ändra ramens position genom en enkel vridning.

Montera galleriskenor på ett snedtak

En galleriskena är det flexiblaste systemet för ramupphängning. Även bredvid snedtaket längs det lutande planet på den närliggande väggen! Trots att skenan genom denna placering löper snett istället för horisontalt, betyder det inte att alla hängare glider neråt. Speciella glid-stopp, som man enkelt kan sätta in i skenan, ser till att hakar och linor och därmed även ramarna stannar där de ska vara. Sådana speciella hakar finns att köpa billigt och tillhandahålls t.ex. av märket Nielsen.

Stopp för galleriskenor från NielsenMonteringen av galleriskenor längs kanten på ett snedtak fungerar precis så som monteringen på en vanlig vägg. Monteringen av galleriskenan är en engångsanstränging som lönar sig. Efter monteringen kan bilderna nämligen lekande lätt bytas ut och speciellt vid snedtak sparar det en hel del arbete. Oavsett om det handlar om normala väggar eller hålrumsväggar, monteringen är möjlig överallt och ett snedtaks estetik i kombination med bilder är en absolut blickfångare som gör ditt rum vackrare.

De speciella stoppen från Nielsen kommer i 6-pack  men finns även att beställa i större antal, när flera snedtak ska behängas.