Kategorier

Ramar med dubbla glas

Ramar med dubbla glas

Har du också träffats av tanken att det är synd att man måste avsluta ramens baksida med något så ospektakulärt som ett bakstycke? Naturligtvis spelar det ingen stor roll när vi ändå hänger målningen eller fotografiet på väggen, men det är långt ifrån det enda sättet att presentera verket på.

Dubbelsidiga konstverk

Många konstnärer valde att måla sina konstverk på bearbetade träplattor ända fram till den moderna tiden. De tidigaste konstobjekten var altartavlor, som bestod av en stor mittdel och två eller flera mindre element på sidorna som alla hölls ihop av gångjärn. Syftet med denna konstruktion var att man kunde klappa ihop altartavlorna mellan gudstjänsterna. Så var mittdelen, vars innehåll högaktningen skulle fokuseras på, skyddad samtidigt som den så tilldelades en högre betydelse. Utsidan var mindre påkostad, men likväl anspråksfullt målad och utsmyckad. Tematiskt var den diskretare och skulle sörja för stillsam eftertänksamhet. Det var möjligt att gå runt altartavlorna och betrakta dem från alla sior.

Detsamma gällde för mindre arbeten för privata uppdragsgivare, som inte bara ville hänga bilderna på väggen. Istället förvarades ikoner som dyrgripar i skrin eller nischer, vilket låg nära till hands i den länge dominerande religiösa tematiken. Även här plockade man fram bilden och betraktade den från båda sidor. Bland de på den tiden mest kända konstnärerna utmärkte sig bl.a. flamländarna Jan van Eyck (1390-1441) och Hieronymus Bosch (1450-1516) eller italienaren Masaccio (1401-1428) genom sådana tvåsidigt målade konstverk. Såväl verk på papper, skisser, teckningar och tryck som på målarduk eftlämnades delvis i form av dubbelsidiga verk.

Bildram med dubbla glas

Kreativt upplägg från LaFigurina.com

Effektiv och individuell presentation

Idag kräver endast få konstverk en dubbelsidig presentation. Snarare handlar det om en önskan efter en ram som kan ställas eller hängas upp och ser bra ut samtidigt som den kan effektivt kan användas från två sidor samtidigt. Den dubbelsidiga ramen kallas också för inskjutningsram. De kreativa möjligheterna är många och för ofrånkomligen till mer kreativitet. För att göra denna uppgift rättvisa, avstår man hos denna ram från en klassisk baksida och sätter istället in en andra glasskiva. Ramen i trä, aluminium eller plast rymmer alltså ett bildmotiv på fram- och baksidan.

Så kan ramen användas frekvent när den hängs på en vägg, ställs på ett bord eller på ett golv. Optimalt lämpad är ramen för en vanlig bildupphängning eller för reklamsyfte, t.ex. i ett skyltfönster i en affär. Fördelen för ett skyltfönster är att den här ramen kan monteras från taket, vilket gör att den verkar sväva ”fritt” i rummet. Dessutom kan olika produkter, information eller bilder presenteras på bak- och framsidan. Kunden måste alltså inte titta på en tråkig baksida inne i butiken.

Ny kreativitet

Har din vägg har en speciell struktur eller en uppseendeväckande färg som du vill lyfta fram? Det kan du göra på en gång, tack vare en ram med dubbla glasskivor. När du väljer en bild eller ett objekt som är mindre än ramen, skapas en genomskinlig passepartout, som du kan se väggen igenom. En annan fantastisk effekt är objektets formverkan på väggen, nästan som om det svävar över den. Till en av de talrika uppläggen hör en presentation av batik eller papyrus, som först utvecklar sin fulla fascination när de kan betraktas från alla sidor. 

Moderna reklammedel

Om du vill ställa dubbelsidigt trycka broschyrer, flyer och menyer eller en prislista på ett bord eller på golvet, är en dubbelsidig ram med stöd den bästa lösningen. Du placerar dokumentet mellan de båda glasskivorna, skjuter in denna i täramen genom den därför avsedda skåran och sätter på ramens övre list. Tack vare den enkla handhavningen kan du förändra och förnya rummets innehåll med några enkla grepp. För reklamsyften är denna ram mycket praktisk. Affischer får ett attraktivt och modern utseende i denna ram. Dessutom hjälper den uppfällbara listen till att förenkla en skrynkelfri inläggning.

Ram med dubbla glas och bordstöd

Doppelglas-Bilderrahmen

Ram med dubbla glas för hemmet

Även personliga minnessaker, t.ex. speciella vykort eller sedlar i en gammal valuta, låter sig problemlöst ramas in för privatbruk. Man måste inte längre välja mellan den förmodat finare sidan utan kan utan problem betrakta båda sidorna. Innanför de egna fyra väggarna är lite omväxling ju alltid bra. Eftersom att ramen kan vändas kan man rama in två bilder som passar till inredningen. Ett på den främre och en på den bakre sidan. När man inte vill se ett av motiverna längre, kan man bara vända på ramen. Utan större ansträning smyckar en ny bild rumsatmosfären. Passande till inredningen eller respektive rum kan man känna sig fullkomligt bekväm.

Relaterade artiklar