Kategorier

Montera bilder och foton på rätt sätt
Vi visar hur du snabbt och enkelt kan montera dina bilder på olika material för bättre hållbarhet.

Visste du att man kan montera foton och affischer på en bit hård kartong eller en lätt, tjockare skiva? Det ger många fördelar som bland annat bättre stabilitet och ett snyggare utseende. Med hjälp av våra anvisningar och instruktionsvideo kan du enkelt montera dina bilder utan vare sig erfarenhet eller verktyg. I den här artikeln får du veta mer om tekniken, besläktade metoder i olika industrier och vilka underlag som kan användas för en säker och stabil montering.

Montering, laminering med flera

Tekniker som liknar dessa finns i textilindustrin samt inom bokbindning och inramning. I princip handlar det om att flera lager av olika material, som väv eller papper, pressas eller limmas ihop. Det gör att tunna och ömtåliga material blir beständigare vad gäller form och tålighet.

Inom textilindustrin arbetar man till exempel med lim eller med tryck och hetta för att sammanfoga olika material. Bandage och skyddsförband är exempel på sådana sammanfogningar där gasbindor har fästs på silikonkuddar eller elastan.

Inom bokbindning lamineras de stabila bokpärmarna ihop med tryckta omslagspapper. Det gäller inte bara för skönlitterära och faktaböcker utan laminering används också för fina anteckningsböcker och kalendrar.

Inom inramning limmas ofta stora bilder som affischer och panoramafoton på ett stabilare material. Utöver kartong med en självhäftande sida används också cellpannå, kapaskivor, träskivor, aluminium-dibond och akrylglas som underlag att montera bilder på.

Varför behöver jag montera min bild?

Från en bildstorlek på 30 x 40 cm rekommenderas det att foton och affischer monteras på ett lätt och styvt material. Det gör man på grund av dessa tre skäl:

  • Bilden blir tåligare och risken för revor och skador minskar.
  • En bild som har monterats på kartong blir fastare vilket gör att dess utseende också blir av högre kvalitet samtidigt som ljusreflektionerna blir mindre ojämna.
  • Bilden bucklar sig inte i ramen eftersom den monteras på ett stadigare och styvare material. Även om du använder en passepartout och en ram med låg fals och vridbara metallclips kan motivet buckla sig med tiden. Detta förhindrar du genom att montera bilden på till exempel kartong.

En lyckad montering på självhäftande kartong eller ett annat material ger ett riktigt snyggt resultat – foton, affischer och pussel ser proffsigare ut, håller längre och kan förvaras enklare.

Kom ihåg: Monteringen är ofta ett förberedande steg för en inramning men affischer som har monterats på särskilt stadiga material kan ofta hängas upp på väggen utan ram.

Stora affischer kan hängas upp utan ram med hjälp av en korrekt montering.

Instruktioner för montering – verktyg och steg

Professionella rammakare, fotografer och gallerister monterar alltid bilder från en viss storlek på ett stadigt material. Du kan också lära dig hur och enkelt göra monteringen hemma – utan luftbubblor eller sneda resultat. Här berättar vi hur du gör och vad du behöver för redskap.

Du behöver följande:

  • bomullshandskar
  • en mjuk och luddfri trasa
  • en hård yta
  • en självhäftande kartong eller foamboard
  • bilden som du vill montera.

Montera din bild i 6 enkla steg:

1.: Avlägsna ca 2 cm av skyddsfolien, som täcker den självhäftande ytan, på ena kortsidan och vik bak den.

2.: Lägg bilden på kartongen (inte på den självhäftande ytan) och se till att bilden och kartongen ligger perfekt kant-i-kant.

3.: Placera nu bilden på kartongens 2 cm breda självhäftande yta som du har tagit bort skyddsfolien från och var mycket noggrann att de ligger kant-i-kant.

4.: Stryk med fingrarna, helst från mitten och utåt, över bilden där den ligger emot den självhäftande ytan.

5.: Lyft försiktigt på den del av bilden som ännu inte klistrats fast och dra bort ca 2 till 4 cm till av skyddsfolien och stryk med den luddfria trasan ovanpå bilden för att fästa den ordentligt.

6.: Fortsätt att avlägsna lite av skyddsfolien i taget och stryka fast bilden med den luddfria trasan.

Färdig! Nu har du en slät och jämnt monterad bild som inte kan buckla sig i ramen och som reflekterar mindre ljus.

Video: Hur monterar jag en bild på rätt sätt?

Montera eller inte montera?

Dessa bilder lämpar sig för montering: Affischer och foton från storleken 30 x 40 cm, pussel, Diamond Painting-tavlor och kollage av pappersbitar, tygbitar, stenar, pärlor, ståltråd, fjädrar och annat pysselmaterial som gör bilden tyngre. Akvarellmålningar, skisser och teckningar som säkert förvaras i en mapp men då inte får den uppmärksamhet de förtjänar kan utan problem monteras på kartong eller foamboard för att sedan ramas in och hängas upp på väggen.

Bilder som inte lämpar sig för montering är dyrbara konstverk och unikat som har ett högt personligt eller materiellt värde. De kan nämligen inte avlägsnas från underlaget igen.

Tips: Presentpapper, servetter och washi-papper må vara ovanliga väggdekorationer men eftersom de består av vackra färger och mönster gör de sig riktigt bra på väggen. Allt du behöver göra för att inreda ditt hem med dem är att montera dem på ett tåligt underlag.

Färgglada servetter kan monteras och användas som väggdekoration.

Montera på självhäftande kartong

Som vi redan har nämnt i den här artikeln kan man använda olika material som underlag att montera bilden på, till exempel trä, akrylglas, aluminium-dibondskivor eller passepartoutkartong. Men om du inte har någon erfarenhet av att montera bilder rekommenderar vi att du använder självhäftande monteringskartong av slipmassa eller speciella självhäftande skumskivor som också kalls för foamboard, cellpannå eller foamcore. Från en viss storlek och vikt (t.ex. pussel eller Diamond Painting-tavlor) rekommenderar vi på AllaRamar att du använder en självhäftande skumplatta som är något tjockare än kartong och därmed styvare och stabilare.

Som du ser i vår video är dessa professionella monteringsmaterial enklast att använda tack vare att de kommer med skyddsfolie. Dessutom är de lim och material som används i dessa produkter syrafria vilket gör att den monterade bilden inte åldras i förtid.

Monteringskartong och självhäftande cellpannå kan måttbeställas men finns också i många olika standardstorlekar eller som hela ark som du kan skära till efter behov.

Kartongens tjocklek varierar mellan 0,8 mm, 1,4 mm och 2,5 mm medan foamboard-skivorna vanligtvis är ca 5 mm tjocka. När du ska rama in din monterade bild måste du alltså tänka på materialets tjocklek och välja en ramprofil med en passande falshöjd.

Observera: MDF-skivor är smala och stabila, limmade träskivor som kan verka perfekta för ändamålet. Men trälimmet är ofta inte syrafritt vilket gör att de inte lämpar sig för montering eftersom bilden tar skada av syran om den ligger direkt emot MDF-skivan under en längre tid.

Monteringskartong och foamboards finns i olika tjocklekar.