Kategorier

Påskpyssel med barnen – pynta med riktiga påskägg

Fint påskpyssel för väggarna

För barn är påsken en riktigt rolig högtid med en massa påskpyssel, äggjakt och godis. Även vuxna uppskattar påskens goda mat, tid med familjen och självklart att gömma och hitta påskägg. Så överraska barnens mor- och farföräldrar med fint påskpyssel som barnbarnen kan göra själva. Starta påsken tidigt i år genom att pyssla tillsammans med barnen. Vilka påskidéer kan ni skapa och gömma? Här får du inspirerande förslag på fint påskpyssel för väggarna.

Påsktraditioner och -symboler – perfekt för pyssel

Vilka påsktraditioner som firas och pyntet som används skiljer sig åt i olika regioner och länder. Men det finns liknande motiv som återkommer på alla platser och dessa är perfekt att använda för pysslet.

Enligt traditionen kommer påskharen och gömmer påskägg fyllda med godis och kanske någon annan liten present. Barn och vuxna letar efter äggen och kan njuta av det goda innehållet under hela påskhelgen. Ett annat traditionellt påskpynt är urblåsta hönsägg som målas i glada färger och hängs upp i påskriset.

Äggen kan också användas som bordsdekoration, gärna tillsammans med påskliljor. Påskriset består av kvistar som man ställer i en vas. Med lite tur och god timing slår grenarnas blad ut redan under påskhelgen. Det vanligaste är att man tar in kvistar från björk eller videung. Sedan hjälps hela familjen åt att pynta riset med målade ägg och färgglada fjädrar.

Påskägg, påskhare, påskliljor och påskris – de är alla perfekta att använda som inspiration och motiv när det är dags att påskpyssla.

Att måla ägg är en rolig aktivitet för hela familjen.

Påskpyssla med barnen – rama in målade påskägg

Här berättar vi hur du tillsammans med barnen kan skapa en fin påskpresent till barnens mor- eller farföräldrar i form av en inramad påskvärld!

Du behöver:

  • urblåsta ägg, storlek S
  • ägg-, livsmedels- eller akrylfärger
  • snören eller band för upphängning
  • målarfärger (t.ex. kritor, tuschpennor eller vattenfärg) och papper
  • kartong för montering
  • pysselmaterial till påskvärlden t.ex. mossa, filt, tyg eller snören
  • Unibox från Mira

Har du allt? Då är det bara att sätta igång!

Förberedelser: blås ur äggen

Innan du blåser ur äggen ska du försiktigt tvätta dem med kallt vatten och lite diskmedel. Torka dem sedan försiktigt. Nu tar du en nål och sticker ett litet hål i ägget, både upptill och nertill. Gör hålen lite större med nålen. Sätt nu ena hålet mot munnen och blås försiktigt för att tömma ägget på dess innehåll. Det är viktigt att det inte blir någon äggula eller äggvita kvar. För att befria det nu tomma äggskalet från rester kan du lägga det i en skål med varmt vatten (och kanske lite ättika). Skaka varsamt det vattenfyllda ägget. Lägg sedan ägget på en kökshandduk och låt det torka ordentligt.

Du kan också använda naturliga färger för att färga påskägg.

Måla påskägg med pensel

Så snart alla urblåsta ägg är helt torra kan hela familjen sätta igång att måla och pyssla! Äggen målas bäst med speciella äggfärger och pensel. Men det går också utmärkt med akrylfärg eller livsmedelsfärg. När färgen har torkat hänger du upp äggen på ett snöre eller i ett fint band som senare används för att hänga upp äggen i ramen.

Tips: Du kan också pynta äggen genom att limma fast till exempel fjädrar eller paljetter på dem.

Måla en bakgrund och montera den

Även här kan du och barnen låta fantasin flöda! Vad sägs om ett vårlandskap med blommande påskliljor och en påskhare på väg att gömma påskägg? Eller kanske kycklingar som pickar i gräset eller en påskkärring som flyger på sin kvast? Använd olika pysselmaterial som filt, snören och mossa för att låta barnen pröva olika kreativa idéer och för att skapa en dynamisk bild. Det ger påsktavlan ett extra livfullt utseende.

Vi rekommenderar att du fäster den färdiga påsktavlan på en bit kartong, då håller den längre i ramen.

En egenmålad bild gör din påsktavla till något helt unikt.

Häng upp påskäggen i ramen

Din påsktavla i 3D passar allra bäst i en objektram – men du kan använda en ram som du redan har hemma och förvandla den till en objektram med hjälp av Unibox från Mira. Ramen du väljer bör ha en minst 25 mm bred profil. Om du inte har en tillräckligt bred ram kan du beställa en samtidigt som du beställer Unibox. Nu är det dags att hänga upp påskäggen i ramen. Det gör du genom att fästa snörena med genomskinlig men stark tejp.

Nu är påsktavlan färdig!

Klart – fint påskpynt för väggen!

Vårt bästa tips för påskägg – använd naturliga färger

Visste du att du kan använda naturliga färger för att ge påskens kokta ägg ett färgglatt utseende? För att färga äggen blå kan du använda rödkål. Så här gör du:

Du behöver ½ rödkålshuvud, 2 liter vatten och 1 dl ättika. Placera ingredienserna i en stor kastrull och koka på svag värme i ca 30 minuter. Låt sedan äggen ligga i 10 till 15 timmar i det kalla rödkålsvattnet – sedan är de blå!

Du kanske också vill dekorera med gröna, gula eller röda ägg i påsk? Då gör du ett spat av spenat, gurkmeja eller rödbetor.

Har vi väckt din nyfikenhet? Vårt team har redan provat dessa naturliga färger och fått fina påskägg! De blev inte bara fina utan är dessutom ett miljövänligt alternativ till ett bra pris.

Rödkål, blåbär, morot och gurkmeja – så sätter du färg på påsken!

Varför firar vi påsk?

Dina barn kommer säkert att fråga varför vi firar påsk. Du kan berätta för dem att påsken är en kristen högtid när de troende firar Jesus Kristus återuppståndelse. Det är en av de viktigaste högtiderna inom kyrkan och man kan gå på gudstjänst ända från skärtorsdagen till annandag påsk.

På skärtorsdagen tänker man på den sista måltiden då Jesus och hans lärjungar bröt brödet och delade vinet. Sedan kommer långfredagen och påskafton, sorgens och gravfridens dagar. På påskdagen, den tredje dagen, återuppstod Jesus från de döda. Det är en glädjens dag för kristna. På annandag påsk påminner kyrkan om mötet mellan den återuppstådda Jesus och två av hans lärjungar.

Med denna korta förklaring förstår barnen att påsken är en viktig högtid för många och att de kan vara glada över att få ta del av påskens godsaker.

Glad påsk och mycket nöje med pysslet

Påsken är ett underbart tillfälle att njuta av våren med hela familjen. Unna er en härlig frukost och göm påskägg åt varandra – inte bara åt barnen. Farmor och farfar kommer att bli imponerade över sin fina påsktavla som barnbarnen har påskpysslat åt dem.