Kategorier

Nytt år, ny början och ny harmoni med Feng shui

Låt positiv energi flöda i ditt hem – med ett par enkla steg

Sitter du fast i en slags vinterblues? Korta dagar, knappt något solsken och kalla temperaturer kan få humöret att sjunka. Därför är det extra viktigt att du trivs i ditt hem så att du kan ladda batterierna ordentligt. Genom att rensa ur dina rum och möblera om kan du ge dig själv en nystart nu när det nya året börjar. Då får du energin att ta dig an alla dina nyårslöften och önskemål för det kommande året. Så är du redo för en ny början? Låt positiv energi flöda genom dina rum och möblera om hemma med inspiration från Feng shui! Vi berättar hur du ger ditt hem en ny look med ett par enkla steg.

Inredning med Feng shui ger mer harmoni

Inredning med Feng shui ger mer harmoni

Feng shui är som bibeln för ordningsproffsen. Ursprungligen är Feng shui en daoistisk harmonilära från Kina och dess grundprinciper också kan användas för att skapa harmoni i rum. I Feng shui ska energin – Qi – kunna flöda genom rummen på bästa möjliga sätt för att hjälpa boende och gäster att känna ro. Så om du känner ett behov av förändring är det dags att leva ut behovet och samtidigt dra nytta av kunskaperna inom Feng shui.

Vänlig och ljus hall – med en rund spegel

Bra energi flödar genom dina rum om du välkomnar den – och det gör du bäst genom att skapa en vänlig ingång. När du går in i ditt hem kommer du först till hallen. Enligt Feng shui ger en bra atmosfär i hallen en första känsla av välbehag som du sedan för med dig till de andra rummen. En utmaning med att inreda hallen är att den ofta är ett relativt liten och mörk. Detta kan du göra:

  • Måla väggarna i en ljus, dämpad nyans.
  • Skapa mer ljus i hallen med en spegel – det får dessutom hallen att se större ut.
  • Ha ordentlig förvaring för halsdukar, handskar, skor och paraplyer så att färre föremål är synliga.
  • Dekorera diskret men omsorgsfullt med tavlor med matchande färger.

Inredning med Feng shui ger mer harmoni

Frigör gångarna – flytta på möbler

Naturligtvis vill du föra med dig den positiva energi som du får i en trevligt inredd hall till dina andra rum. Så hur kan du ge ditt hem en ny och enhetlig look? Det är enkelt – frigör gångarna! Framför allt ska utrymmen i mitten av rummet inte fyllas med möbler enligt Feng shui-läran.

I vardagsrummet kan du flytta olika bord och fåtöljer så att de står närmare en vägg. Då kan både du och den positiva energin röra sig obehindrat genom alla rum. I sovrummet kan du ställa sängen så att den varken står direkt mitt i rummet eller mot en vägg med ett fönster eller dörr mitt emot. Annars blir det svårt för Qi att stanna i rummet, enligt Feng shui-experterna. Därför ska sängens huvudgavel stå mot en vägg utan fönster.

Städa ut det gamla

Ingen fråga om saken – att möblera om hemma är inte helt enkelt. Du kan dock enkelt få energin att flöda åt rätt håll med ett par enkla knep. Använd den entusiasm som det nya året för med sig till att rensa ur dina rum.

Ta dig an gamla och nya ägodelar och ställ dig samma fråga som den berömda japanska ordningskonsulten Marie Kondō: ”Ger den mig glädje?” eller på engelska ”Does it spark joy?”. Svaret på frågan hjälper dig att göra dig av med onödiga ägodelar. Så snart du har skiljt dig från alla dessa prylar får du mer energi och når lättare dina mål – för när du har gott om plats i hemmet får du också mer utrymme i både hjärtat och huvudet.

Inredning med Feng shui ger mer harmoni

Satsa på runda och böjda former

Qi flödar som vatten – och det flödar enligt Feng shui-konsulterna bättre med runda, böjda former än med raka och kantiga. Så om du redan funderar på att ersätta några av dina gamla och slitna möbler med nya kan du ta chansen att följa den här principen. Köp heller ovala eller runt formade soffbord, rundade soffor och runda mattor. Och glöm inte att pryda dina väggar!

I vår webbshop hittar du runda och ovala ramar för en harmonisk väggdekoration:

Runda och ovala ramar

Inredning med Feng shui ger mer harmoni

Harmonisk atmosfär för alla sinnen – med doft och mjuka toner

När du har rensat ut ägodelar som inte längre ger dig glädje har du gott om ny plats. Du kan öka din energi med små men avgörande detaljer som samtidigt ger ditt hem en ny look.

  • Dofter som väcker fina minnen: Doftljus sprider inte bara ett vackert sken i höst- och vintermörkret utan väcker också gamla minnen till liv. Doften väljer du naturligtvis själv. Vad sägs om vanilj och honung som påminner om barndomens skumbad eller äpple och kanel för en fridfull vintertid?
  • Mjuka toner som lugnar: Placera en liten inomhusfontän på en fönsterbräda i vardagsrummet. Det är bevisat att vattnets porlande har en lugnande effekt. Eller häng ett vindspel i fönstret och låt det mjuka klirrandet när du öppnar fönstret för att vädra på morgonen hälsa dagen välkommen. 
  • Väggdekorationer som passar temat: Med fantasin kan vi skapa bilder som ger oss en positiv känsla. Hjälp dig själv att tänka positivt – vilket i sin tur också ger positiv energi – och pryd dina väggar med rofyllda naturmotiv.

Nytt år, ny början och ny harmoni med Feng shui

Med bara ett par enkla knep kan du göra små förändringar hemma som ger en stor effekt! Låt dig ledas av Feng shui-läran, våga frigöra dig från gamla ting och inred ditt hem för alla sinnen. Då får du en energifylld start på året. Vi önskar dig mycket nöje när du rensar och möblerar om!