Kategorier

Vintage och Shabby Chic
Ramar med själ

Förtrollande romantik hemma

De här ramarna förtrollar dina rum med sin operfekta skönhet. Ge dina foton en romantisk flair med en ram i shabby chic.

Träramar i stilen shabby chic förenar två egenskaper som egentligen är motsatser, vilket också hörs på namnet. För att skapa stilen ruggas ramens lister, som oftast består av trä. Träet under färgen ska helst synas tydligt för att ge ramen ett gammalt och slitet, alltså ”shabby” utseende. De flesta ramar i shabby chic har klassiskt utformade profiler med eleganta innerkanter för att ge den använda looken en behövlig nypa ”chic”. Resultatet är förtrollande och romantiska ramar. I den här artikeln berättar vi vilka motiv och inredningsobjekt som passar till ramar i shabby chic.

Shabby chic som trend

Shabby chic är en inredningstrend från USA som uppskattas av allt fler människor här i Europa. 1989 grundade den engelska inredningsarkitekten Rachel Ashwell möbelbutiken Shabby Chic i Santa Monica, Kalifornien. Hon har en fäbless för second hand och särskilt för gamla trämöbler som påminner om engelska gods från 1800-talet. Spruckna lack, hack i träet och slitna sittdynor – Rachel Ashwell älskar dessa möbler framför allt på grund av deras förslitningar. Hon kallar det för skönheten i det operfekta. Emellertid är shabby chic ett begrepp för sig och en stil som många känner igen. Den betraktas ofta som en underkategori till vintage. Långa kolumner i inredningsmagasin, otaliga blogginlägg och foton på sociala medier bevisar det: antalet shabby chic-älskare växer sedan flera år och stilen har etablerat sig som trend. En förklaring till den ökande populariteten är att second hand-möbler utstrålar en slags autenticitet och står för hållbarhet och lång livslängd..

Patina som kännetecken för shabby chic

Materialets yta spelar en viktig roll för shabby chic-möbler eftersom slitaget är som tydligast där. Hit räknas nötta tyger, stötta kanter och hack i trä och patina på metallföremål. Patina är italienske och betyder ”fernissa” eller ”lager”. Detta lager har en blågrön färg och uppstår av naturligt åldrande. Det kan dock också vara konstgjort för att göra så att föremålet ser äldre ut än vad det egentligen är. Patina syns väldigt tydligt på till exempel bronsstatyer på torg och i parker. Inom shabby chic är framför allt utemöbler med patina populära.

Tips och inspiration för inredning i shabby chic

Ramar i stengrått, ljusbrunt, vitt och ljuslila passar otroligt bra med porslinsvasar, sirliga teserviser och mysiga, polstrade möbler med blommönster. En lägenhet i shabby chic är ett romantiskt underland där man kan hänge sig åt sina dagdrömmar. Därför bör man undvika möbler och inredningsdetaljer i knalliga färger – de pockar för mycket på uppmärksamheten. Satsa istället på pastellfärger och gräddiga nyanser. Skäm bort luktsinnet med doftljus och krukor med kryddor på balkongen och i köket. För att fördjupa denna fantastiska värld kan du bädda med sammetskuddar och låta det värmande solljuset stråla in genom gräddvita spetsgardiner. Inredningsobjekt som passar perfekt till den här stilen är takkronor, fluffiga sittdynor, ljusa ryamattor på gamla trägolv och tak med stuckatur.

Shabby chic är inte bara mjukt

Inredningsstilen beskrivs ofta som sinnlig och feminin. Men shabby chic är mer än så. Som du läste tidigare i den här artikeln är patina ett kännetecken för inredningsstilen. Ramar i shabby chic passar därför suveränt till kantiga möbler med patinerade metallelement. Kombinera dem till exempel med gamla klockor från tågstationer och andra skurrila samlarobjekt.

Motiv som passar shabby chic-ramar

Här presenterar vi två olika inramningar. De harmonierar båda med shabby chic-utseendet men framhäver olika aspekter av stilen.

1. Res i tiden med ruggade lister

Skapa en historisk effekt genom att rama in svartvita eller sepiafärgade foton i en ram med ruggade trälister. Fullända presentationen med en passepartout. Vi rekommenderar resebilder som visar historiska byggnader som t.ex. barockkyrkor, gränder i Venedig, sömniga kloster eller bevuxna törnrosaslott.

2. Lekfull elegans med akvarellfärger

Ramar i shabby chic har ofta ett elegant men lekfullt utseende. Om du vill framhäva den här aspekten rekommenderar vi bilder som skapar effekt med samma egenskaper. För detta passar motiv som akvarellmålningar och tavlor som målats med vattenfärg. De utflytande linjerna stämmer överens med essensen av shabby chic. Med den här tekniken kan man nämligen inte fejka något. Varje penseldrag är slutgiltigt. Om det blir annorlunda än konstnären tänkt sig måste det ändå integreras i bildkompositionen så att ”misstaget” inte syns.

Tavelvägg med ramar i shabby chic

Ge din tavelvägg en romantisk flair med ramar i shabby chic. De har för det mesta diskreta färger och det synliga träet är också det väldigt mångsidigt. De här ramarna harmoniserar med ramar av naturfärgad furu och vita eller svarta träramar. Vi rekommenderar modeller med kantiga och platta profiler. För tavelväggens höjdpunkter ser shabby chic-ramar fantastiska ut tillsammans med antika ramar i guld och vita träramar. Är du redan förälskad i shabby chic? Syns det på din inredning? Fullända dina möbler med gammaldags charm genom att pryda tavelväggen med blomstermotiv – till exempel lavendelfält som sträcker sig ända till horisonten och närbilder på vackra pioner.

Sammanfattning av motiv som passar till shabby chic:

  • Vill du skapa en historisk känsla väljer du svartvita och sepiafärgade foton med passepartout.
  • Om du vill skapa harmoni med de ruggade trälisterna satsar du på resemotiv som historiska byggnader, pittoreska gränder i sydeuropeiska städer och romantiska slottsträdgårdar.
  • För att framhäva den unika charmen ramar du in målningar av akvarell och vattenfärg.
  • En tavelvägg med blomstertema ger rummet en romantisk och lantlig känsla.

Shabby chic-ramar

De ruggade träramarna är vackert operfekta helt enligt mottot för shabby chic. Den medvetet slitna designen ger de romantiska modellerna en unik karaktär. Vi är övertygade om att du har ett foto som skulle passa perfekt i en av dessa speciella ramar.

Häftiga ramar i vintage-stil