Kategorier

Montera tavla på duk i skuggram

Montera tavla på duk i skuggram

Vill du veta hur man monterar en tavla på duk i en skuggram? I den här artikeln förklarar vi hur du ramar in din kilram på bästa sätt i fem enkla steg.

Vi ger dig också en lista över vilka verktyg och skruvar du behöver. Med denna 5-stegsguide svarar vi på frågan „Hur monterar man en tavla på duk i en skuggram?”. Genom att följa anvisningen lyckas du med monteringen på bara en halvtimme.

Upptäck våra skuggfogsramar

Om du är nyfiken på hur man monterar en tavla på duk i en tavelram kan du läsa mer om det i vår artikel „Montera tavla på duk i tavelram – med 3 enkla steg“.

Läs vidare för att få reda på hur du monterar en tavla på duk i en skuggfogsram.

Detta behöver du för montering och upphängning

Innan du kan börja med monteringen behöver du följande verktyg och redskap:

 • tavlan på kilram som du vill rama in
 • skuggfogsramen som du vill rama in tavlan med
 • ett rent och stabilt arbetsbord underlättar monteringen
 • en tumstock (eller linjal) att mäta ut skruvhålens position med
 • en blyertspenna att markera skruvhålens position med
 • en borr att borra hål i ramen med
 • 8 skruvar med försänkt skalle – 1,9–2,5 cm långa (kan köpas på byggvaruhus)
 • särskilda canvashållare som alternativ till skruvarna (kan köpas i fackhandeln)
 • distansbrickor av cellplast, plast eller trä för steg 2
 • 1 sågtandat vägghänge plus 2 skruvar för upphängningen
 • 1 skruvmejsel för att fästa vägghänget.

Information om skruvar med försänkt skalle och canvashållare: Du kan fästa din tavla på kilram i den valda skuggramen med antingen skruvar eller canvasfästen. Det är två olika metoder varav ingen är bättre än den andra. I den här artikeln förklarar vi båda metoderna så att du själv kan välja vad som passar dig.

Har du allt? Då kan vi sätta igång med det steg 1 – att förborra hål för skruvarna.

Du behöver en skruvdragare, olika skruvar och distansbrickor.

Steg 1: Förborra hål för skruvar

Verktyg: Tumstock eller linjal, blyertspenna, borr
Ofta kommer skuggramarna utan förborrade hål. Då är det viktigt att du gör det innan du skruvar i skruvarna eftersom träet annars kan spricka eller gå sönder. För att göra detta lägger du skuggramen på ditt arbetsbord med baksidan uppåt. Ta sedan tumstocken eller linjalen och mät ut en punkt som ligger 1,5–2 cm från ytterkanten och ca 10 cm från hörnskåran på varje sida. Beroende på hur stor skuggfogsramen är kan dock ett annat avstånd passa bättre.

Markera punkterna med blyertspennan. Gör detta på alla fyra sidor av ramen. Till slut har du markerat ut åtta punkter. Borra nu hålen. I dem kommer du att fästa skruvarna i steg 3.

Genom att förborra hålen motverkar du att träet spricker när du fäster skruvarna.

Alternativ till steg 1: Markera var canvasfästena ska sitta

Verktyg: Tumstock eller linjal, blyertspenna
Eftersom vi också vill visa hur du använder speciella canvasfästen kommer här en kort förklaring av denna alternativa monteringsmetod. Markera en punkt i mitten av varje list. Den ska ha cirka 1 cm avstånd till profilens inre kant. Du behöver inte förborra hål för canvasfästena eftersom du bara skruvar fast dem med en skruvmejsel.

Steg 2: Placera tavlan i ramen

Verktyg: Distansbrickor av cellplast, plast eller trä
När du har förborrat åtta hål vänder du på skuggramen och placerar tavlan i den. Placera distansbrickor mellan tavlan och ramen på alla sidor för att skuggfogen ska bli jämn runt hela tavlan. Distansbrickorna behöver alltså vara lika tjocka för att skuggfogen ska bli jämn och snygg. Vanligtvis är skuggfogen 0,7–1 cm tjock beroende på tillverkaren. Har du fått till en jämn skuggfog? Då är du redo för steg 3.

Placera distansbrickor i skuggfogen så att avståndet mellan ramen och tavlan blir lika stort på alla fyra sidor.

Steg 3: Skruva fast kilramen i skuggramen

Verktyg: 8 skruvar med försänkt skalle, borr
Skallen på dessa skruvar åker helt ner i träet och ligger plant mot listerna. Det gör att ramen inte sticker ut från väggen. För att skruvens skalle ska sjunka ned ordentligt i träet har den en konisk form med 60 eller 90 graders vinkel.

För att fästa skruvarna skjuter du ut ramen så att listen du ska skruva i ligger något utanför bordskanten. Håll fast tavlan ordentligt och fäst skruvarna i skuggramen underifrån i de borrhål som du förborrade i steg 1.

Skruvar med försänkt skalle ligger dikt an mot träet.

Alternativ till steg 3: Fixera kilramen i skuggramen med canvasfästen

Verktyg: Skruvmejsel, 4 canvasfästen
Det räcker med en monteringsmetod – med antingen skruvar eller canvasfästen. För metoden med canvasfästen lägger du ramen med distansbrickor och tavla på duk på sin framsida. Sedan skruvar du fast canvasfästena i kilramen och i skuggramens profil.

Steg 4: Ta bort distansbrickorna

Verktyg: Distansbrickor
I det här steget kan du ta bort distansbrickorna. De behövs inte längre eftersom tavlan på kilram nu är fixerad i skuggfogsramen.

Steg 5: Fäst vägghängena i skuggramen

Verktyg: Tumstock eller linjal, skruvmejsel, 1 sågtandat vägghänge, 2 skruvar

Det sågtandade vägghänget är precis vad det låter som – ett vägghänge med sågtänder som kan hängas på en spik i väggen. Fäst vägghänget på ramlistens mitt med hjälp av två skruvar. Den inramade tavlan är nu redo att hängas upp.

Sågtandade vägghängen är ett robust alternativ för större tavlor.

Nu pryder den inramade tavlan din vägg

Färdig – nu pryder den inramade tavlan väggen och ditt hem. Vi hoppas att denna 5-stegsguide ”Så monterar du en tavla på kilram i en skuggram” har varit till hjälp.

Teamet på AllaRamar.se önskar dig mycket nöje med din inramade tavla!

Relaterade artiklar