Kategorier

Hur skär jag en passepartout

Skära ut en passepartout: så lyckas du!

En passepartout är ett perfekt tillägg till din inramade bild som vi rekommenderar. Härvid handlar det om en speciell, för mesta färgglad och lätt strukturerad kartong som omsluter bilden. På så sätt leds blicken från ramen över till konstverket. Du kan också välja ett något större utsnitt för att träffa mitt i prick rent estetiskt.

I denna videotutorial visar vi dig hur du kan skära ut din individuella passepartout med hjälp av en vanlig passepartoutskärare. .

Med hjälp av våra tips kommer skärandet kännas enkelt. Det viktigaste du behöver när du ska skära ut en passepartout med vinklad kant är en passepartoutskärare med vinklat skärblad, en syrafri passepartoutkartong, verktyg för markering och en stadig linjal. Sedan kan du skära loss på ett stabilt underlag!

Fördelarna med en passepartout

  • Bilden gör ett bättre estetiskt intryck i och med avståndet mellan bild och ram.
  • Bilden skyddas: Glaset ligger inte direkt mot konstverket, vilket innebär att det skyddas. Avdunstningar från ramens trä hålls borta från bilden, vilket hjälper till att binda skadliga substanser.
  • Glansiga foton skyddas från Newtonringar.
  • Med hjälp av en passepartout kan bilder vinklade format ramas in i en större standardram.
  • Beroende på passepartoutens styrka uppstår en viss djupverkan.

Beställ en färdig passepartout online

Självfallet kan du även beställa passepartouter online. Olika märken erbjuder ett stort urval färger. Du kan beställa s.k. färdiga passepartouter i standardformat, men även passepartouter med individuella inner- och yttermått. På förfrågan kan många tillverkare också tillverka passepartouter med flera utsnitt. Vanliga passepartouter är tillverkade med en 1,4mm-tjock kartong med vit kärna, som syns längs bildens kant som är skuren i en 45° vinkel.

Tips för att beställa en individuell passepartout

Tänk på att utsnittet för en standard passepartout är ca 0,5 cm mindre än vad som uppges. Det behövs, så att bilden inte faller ut genom passepartouten. Under Måttbeställningar får du utsnitt skurna efter dina exakta anvisningar. Vänligen tänk på att uppge ett individuellt utsnitt som är något mindre än bildformatet.