Kategorier

Ramar för diamond painting-tavlor

Rama in ditt glittrande konstverk med rätt ram och få lång glädje av tavlan.

Vilka ramar passar diamond painting-tavlor?

Efter många timmars tålmodigt arbete är din diamond painting-tavla äntligen färdig! Då tycker vi att den förtjänar en hedersplats på väggen i en fin ram. Men vilken typ av ram och profil passar? Och ska man välja en ram med eller utan glas? Vi besvarar frågan vilken ram som passar bäst till diamond paintings.

Ram med eller utan glas?

Hur ramar man in den färdiga tavlan av glitterstenar?

Diamond painting-tavlornas relief är grunden till deras särpräglade utseende, därför kanske du funderar på att rama in ditt konstverk i en tom ram (utan glas och bakstycke). Det kan dock hända att några stenar lossnar från tavlan om den utsätts för solljus eller andra värmekällor. Därför avråder vi från att använda en tom ram (utan glas).

Vi rekommenderar att du ramar in Diamond Painting-tavlor i en ram med glas. Välj ett antireflexglas eller museiglas för att undvika att glitterstenarnas gnistrande effekt påverkas av glaset. De här glasen minimerar nämligen förekomsten av störande ljusreflektioner på ytan.

Antireflexglas kan bestå av antingen äkta glas eller akrylglas (plastglas). Museiglaset är något dyrare, men det har många olika fördelar när du vill avnjuta ditt konstverk, som klara färger, hög genomskinlighet trots låg ljusreflektion och högt UV-skydd som beroende på glaset ligger på minst 70 %.

En annan fördel med inramning med glas: Just eftersom det är en tavla med relief kan det annars hända att damm samlas mellan stenarna. Genom att rama in din Diamond Painting-tavla i en ram med glas ger du den ett optimalt skydd.

Välja rätt förslutning

Ramen C2 från Nielsen Design har ett bakstycke med fjädrade clips.

Diamond painting-tavlor bör ramas in i en ram som har utrustats med en fixerad förslutning på baksidan. Glaset, tavlan och bakstycket måste ligga emot varandra ordentligt. Detta görs bäst av en ram med fjädrade clips på bakstycket. De fjädrade clipsen skjuts in i ramprofilens ena sida och ger en stabil fixering av inramningen.

Vissa ramar har stift baktill. De gör att det går snabbt och enkelt att byta motiv eftersom stiften bara behöver böjas upp. Den här tekniken är mer än tillräcklig för platta och lätta tavlor men lämpar sig inte för tyngre och tjockare motiv som en diamond painting.

Ramar för diamond painting-tavlor

Allra bäst lämpad är en standardram med 9 mm till 10 mm hög fals. Då skapar glaset och bakstycket tillräckligt med tryck för att hålla tavlan på plats. Här har vi sammanställt de vanligaste formaten för diamond painting-tavlor åt dig. Klicka på länkarna för att komma direkt till utbudet av ramar i respektive storlek.

 

 

 

 

Beställ ramen i den storlek som motsvarar motivets yttermått. Är något fortfarande oklart? Läs vår artikel om att välja rätt ramstorlek.

 

Förstärka diamond paintings före inramningen

Vi rekommenderar att du förstärker tavlan med en skumskiva eller självhäftande kartong innan du ramar in den.

Distansramar för diamond painting-tavlor

Distanslisten skjuts in i ramprofilen mellan glaset och bakstycket.

Vi rekommenderar ramar med djup fals eller ramar med distanslist för alla slags tavlor med relief, oavsett om det är broderier, pärlplattor, kollage, målningar med pastösa färger eller i det här fallet diamond paintings. Precis som man hör på namnet skapar distanslisten ett avstånd mellan ramens glas och det inramade objektet. Båda varianterna ger en riktigt snygg effekt.

Nackdel: Distansramar och ramar med hög fals har inget tryck från glaset som fixerar ”diamanterna” i tavlan. Om du ramar in en diamond painting i en sådan ram bör du därför välja en solskyddad plats så att limmet inte värms upp och smälter.

Alla ramar med djup fals eller inbyggd distanslist

Kan man spänna upp diamond painting-tavlor på kilram?

Många av våra kunder undrar om man kan spänna upp sin diamond painting-tavla på kilram. Vanligtvis görs ju dessa tavlor inte på papper, utan på målarduk, vilket gör att man kan förmoda att det är en bra idé att spänna upp duken på en kilram. Men fungerar det verkligen?

Vi avråder från detta av två skäl:

Först och främst kan glitterstenarna lossna när duken spänns.

För att duken ska kunna vikas runt ramen ordentligt och fixeras på baksidan måste tavelduken ha ca 6 cm marginal utanför motivet. De flesta diamond painting-tavlor har dock en för smal kant för att kunna spännas upp på kilram.

Sammanfattning: rama in diamond painting-tavlor på rätt sätt

Vi på allaramar.se rekommenderar:

  • Förstärk din diamond painting-tavla med självhäftande kartong innan du ramar in den. Då blir tavlan stadigare och håller bättre i ramen.
  • Använd en ram med glas så att tavlan trycks emot glaset. Då hålls stenar på plats vilket motverkar att de ramlar av.
  • Välj en ram som har fjädrade clips på bakstycket. Det ger ett bättre tryck än ramar med böjliga stift.
  • Ramen bör ha ett glas och en ca 10 mm hög fals. Beroende på tillverkaren är både bakstycket och glaset ca 2 mm tjocka. Sedan tillkommer den självhäftande kartongen som kan vara upp till 2,5 mm tjock och själva diamond painting-tavlan med glitterstenar som skapar en relieftavla med en tjocklek på ca 3 mm. Sammanlagt måste alltså falsen vara ca 9,5 till 10 mm djup för att allt ska få plats.
  • Välj antingen ett antireflexglas eller ett museiglas. Då kan du beskåda det glittrande konstverket utan att störas av ljusreflektioner. Museiglas är dyrare än antireflexglas – men nästintill osynligt.

Ett snyggt alternativ:

  • Distansramar och ramar med hög fals är riktigt fina! De gör att din diamond painting-tavla skulle kunna platsa på en utställning. Se till att du då använder ett museiglas eftersom billigare antireflexglas har en etsad yta som måste ligga tätt emot motivet för att vara helt klart. Nackdel: Avståndet mellan tavla och glas är för stort för att fixera stenarna.

Vi avråder från:

  • att spänna en diamond painting-duk på kilram eftersom de för det mesta har för smala kanter och inte kan vikas runt ramen ordentligt. Dessutom måste duken spännas riktigt hårt på kilramen. Då kan stenarna falla av.