Kategorier

Gallerivägg och collageramar

Collage till väggen

Ramar är inte längre omoderna! Istället för att enbart rama in foton i vardagsrummet har de eleganta accessoarerna numera blivit ett statement: de står för en viss smak, förhöjer stämningen hemma och kan uttrycka en modern fräschör eller en klassisk stil. Men ibland räcker inte en enstaka ram för att peppa upp en kal vägg. Därför finns det galleriväggar: den perfekta lösningen för en förvandla en trist vägg till en absolut ögonfångare.

Galleriväggar är en grupp bildramar, där var och en står för en viss stil men som också passar bra ihop. De hängs tätt inpå varandra, vilket skapar ett balanserat estetiskt samspel. Varje enskild bildram i gruppen är en självständig ram. Det innebär att du på ett okomplicerat sätt kan byta motiv och även välja en helt annan plats hemma när du känner för det. Så om du någonsin tröttnar på hur galleriet ser ut, kan du enkelt göra om med ett oändligt antal kombinationer.

Väggcollage

Vad är en Petersburghängning?

Mer information hittar du i artikeln Petersburghängning inne i vårt magasin.

Att hänga många bilder sida vid sida och ovanför varandra är något som har varit populärt även förr. Begreppet “Petersburghängning“ beskriver den typiska täta hängningen av bilder som ibland når ända upp till taket. Namnet härstammar från Eremitaget i Sankt Petersburg. På den tiden var bildernas funktion att imponera på besökare och representera välstånd. Numera är devisen fortfarande: ju mer desto bättre! Däremot handlar det inte om stor rikedom eller dyr konst. Idag är det framför allt personligheten som ska låtas komma fram och eftersom personlighet är något mångfacetterat så behöver man mer än en enstaka ram.

Olika sorters hängning

Gallerievägg från artveraBildernas hängning kan men måste inte uppta hela väggen. Det finns många möjligheter att gestalta en gallerivägg. Det enklaste och mest klassiska är radvis hängning. Enligt denna modell hängs flera och i bästa fall lika stora bilder bredvid varandra i en linje. Om man hänger upp två eller fler bildrader så har man en rasterhängning. Det motsvarar ett geometriskt system och är tydligt strukturerad, likt en schackbräda. Självklart kan man hänga ramar fritt helt oordnat eller i en oval, rund eller hjärtform. Obs: Ju mindre tätt inpå varandra ramarna hänger desto mindre lugn utstrålar hängningen.

Särskilt vacker och mångsidig blir den privata galleriväggen hemma hos dig om det är olika innehåll.

Intressant Fakta

Obs! En gallerivägg ska inte förväxlas med en galleriram! Skillnaden är uppenbar när man väl känner till den. En gallerivägg är enstaka bildramar som är upphängda på ett sätt som skapar ett estetiskt samspel. Galleriramar å andra sidan är sådana som rymmer mer än bara ett enstaka foto.

Collageram

Den personliga känslan och unika magin som ett självgjort collage med minnen och viktiga bilder utstrålar är ovärderlig. Vare sig om det är tidningsurklipp, biljetter, passfoton eller en rolig selfie - ett collage är aldrig fel!  En bild säger mer än 1000 ord – och har du mycket att säga då är ett foto ett sätt att säga det på. Om man är ute efter ett talande collage och som är lätt att tillverka och dessutom riktigt snyggt - då väljer man en collageram. Här får du reda på vilka de olika collageramarna är och får även ett par spännande tips kring hur du gestaltar dem.

Vad är en Collageram?

18er Collagerahmen in moderner Barock-OptikDen som är ute efter något mer ovanligt kan skapa en tematisk galleriram, med exempelvis minnen från ett besök på en temapark. Du sätter fast biljetten och bilderna så får du ett äkta collage. Även tidningsurklipp eller vykort och andra minnen kan få plats tillsammans med dina foton. Så kan semestern eller konsertbesöket dokumenteras på allra bästa sätt.

Collageramen kombinerar två viktiga komponenter för en lyckad väggdekoration: den ojämförbara, personliga känslan av ett foto och det smakfulla utförandet av ett inramat collage, där alla foton kommer samman i en välbalanserad komposition. Just därför är collageramen ett bra val som present, eftersom man inte bara ger bort en klassisk ram utan något extra. Eftersom många olika bilder på ett smakfullt sätt kan presenteras inuti denna bildram så kallas bildramen galleriram.

En collageram är mer än en ram. Det finns olika modeller av galleriramarn:

  • En bildram med flera utsnitt:
    Denna ram erbjuder plats åt mer än ett enda foto, varvid ramen i sig har flera fönster för fotona.
  • Galleriramen är flera ramar i en ram:
    Det här ramen är något för den som gärna vill ha en gallerivägg utan att behöva borra i väggen. Med en enda spik får du upp en ram som fungerar som flera enstaka ramar.  Dessutom finns det lite ovanligare varianter där utsnitten är placerade lite här och var - något som säkert locka den som är kreativ och som tycker om en mer ovanlig gestaltning.
  • Kameleonter:
    En ram som rymmer ett passepartout med flera utsnitt är kameleonten bland collageramarna. Genom passepartouten kan man få plats med flera bilder i en och samma ram - det ser ut som en ram med flera utsnitt. När man får nog av den gestaltningen kan man helt enkelt ta bort passepartouten och lägga in en enda bild eller ett annat passepartout. På så vis får du oändligt många kombinationsmöjligheter.

Tipp: Väljer man en kvadratisk ram med ett passepartout som har flera fönster är det lättare att vid senare tillfälle använda den till en enskild bild eftersom formen gör en mindre begränsad än exempelvis en mycket avlång ram.

Gestaltningstips för galleriramar

18er Collagerahmen in moderner Barock-OptikDen som är ute efter något mer ovanligt kan skapa en tematisk galleriram, med exempelvis minnen från ett besök på en temapark. Du sätter fast biljetten och bilderna så får du ett äkta collage. Även tidningsurklipp eller vykort och andra minnen kan få plats tillsammans med dina foton. Så kan semestern eller konsertbesöket dokumenteras på allra bästa sätt.

Collageramen är till för de som gärna vill gestalta något kreativt och kan samtidigt vara en räddning för den som har tummen mitt i handen. Även om du väljer den enkla lösningen och bara fyller ramen med dina favoritfoton så blir helheten effektfull.

En annan lösning är att sätta ihop bilder ur en viss serie i en och samma ram. Till exempel olika milstolpar ur barnets första levnadsår eller olika poser från en koreografi, eller till och med olika moment från ett och samma hopp, kan på ett snyggt sätt presenteras i en galleriram.

Oavsett vilka bilder du väljer och vilken typ av collageram du bestämmer dig för - fotolandskapet som uppstår i en galleriram är inte bara vacker utan självaste pricken över i:et i alla hem.

Relaterade artiklar