Kategorier

Växelramar
Byt motiv snabbt och enkelt tack vare innovativa förslutningar.

Oavsett om du behöver byta motiv på grund av en konstutställning, för att hänga upp nya informationsblad i offentliga byggnader eller för att du vill ha lite omväxling på väggarna hemma – med växelramar går det snabbt och enkelt att byta motiv. Tack vare de innovativa förslutningarna behövs inga verktyg när det är dags att byta ut det gamla motivet, utan du kan låta skruvmejsel och company ligga kvar i sin låda.

Växelramar är konstruerade för att behålla sin kvalitet och ge en stabil inramning åt konstverk, foton och affischer även om du byter motiv ofta. Men vad skiljer en växelram från en vanlig ram och vilka typer av förslutningar finns det? I den här artikeln presenterar vi olika varianter och förklarar hur du monterar en växelram.

Alla växelramar

Montera ramar utan verktyg

Växelramar (här en sideloader) monteras med ett par enkla grepp

Vad är en växelram? Vi använder det här begreppet för att kort och koncist sammanfatta ramens funktion. Du kanske tänker att de rätt och slätt kallas för ”ram”, men vi tycker att den smidiga konstruktionen förtjänar att understrykas. På engelska beskrivs den ofta med ”easy to put together”. Det är alltså en ram som är enkel att montera och växla motiv i. Konceptet att själv rama in sina motiv är relativt nytt, fram till 1960-talet var det vanliga att man gick till en professionell ramhandlare för att få sina konstverk inramade. Tekniken uppstod i samband med affärsidén att sälja ramar på postorder.

År 1973 publicerades en annons för aluminiumlister på postorder i American Artist Magazin. Annonsbilden visade en stolt hemmafixare som höll upp en aluminiumram medan hans byx- och bröstfickor svämmade över av dollarsedlar. Gör-det-själv-ramen övertygade alltså framför allt med sitt låga pris. Andra säljare gjorde reklam för den här typen av ram med texten ”Idag skulle Rembrandt kunna rama in sina målningar för under 12 $ – utan att lämna ateljen”.

Aluminiumlisterna skickades tillsammans med skruvar och hörnbeslag. Det gick alltså inte att montera ramarna utan verktyg. Så ser det inte ut idag. Dagens ramtillverkare understryker växelramarnas snabba och enkla montering som varken kräver skruvmejsel eller andra verktyg. Det finns ett par olika slags konstruktioner av växelramar, men i grund och botten görs monteringen med samma fyra, enkla steg:

 • Steg 1: Öppna ramen.
 • Steg 2: Ta ur bakstycke och glas.
 • Steg 3: Placera motivet i ramen mellan bakstycket och glaset.
 • Steg 4: Stäng ramen.

Öppna och stänga växelramar: 3 olika typer

Backloader

Backloaders monteras genom att bakstycket tas ut.

Sideloader

Sideloaders har en löstagbar ramlist.

Frontloader

Frontloaders monteras framifrån.

Backloader: ramar som öppnas bakifrån

Vridbara clips är särskilt hållbara och håller motivet säkert på plats i ramen.

Växelramens lättmonterade design och gör-det-själv-koncept kopplas främst till aluminiumramar. Trälister kan inte monteras utan verktyg och kräver mer kunskap och erfarenhet. Därför är växelramar av trä alltid så kallade backloaders. Kunden monterar inte ihop listerna utan öppnar och stänger ramen med hjälp av det löstagbara bakstycket. Självklart kommer backloaders i fler material än trä, som till exempel aluminium och plast. Det är den vanligaste typen av växelram, särskilt inom näthandeln. Det finns två alternativ för att montera ramen bakifrån, läs mer om dem nedan.

Bakstycket fixeras i profilen med vridbara clips

Bakstycket är utrustat med vridbara clips, för det mesta mellan fyra och sex stycken beroende på ramens format. Dessa clips sitter på ramens bakstycke och vrids för att fixeras i en skåra i ramprofilen.

Fördelen med den här varianten är den höga stabiliteten som uppstår tack vare trycket från ramens clips. Växelramar med vridbara clips av metall passar därför utmärkt för att rama in tyngre motiv och stora bildformat.

Stift är lätta att böja.

Montering av backloader med stift

Om ramprofilens insida inte har en not, alltså en fräst skåra, monteras backloaders med hjälp av små metallstift. Ramtillverkaren skjuter in tunna metallstift i ramen så att de sticker ut med ca 1 centimeter. Du böjer enkelt upp stiften för att kunna ta ur bakstycket.

Växelram med skjutprofil: så kallade sideloaders

Listerna i ramar som räknas till kategorin sideloaders sitter ihop med ett instickssystem. För att byta motiv tas en av kortsidans lister ur genom att hörnbeslagen skjuts upp med fingret. Nu kan bakstycket, motivet och glaset tas ur eller skjutas in genom den öppna sidan. Nedan beskriver vi två modeller som perfekt illustrerar hur sideloaders fungerar.

Växelram av aluminium: Quadro från Mira

Ramlisterna skjuts ihop med hjälp av hörnbeslag.

Aluminiumramen Quadro är en sideloader med en otroligt stabil profil som lämpar sig för riktigt stora bildformat upp till 300 x 300 cm. Hörnförbindningarna gör att det går snabbt och enkelt att montera ramen – helt utan verktyg. Dessutom är ramprofilen försedd med springfjädrar som ser till att motivet hålls på plats i ramen.

Växelram av plast: ART från Mira

Modellen ART är en sideloader från Mira som låter dig rama in ditt motiv i fyra enkla steg. Även här används de praktiska hörnförbindningarna som gör att du inte behöver några verktyg. Ramens lister är tillverkade i plast, vilket gör att modellen passar för motiv till och med storleken 70 x 100 cm. ARTs ramprofil har en presslist som skapar ett tryck för att ge hela inramningen bättre stabilitet.

Tips: Det smidiga systemet med hörnförbindningar används också för de smarta pusselramarna. De är dock inga sideloaders utan listerna stängs framifrån.

Frontloader: monteras framifrån

För att montera ett motiv i en frontloader tas ramens framsida inklusive glas ur och motivet placeras på bakstycket. När ramen ska stängas igen lägger du glaset på motivet, placerar ramprofilen på basen och trycker till.

Visste du att? Om man ska vara petig räknas clipsramar faktiskt också till kategorin frontloaders. När de små clipsen längs ramens kanter tas bort kan glasskivan lyftas av.

Magnetramar från HALBE

HALBE har en patenterad växelram i aluminium som dels baserar på magnetisk förslutning och dels på montering framifrån. Modellen består av en ramprofil med magnetiska remsor på listernas insida, en glasskiva och en bas av en PAT-testad foamboardskiva med en ram av stålplåt. För att montera motivet lyfts ramprofilen upp och läggs åt sidan tillsammans med glaset. Motivet, en eventuell passepartout och glaset placeras på basen och sedan sätts ramprofilen på plats igen.

Den stabila basen och ramprofilens magnetiska kraft skapar ett jämnt tryck på glaset och garanterar en robust och dammskyddad inramning. Denna frontloader ger en riktigt snabb och säker inramning – ramen monteras på under två minuter!

Förresten! Om ramens bas är fastskruvad i väggen behöver du inte ta ned den först när du vill byta motiv.

Så monterar du magnetramen

Växelramar: en sammanfattning

Växelramens funktioner

 • Smidig: De praktiska förslutningsteknikerna gör växelramen enkel att montera helt utan verktyg.
 • Snabb: Du monterar snabbt motivet i upp till fyra steg.
 • Innovativ: Det finns tre monteringsvarianter: backloaders som monteras bakifrån, sideloaders som öppnas i sidan och frontloaders som monteras framifrån.

Utbudet av växelramar

 • Bästsäljare: Den populäraste och mest tillverkade växelramen är backloadern. Standardramar av aluminium, trä och plast monteras oftast genom att bakstycket tas loss. Fotoramar med eller utan bakstöd är också vanligtvis backloaders.
 • Specialare: Magnetramen från HALBE är en överraskande och unik rammodell som är kul att använda. Det går rekordsnabbt att montera motivet – det tar inte ens två minuter.
 • Prisvärd: Clipsramar är den mest grundläggande och prisvärda varianten av växelram.

Monteringstips

 • Stabil: Vridbara metallclips som nitats fast i bakstycket ger stabilitet även åt mycket stora motiv.
 • Informationsmaterial: Växelramar som monteras framifrån eller från sidan kommer för det mesta med instruktioner.
 • Skydd: Undvik skador genom att vara försiktig med glasskivans kanter när du monterar motivet, de kan vara vassa. Särskilt billigare varianter kan komma med glasskivor som inte slipats och polerats.