Kategorier

Julklappstips med ramar
Det nalkas mot jul ...

Speciella julklappar till alla i jul

Ho ho ho, säger jultomten. Finns det några snälla barn här? Kanske till och med några snälla vuxna? Det gör det med all säkerhet. Julen är en tid för gemenskap då människor kommer varandra nära. Man äter och firar tillsammans och naturligtvis byter man julklappar med varandra. Men det är inte alltid enkelt att hitta rätt julklapp till var och en. De bästa presenterna behöver inte vara stora och dyra utan de visar hur bra vi känner våra nära och kära. Och finns det något bättre än att ge bort ett foto på er tillsammans? Tiden går snabbt men med hjälp av foton kan ni spara era finaste gemensamma minnen.

Fotoalbumet – en perfekt present

De finaste minnena skapar man tillsammans.

Luise Rinser, författare

Vi lever i de digitala fotografiernas tidsålder och fotar mer än någonsin, men man kan inte rama in och hänga upp varenda bild. Så vad passar bättre i present än fina gemensamma minnen? Ge bort ett fotoalbum för att visa dina nära och kära hur mycket du uppskattar er tid tillsammans. När du designar ett fotoalbum får du kreativt utlopp samtidigt som du aktivt skapar en originell och personlig present. Utöver många fotografier från era gemensamma upplevelser har du kanske också sparat ett par souvenirer. En biobiljett till en film som ni älskade eller en konsertbiljett från den legendariska kvällen då ert favoritband spelade. Den här typen av minnessaker kan också klistras in i albumet.

En annan idé är att använda en objektram med ett större avstånd mellan bakstycke och glas för att få plats med mindre, tredimensionella souvenirer. Då kan du till exempel rama in ett foto tillsammans med souvenirerna. Finns det något finare än att sitta vid bordet tillsammans på julafton och prata om gamla minnen? Alla har något att berätta. Man kan lyssna på gamla berättelser från när mormor och morfar eller farmor och farfar var unga och lära känna sina familjemedlemmar bättre. Med ett fotoalbum hjälper du minnet på traven.

Fotoalbum och objektramar

Bokalbum för inklistring
Minnesalbum med bokbindning och fotofickor
Fotoalbum från Walther
Objektram med distanslist

 

Skapa ett personligt familjekollage

Har du fler kreativa familjemedlemmar? Varför inte samla era familjefoton och designa ett kollage tillsammans på julafton? Till detta är en kollageram det perfekta alternativet. Sedan de introducerades på marknaden är de bland de populäraste ramarna för presenter. Det fina med dessa ramar är att du kan rama in flera olika foton på familjen och på så sätt skapa ett kollage. Så ta med era bästa bilder på föräldrar, syskon, barn och barnbarn för att tillsammans skapa ett fint familjekollage! Era fina minnen av gemensamma upplevelser blir en uppskattad gåva – eller samla dina älskade familjemedlemmar i en och samma ram.

Kollageramar kallas också för väggkollage och består av enskilda ramar som sitter ihop eller kommer i ett föreslaget, men fritt valbart, arrangemang. Det går snabbt och enkelt att sätta i eller byta ut fotona. Arrangera dina foton till uttrycksfulla kombinationer ovanför, under, bredvid eller något ovanpå varandra i en tredimensionell formation. Det finns plats för alla favoritfoton och resultatet blir ett snyggt och heltäckande mönster.

Som alternativ kan du också experimentera med en galleriram för att skapa en egen design. Galleriramar kommer i ett brett färgutbud med olika ytstrukturer och designer – som till exempel eleganta och professionella, hemtrevliga och snygga eller lekfulla och romantiska. De består vanligtvis en enda ram med en passepartout som har flera utsnitt för bilderna. Det gör att du kan rama in mellan två och tio foton i en och samma ram. Bildserier passar till exempel perfekt i en galleriram.

Väggkollage och galleriram

Alu kollageram från Mira
Stockholm väggkollage
Familjegalleri från Döhnert
Galleriram med passepartout

 

Individuellt pyntad julgran

Om du gillar att hitta på individuellt pynt till granen har vi något för dig! Ta en titt på de nya fotojulgranskulorna från vår partner Deknudt. Du kan beställa de populära fotokulorna och snögloberna i olika färger direkt i vår webbshop. Rött, vitt, genomskinligt – din bild skyddas av en genomskinlig kupa med snö och glitter. Fotojulgranskulorna kan användas till mer än bara pynt eftersom kulans hålrum dessutom kan fyllas med julgodis eller annat smått och gott. De är också utmärkta presenter eftersom du kan lägga mindre julklappar inuti dem som till exempel smycken eller pengar. Efter julklappsutdelningen kan de hängas upp i julgranen. Så fira jul med julgranskulor som kan förses med ett foto på dina barnbarn, barn, föräldrar eller mor- och farföräldrar. Har du nära och kära som inte firar jul med er? Med fotojulgranskulorna kan du ändå låta dem vara med i firandet genom att hänga i granen.

Rätt julklapp till mor- och farföräldrarna

Det vore enkelt att säga att mor- och farföräldrar alltid blir glada över att få foton på sina barnbarn. Men det är ju faktiskt så! Sprid lite extra glädje genom att rama in fotot i en fin ram. Välj bland eleganta och exklusiva barockramar eller varför inte en stilfull fotoram? Det är vanligt att barnbarnen inte bor i samma stad som sina mor- och farföräldrar. Med ett inramat porträtt kan de ändå se sina älsklingar varje dag. Ett annat fint alternativ är en fotosnöglob i genomskinlig plast. Den pryder sin plats i varje hem. Snögloben är ett festligt sätt att rama in porträtt på.

Eller varför inte göra bilden på barnbarnen till ett pussel? Då blir det två gåvor i en – ett roligt pussel och ett fint foto. Och självklart har vi passande pusselramar för detta. Då kan mästerverket dessutom säkert ramas in och hängas upp på väggen.

Kanske har någon i familjen en hund eller katt som mor- eller farföräldrarna tycker extra mycket om? Det är också ett utmärkt alternativ för fotopresenter. Vi har till exempel ramar med hund- och kattmotiv. Träramarna i serien Cats&Dogs till exempel kommer i flera olika format i färgerna svart och vitt. Ta ett foto på deras favorithusdjur och ge den en särskilt plats i hemmet. Då är det bara en fråga kvar: hund eller katt?

Julklappar till mor- och farföräldrar

Snöglob med foto
Barock träram
Pusselramar
Fotoram Cats-Dogs

 

Pussel med julkänsla

Vill du göra något kreativt och samtidigt samla hela familjen på julafton? Då finns det inget bättre än ett gemensamt spel! Du kan till exempel trycka ett personligt foto som pussel och ge tillsammans med en passande ram till pusslet. Det blir en perfekt julklapp och hela familjen kan vara med och lägga pussel ihop. Pusselramar i standardversionen passar alla vanliga pusselformat från de flesta tillverkare. Ramen är framtagen specifikt för att uppfylla de behov som finns när man lägger pussel och har till exempel ett avstånd mellan bakstycke och glas som motsvarar pussels standardtjocklek. Dessutom kan pusslet läggas direkt på bakstycket som då fungerar som ett stadigt underlägg. Det gör det enkelt att förvara pusslet och stuva undan det när du tar pauser. När motivet äntligen är färdigt monteras bara ramen och sedan är det inramade pusslet redo att hängas upp på väggen.

Pusselramar

Pusselramar
Triptychon pusselram

Fina alternativ till den traditionella julgranen

Om du inte har plats för en äkta julgran kan du istället pynta ditt hem med denna gröna julgran av tyg. Häng upp den på väggen och fullända den med sex fina bilder och foton. Det kallar vi en personlig julgran!

Kan man göra en egen gran? Rädda skogarna – pyssla en gran! De är både snygga och enkla att göra. Allt du behöver är en ram, inslagningspapper, några träbitar och lim. Instruktionerna finns i vår DIY-guide från vår alldeles egna Fancy Franzi!

Det finns fler sätt att pyssla en egen julgran, till exempel med foton som fästs direkt på väggen. För detta kan du välja mellan alla enkla fotoramar av trä eller plast i olika färger – även rött och grönt om man vill vara extra julig – och i alla vanliga fotoformat som 9 x 13 cm, 10 x 15 cm och 15 x 20 cm. Julgranen kan också snabbt förvandlas till ett släktträd och hänga kvar på väggen även när julen har dansats ut.

För en extraordinär design tillhandahåller vi FotoFun-pappersramarna i Polaroidstil från Dekoletta. De kommer i set med flera olika färger och kan fästas på väggen med lim eller klämmor eller varför inte fotosnören. Ett annat alternativ är ramar som är speciellt utformade för inramning av Polaroidbilder och andra direktbilder som Instax. Det är oftast hemmagjorda presenter som har skapats med kärlek och kreativitet som sprider allra mest glädje.

Det finns så många olika julklappsidéer med fotografier. Vad sägs till exempel om en röd, hjärtformad kudde med eget foto för att ge soffan eller sängen ett ombonat och originellt utseende?

Julkul med Polaroid

FotoFun Color
FotoFun
FotoFun pastell

Jul med vinylskivor

Julgranen tindrar, brasan sprakar och från skivspelaren klingar ”I’m dreaming of a white Christmas ...”. Vinylskivor hör julen till – som julklapp eller bara att lyssna på tillsammans med familjen. Vinyler sprider en romantisk och ombonad känsla. De kommer från en svunnen tid som vi gärna idealiserar och som därmed sprider en härlig stämning. Precis vad man vill ha i juletid! Hos vinylälskare är vinylramarna särskilt populära. Tack vare sitt speciella format är de perfekta för att visa upp favoriter ur skivsamlingen. Det är alltså en perfekt julklapp – och särskilt om du dessutom inkluderar en lämplig vinylskiva.

Ramar för vinylskivor

Top Cube träram för vinylskivor
Quadro aluminiumram för vinylskivor med omslag
Art Vinyl Flip Framer set i 3 delar
Moulins träram för vinylskivor med omslag

Alla behöver lite glitter

Vad vore julen utan glitter? Det är faktiskt inte bara julen som kan behöva lite glitter och glamour. Därför tipsar vi om hur du kan få fina ramar som gnistrar lite extra. Allra bäst lämpade är ramar av trä. Utöver ramen behöver du ett bra flytande klister och självklart ditt favoritglitter. Vår pysslare Fancy Franzi visar hur man gör. Du hittar ett brett sortiment av träramar i vår webbutik.

Träramar att pyssla med

Enkel träram
Träramar från FDM

Barockramar och spegelramar

Julen är med sina färger i guld och rött en ståtlig högtid. Och så ska det vara. En gång om året får man släppa vardagsbestyren, umgås med vänner och familj, äta god mat vid ett väldukat bord och bara njuta av årets sista veckor. För en elegant inredning passar gedigna och omsorgsfullt utsmyckade barockramar. De behöver inte ens innehålla en tavla för att ha sitt existensberättigande utan är egna konstverk i sig. De är stilfulla inredningsobjekt i klassiskt inredda rum. Kompletta med konstverk i original blir de extra bländande. Det är garanterat en julklapp som gör intryck – med eller utan motiv. Vi har barockramar av trä i olika färger och format.

Man kan också rama in en spegel i dem för att få en riktigt snygg inredningsdetalj. Då blir badrummet eller hallen, vardagsrummet eller sovrummet automatiskt till något utöver det vanliga. En spegelram ger rummet en viss prakt och elegans. Tänkt dig glädjen att få ge någon en sådan exklusiv ram i julklapp. Vi har ett brett sortiment som säkerligen har en barockram för varje smak.

Barock- och spegelramar

Gemmingen barockram
Avia exklusiv träram
Orsay spegelram
Athen spegelram