Kategorier

Ram, passepartout och bild – vad passar bra ihop?

Finare inramning med passepartout

Att använda en passepartout är ett enkelt knep för att ge en inramad bild ett lyft. De flesta av våra kunder letar efter en vit passepartout – och det är ett bra val för dig som vill uppnå en smakfull inramning utan att experimentera. Men har du kanske lekt med tanken att prova en färgad passepartout?

Och kanske testa olika storlekar på passepartouten? Standardformat är ett säkert kort, men varje bild har sin unika skönhet. Det kan vara så att just din bild passar bättre med ett mindre utsnitt eller kanske framhävs extra mycket i en passepartout med extra stort ytterformat.

Du anar säkert redan att passepartouten är minst lika viktig som själva ramen. Och det lönar sig verkligen att betrakta inramningens tre delar – bild, passepartout och ram – som en estetisk helhet. Det finns tre tumregler som hjälper dig att lyckas med den perfekta inramningen. Läs vidare och få reda på hur du kombinerar ram, passepartout och bild på bästa sätt.

Upptäck passepartouter i vår butik

När passar det med en passepartout?

Skönheten ligger i betraktarens ögon – det gäller naturligtvis också för konst. Men det finns ändå en viktig tumregel som hjälper dig att välja rätt när det kommer till passepartouten, oavsett om det gäller färg, yta eller format. Den första tumregeln lyder: ”Passepartouten ska alltid stå i bildens tjänst”.

Det betyder att passepartouten ska framhäva den inramade bilden och ge den ett estetiskt lyft – utan att flytta fokus från motivet. Kom ihåg att passepartouten har en stor effekt på vilket helhetsintryck inramningen gör.

En passepartout med färgad innerkant framhäver detaljer i bilden på ett diskret sätt.

Vilken färg ska passepartouten ha?

När man letar efter rätt passepartout är det klokt att fundera över vilka färger man vill använda. Det finns både tvåfärgade och enfärgade passepartouter. Tvåfärgade passepartouter har en färg på ovansidan och en annan färg på kärnan (passepartoutens mittenlager).

Så vad ska du välja – en passepartout med ovansida och kärna i samma färg eller i olika färger? Här nedanför berättar vi om fördelarna med färgade och med vita passepartouter.

En färgad passepartout gör stor skillnad

En färgad kärna syns i bildutsnittet så att en färgad kant löper runt bilden och skapar en diskret färgeffekt, till exempel i svart, rött, blått eller grönt. Detta kan ge ett visuellt stöd som framhäver en viss detalj i motivet utan att distrahera från andra delar av bilden.

En färgad ovansida skapar däremot en kaxigare inramning och ger bilden mer kraft och ett starkare uttryck.

Den röda passepartouten passar perfekt till papegojans fjäderdräkt.

En vit passepartout passar till allt

Enfärgade passepartouter har samma färg på ovansidan och kärnan. Den absolut vanligaste varianten är en helt vit passepartout eftersom det är ett säkert kort som passar till allt. Men det är också bra att veta att det finns passepartouter i många olika färger – så du kan också överväga andra fina alternativ.

Större eller mindre bildutsnitt? Vad ser bra ut?

Bildutsnittets format brukar motsvara bildformatet. För att monteringen ska bli så bra som möjligt bör utsnittet dock vara 0,5–1 cm mindre än bilden så att du enkelt kan fästa den bakom passepartouten. Samtidigt vill man inte att passepartouten ska täcka mer av bilden än vad som är nödvändigt. När det gäller passepartoutens utsnitt gäller därför följande tumregel: ”Så mycket som behövs, så lite som möjligt”.

Förresten kan du också använda en passepartout för att rama in en bild som har skador på kanten som fläckar, veck eller revor. Sådana skavanker döljer du enkelt genom att välja en passepartout med ett ännu mindre bildutsnitt.

Välja ett större ytterformat på passepartouten – ett exempel

Passepartouter i standardformat gör det enkelt att hitta rätt storlek. Passepartouten har proportioner som passar bildformatet, både vad gäller utsnitt och bredd. Ett exempel: Du har en bild i formatet 20 x 30 cm. Den passande standardpassepartouten har ytterformatet 30 x 40 cm (utsnitt 18 x 28 cm).

Passepartouten är alltså 5 cm bred på varje sida av bilden. Det är ett enkelt sätt att uppnå ett fint resultat. Men om du vill ge din bild ett extra exklusivt utseende rekommenderar vi att du använder en ännu bredare passepartout. Om vi tar exempelbilden på 20 x 30 cm så kan du då rama in den med en passepartout som har ytterformatet 40 x 50 cm (utsnitt 18 x 28 cm). Då är passepartouten 10 cm bred på varje sida av bilden vilket framhäver motivet ännu mer. Särskilt för mindre bilder, upp till A4-storlek, bör du välja en bredare passepartout.

Tumregeln lyder: ”Bilden ser bättre ut med en bred passepartout än med en smal“. Vill du lära dig mer om standardformat och måttbeställda passepartouter? Då kan du läsa vår artikel Passepartout och ram – hur stor ska passepartouten vara?.

En bred passepartout ser i regel bättre ut än en smalare.

Papper, linne, sammet, bomull – passepartoutens ytor

Hittills har vi berättat om hur passepartoutens färg och bredd påverkar bildens helhetsintryck. En annan viktig aspekt är passepartoutens yta. Papper, linne, sammet och bomull är de vanligaste materialen som används för passepartouter. Beroende på materialet kan ytan vara slät, tryckt eller texturerad. Här listar vi några egenskaper om varje material:

  • Linne är luddfritt, antistatiskt och okänsligt för smuts. Det är ett slitstarkt tyg och passar utmärkt i inramningar där motivet ofta byts ut.
  • Utseendet hos sammet och velour påverkas av fibrernas riktning och materialet kan vara slätt till texturerat.
  • Bomull har ett fint utseende och en behaglig känsla. Materialet ger bilden visuell struktur och plasticitet.
En len sammetspassepartout passar till maskrosmotivet.

Vilken ram ska jag använda med passepartouten?

Vi har redan visat att bredden på passepartouten har en stor effekt på inramningens helhetsintryck. Och det gäller naturligtvis också för ramen. Så hur ska man kombinera ram och passepartout?

En bred passepartout plus en smal ram skapar en elegant helhet. En passepartout med färgad ovansida gör sig särskilt bra i den här kombinationen.

En smal passepartout gör ett diskret intryck i en bred ram. I detta fall passar det bäst med en vit passepartout.

I en extraordinär ram, som till exempel en barockram, kan passepartouten hamna i skymundan men det gäller inte om du använder en bred passepartout.

Ram, passepartout och bild skapar en helhet

I den här artikeln har vi förklarat hur du kan ge bilden och inramningen ett lyft genom att välja passepartoutens färg, bredd och ytstruktur. Med dessa tre tumregler blir det enkelt att lyckas med inramningens komposition:

Tumregel för passepartout:  ”Passepartouten ska alltid stå i bildens tjänst”.

Tumregel för bildutsnittets storlek: ”Så mycket som behövs, så lite som möjligt”.

Tumregel för passepartoutens bredd: ”Bilden ser bättre ut med en bred passepartout än med en smal“.

Vi önskar dig mycket nöje!

Relaterade artiklar