Kategorier

Ovala och runda ramarn
Det måste inte alltid vara kantigt.

Är du trött på att se hörn och kanter överallt? När det gäller ramar finns det flera övertygande alternativ. I detta fall handlar det om runda och ovalar ramar.

Fokus på det viktigaste

Uppkomsten av svarvningsteknik för träbearbetning på 1500-talet gjorde det möjligt att skapa böjda former. Ovala och runda ramar ökade i popularitet genom fotografins frammarsch f.r.o.m. mitten av 1800-talet. De lämpar sig nämligen förträffligt för en imponerande presentation av bilder.

Ett målat, ritat eller fotograferat ansikte i en rund eller oval ram hamnar direkt i uppmärksamhetens centrum och ögonen – som bekant uttrycker mest individualitet och därför kallas ”själens spegel” – kan visa sin fulla kraft. Runda eller ovala ramar tillverkas i trä eller i plast. Modellerna varierar mellan avskalad till ovanlig och påkostad. Även barockiserade ramar med snidade och dekorerade lister finns att få i ovala eller runda modeller.

Historiska föregångare

Framför allt runda ramar, snarare än de ovala, har många historiska förebilder. Den italienska renässansmålaren Sandro Botticelli är mycket känd för sina ”tondi”. Både hans dukar och ramar är runda och kan anta mycket stora format. De bibliska scenerna och porträtt av borgerliga personer, vilka han föredrog att porträttera, får genom dessa ovanliga format en alldeles egen utstrålning. Betraktarens öga förs skickligt från periferin till centrum, där det kan koncentrera sig på huvudbudskapet och fångas av den mystiska auran.

Cirkeln är precis som ellipsen en gammal symbol i mänsklighetens historia. Den fulländade figuren, utan synligt slut eller början, står för oändligheten, enhet, kraft och harmoni. Den fascinerar filosofer och konstnärer än idag och har inspirerat de förra till betydelsefulla verk, t.ex. Botticelli eller Leonardo da Vincis vitruvianska människa.

Kreativa ramar

Oval ram från Deknudt

Inte bara bilder kommer till sin fulla rätt i en sådan ram. Ramen tillåter experiment med panoramabilder, fotografier från ovanliga perspektiv eller fotograferat med fiskögeobjektiv, teckningar eller konstfulla textilier får genom en sådan ram en extra exklusiv och ädel ton. Lyckas man lägga rädslan för det nya åt sidan, uppkommer utan tvivel kreativa och individuella kompositioner.

Utifrån ovala och runda ramar utgår en speciell kraft. Det har säkert med deras sällsynthet, men också med formen själv att göra. Det viktiga, redan nämnda, ordet är harmoni. Antagligen är det från person till person olika, om den egna estetiska känslan slår mer för hårda, raka linjer eler mer för organiskt och smidigt. Definitivt har runda former något kontemplatives och och kan försätta betraktaren i en lugn och harmonisk stämning. Med runda eller ovala ramar kan du skapa en grundatmosfär i ditt hem. I kombination med klassiska, kantiga ramar och moderna möbler skapar de en modig kontrast som är långt ifrån oorginell och konventionell. Med dessa ramar har du ett enkelt och effektivt verktyg för att ge din inredning en oförbrukad look. Ramarna lämpar sig även självklart perfekt som present.

Relaterade artiklar