Kategorier

Rysk hängning

Skapa ett eget konstgalleri

Tycker du om att gå på museum och häpna över målningarnas kvalitet, men också kvantitet? För att inreda ditt hem med en praktfull tavelvägg med verk som hänger tätt intill varandra – även kallad rysk hängning – behöver du varken vara kurator eller konstsamlare. Ramarna kommer i många olika format och kan hängas i både stående och liggande format. Hur skapar man en rysk hängning hemma? Det berättar vi i den här artikeln.

Upptäck rysk hängning i webbutiken

Vad är en rysk hängning?

Detta speciella sätt att hänga upp tavlor på väggen har fått sitt namn från Ryssland och närmare bestämt Sankt Petersburg. Den ryska staden vid Neva är bland annat berömd för det enorma museet Hermitage som består av fem byggnader med över 350 utställningsrum. Över 65 000 utställningsobjekt pryder väggarna i museet och bland dem finner vi mästerverk av Rembrandt, Paul Gaugin och Matisse. Denna barocka arkitekturjuvel räknas till UNESCOs världskulturarv och de dyrbara konstverken bidrar till dess imponerande pondus.

Den otroliga mängden konstverk får knappt plats på väggarna i palatsets nästan tusen rum. Så det är inte konstigt att väggarna är överfulla av tavlor som hänger tätt intill varandra – och inte bara på rad utan i ett enda myller. Ofta sträcker sig tavelväggarna ända upp till taken (och taken är mycket höga!) för att utnyttja allt tillgängligt väggutrymme. Dessutom är tavlorna olika stora. Därför kallar man den här typen av myllrande och yppiga tavelväggar för ”rysk hängning”.

Förresten är salongshängning en synonym till rysk hängning eftersom dessa fullspäckade tavelväggar efterhärmades i den europeiska överklassens salonger. Ramarna spelar en särskilt viktigt roll i en salongshängning eftersom de behöver göra att överväldigande men enhetligt helhetsintryck för att lyckas.

Blanda motiv och stilar

Under 1900-talet uppstod en preferens för minimalism. De många museer som i samband med detta började hänga upp verken på ett luftigare sätt bidrog utan tvekan till trenden. Det avskalade och rätlinjiga idealet gjorde särskilt avtryck inom arkitektur, industridesign, grafik och inredning. Tänk bara på Bauhaus och de långlivade trenderna som orienterade sig mot denna stil.

Det var ett århundrade då design skulle förena lätthet med enkelhet och som fick oss att se överdådigheten, som under tidigare epoker ansågs vara god ton, som överbelamrad. Och just därför blir en rysk hängning en frisk fläkt i hemmet.

Sakliga och praktiska möbler finns ju ändå i nästintill varje hem precis som svarta, vita, grå och träfärgade ramar med kantiga profiler. En rysk hängning är alltså en perfekt möjlighet att utforska en värld av guldfärgade barockramar och skapa en färgglad potpurri av stilar.

Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att leva ut önskan om att hänga upp alla sina ramar och bilder. Du behöver alltså inte längre sålla bland dina konstverk utan kan istället ge dem alla en plats på väggen. Både konstverk, foton, affischer och konsttryck i alla färger, former och storlekar kan användas. Oavsett om du har oljemålningar, kollage eller inramade bilder och foton – den ryska hängningen blir lyckad när du vågar blanda stilar och genrer, inte snålar med ramarna och satsar på breda ramlister.

Ett sovrum pryds av en rysk hängning.

Matcha den ryska hängningen med din inredning

Du kanske tycker att det är bra att andra vågar sig på en stilblandning – men känner att ett slumpartat myller inte är helt rätt för dig? Här får du tips på hur du bevarar harmonin i inredningen.

Använd ramar i samma stil

En tavelvägg med samma rammodell är rogivande och skapar enhetlighet trots att bilderna har olika motiv och färger. Välj en och samma ramfärg, samma profil i olika färger eller åtminstone samma material.

Använd ramar i samma storlek – med passepartouter

Har du bilder i flera olika storlekar men vill ha lika stora ramar? Då är lösningen att använda passepartouter – de gör verkligen rätt för sitt namn som betyder ”passar till allt”. I det här fallet är passepartouternas inre format olika eftersom bilderna har olika storlekar och ska passa bakom utsnittet. Passepartouternas ytterformat är däremot alltid lika med ramformatet som du har bestämt dig för.

Välj ett tema för tavelväggen

Med det här tipset har du fler valmöjligheter när det kommer till ramarna – du kan blanda material, format och stilar. Istället finns den röda tråden i bildernas motiv. Du kan till exempel välja din hobby, favoritdjur, ett land, blommor eller något annat som du tycker om som tema för tavelväggen.

Stäm av ramarnas design med dina möbler

Shabby chic, lagom eller barock – ramar kommer i många olika stilar precis som soffor, bord och bokhyllor. Om du stämmer av ramarnas stil med din befintliga inredning får du en enhetlig rysk hängning och ett fulländat inredningskoncept.

Hur arrangerar jag bilderna för en rysk hängning?

Nu när du har fattat ett beslut om stil vill du säkert att varje bild i den ryska hängningen hamnar på rätt plats. Så hur gör man för att arrangera bilderna på ett harmoniskt sätt utan att förlora den slumpmässiga karaktären och myllret som utgör salongshängningens charm?

Här är det smart att orientera sig mot en osynlig hjälplinje som löper både horisontellt och vertikalt eller i sicksack.

Här är 5 metoder som hjälper dig att arrangera bilderna i din ryska hängning:

 1. 1. ”Inside the lines”
  De enskilda tavlorna arrangeras så att deras yttre linjer bildar en geometrisk form, till exempel en cirkel eller en rektangel. Vi rekommenderar den här metoden om du har ett stort antal tavlor som ska hängas upp eftersom du då kan arrangera dem fritt innanför linjerna.

 2. 2. En rak mittlinje
  Den här metoden lämpar sig särskilt bra för bilder i olika storlekar. Då hänger du upp tavlorna längs en rak mittlinje. Den övre listen på ramarna som hänger under hjälplinjen och den nedre listen på ramarna som hänger över hjälplinjen går då längs denna raka mittlinje.

 3. 3. En osynlig linje under ramarna
  Här hänger du upp tavlorna så att deras nedre kant går längs hjälplinjen. Är tavlorna olika stora är alla ramars nedre kant i linje med varandra och överkanten är på olika höjder.

 4. 4. En osynlig linje över ramarna
  Det här är samma princip som i nummer 3, men tvärtom. Tavlornas övre kant går alltså i linje med varandra och längs den osynliga hjälplinjen.

 5. 5. Tavlorna arrangeras som i ett rutnät
  Istället för att använda enstaka räta linjer kan du skapa ett rutnät. Hur stort det blir beror på hur många ramar du ska hänga upp. Den här typen av salongshängning ger ett något striktare och mindre myllrande utseende än de andra metoderna.

Med en hjälplinje hänger alla tavlor rakt.

Tips: Prova med tejp innan du hänger något på väggen

För att skapa en salongshängning behöver du borra flera hål i väggen. Därför rekommenderar vi att du börjar med att skissa vilken ram som ska hänga var.

Du kan sätta upp hjälplinjerna med frys- eller målartejp som enkelt och utan rester kan tas bort från väggen igen. Du kan också klippa ut en schablon av tidningspapper för varje ram och tejpa upp schablonerna längs hjälplinjerna med målartejp. Gillar du det du ser? Då är det bara att plocka fram hammare och spik!

Köp en färdig rysk hängning

Om du gillar stilblandningen som präglar en rysk hängning men inte har tid att experimentera fram din egen tavelvägg kan du köpa färdiga ramset med schabloner här på AllaRamar.se

Upptäck vårt sortiment och lämna gärna ett omdöme på produkterna så att alla kunder kan dra nytta av din erfarenhet.

Relaterade artiklar