Kategorier

Montera kilramen i en ram på rätt sätt

Målningar på en spänd kilram hör till den finaste konsten. Olje- och akrylmålningar har målats på tyg sen långt tillbaka. Den andningsaktiva linne- och bomullsväven uppvisar en karakteristisk struktur och erbjuder den riktiga grunden för en konstnärs professionella arbete. Resultatet ser även mer kvalitativt ut på en målarduk. Ofta hängs konstverk på målarduk direkt upp på väggen.

Ett visst skydd kan en s.k. skuggfogsram ge, som omger konstverket som L-profil. Tyvärr kan damm samlas i skuggfogarna. Optiken är dessutom inte något för alla. Men vad ska man göra, när den spända kilramen är för karg i sin ensamhet och skuggfogsramen för präktig? I detta fall kan man välja en metod som egentligen är den mest klassiska av alla varianter: en ram för kilramen. Denna erbjuder skydd och ser dessutom chic ut. Men hur fungerar en sådan inramning? Man kan göra det enkelt hemma. Här visar vi hur!

Kilramen vs. papper

En kilram är som man vet tredimensionell. Listerna, som tyger är spännt över, har ett visst avstånd från väggen och håller dessutom tyger sträckt och i rätt form. Kilramen finns i olika utföranden. De flesta har ett avstånd på ca. 2 cm från väggen. Därför är inramningen av en spänd kilram något annat än inramningen av ett platt papper.

Bleck för montering av kilramen

Egenheter vid inramningen av en kilram

En egenhet hos kilramen är att färgern som har lagts på duken, oavsett om det är olje- eller akrylfärg, kan ha en egen relief. När färgen torkar sugs den inte in i papper, vilket t.ex. är fallet vid akvarellmålning, ofta uppstår ett tjockt lager. Inramningen av kilramen skiljer sig därför från inramningen av ett normalt motiv. Samtidigt som man utan att tveka kan lägga en glasskiva över en tryckt bild, eller sätta in en passepartout för att skapa ett avstånd mellan ytan och ramens glas, är detta inte möjligt hos kilramen.

Ytan på en målning skulle snabbt klistra sig mot bildglaset och skada konstverket. Dessutom behöver oljefärger luft för att andas, under en glasskiva torkar färgen ut med tiden och börjar spricka. Därför är det vanligt att använda ramar utan glas för kilramar. Det handlar om s.k. tomma ramar. Dessa saknar det främre glaset och bakstycket. De behövs inte för att rama in ett konstverk som spänts på en kilram.

Hur man fäster en spänd kilram i en ram

Kilramsbleck är det magiska ordet! Dessa robusta och små metallbleck gör underverk och skapar en säker förbindelse mellan spänd kilram och ram. Dessa kilrambleck spikas enkelt fast på insidan av ramlisten. Ramen bör ha en falsdjup på ca. 2 cm, om det är en kilram med lister med detta eller ett mindre djup. Därefter kan kilramen läggas i ramen. Här måste man vara försiktig för kilramen kan, när den har justerats med hjälp av kilarna, ha ett större omfang. Det är alltså absolut att rekommendera att kilramen mäts innan man beställer ramen.

Spika fast blecket på insidan av ramens fals
Böj blecket över kilramen och spika fast det

När den spända duken har hittat sin plats i ramen, viker man ner de utstående delarna av kilramsblecken, så att de ligger på den spända kilramen. Så hålls målningen fast i ramen. Man måste inte förändra kilramens lister utan kan lämna de oberörda. Om man önskar kan blecket även fästas på kilramen, på samma sätt som på ramen. Så skapas en ännu starkare bindning.  Denna metod bör man använda när man har ett visst avstånd mellan ram och kilram, så att man kan placera bilden perfekt och uppnå ett optimalt resultat. Även för större format är det smart att fästa blecket på kilramen. Vanligtvis räcker fyra bleck, ett på varje sida.

Böjstolarna levereras vanligtvis automatiskt när du beställer en tom ram med ett visst djup. När du beställer en enkel anteckning är det tillräckligt och redan de magiska plattorna är kostnadsfria.

Till vilka kilrambilder passar en tom ram?

Man kan egentligen rama in alla motiv, som är spända på en kilram, i en tom ram. Viktigt är att falsdjupet har tillräckligt med plats för kilramens djup. Om det är en akryl- eller oljemålning är principiellt oviktigt. Även fotografier som har spänts på en kilram kan ramas in i en tom ram. I detta fall har inramningen ett mindre funktionell funktion, än en estetisk. Inramningen i en passande ram kan definitivt förbättra optiken väsentligt. Det finns ett stort urval, från moderna rammodeller i minimalistisk design, till barocka klassiker. Fördelen gentemot en skuggfogsram är den stora flexibiliteten vid valet av ram.

TIPS: ör att inte skada ramens fals bör man lägga en bit kartong unter blecket, när man spikar fast det i ramens insida.