Kategorier

Rama in kilramar i en tavelram

Rama in kilramar i en tavelram

Har du en tavla på kilram och vill hänga upp konstverket på väggen? Här kan du läsa varför du bör använda en tavelram för att hänga upp tavlan och vilka ramar som är bäst lämpade. Dessutom förklarar vi hur du enkelt fäster kilramen i tavelram med tre enkla steg i guiden ”Montera kilramar i en tavelram”.

Du hittar också information om vilka verktyg och skruvar du behöver för monteringen. Fortsätt att läsa för att lära dig hur du enkelt monterar ramen.

Upptäck ramar för kilramar med duk

Varför ska man rama in tavlan?

Det går självklart att hänga upp en tavla på kilram utan en extra ram genom att fästa vägghängena direkt på baksidan av kilramens lister. Men det är inte den bästa lösningen och det finns två riktigt goda skäl till att du bör rama in din tavla på kilram i en extra ram – och de är estetik och skydd.

En tavlas utseende blir fulländat först i en ram, oavsett om det är ett foto, en teckning eller en olje- eller akryltavla. För tavlor på målarduk tillkommer ytterligare en viktig aspekt som har att göra med hur tavlorna målas på duken. Många konstnärer arbetar nämligen på taveldukar som redan har spänts upp på en kilram, vilket betyder att tavlans yttre kanter ofta förblir omålade. Dessa vita kanter kan du dölja i en fin ram. Det här var alltså den estetiska aspekten.

Men vilket skydd kan ramen erbjuda? Först och främst skyddar ramen i viss mån mot stötar. Men en annan viktig punkt är tavlans baksida. Eftersom listerna omsluter baksidan förhindrar ramen att tavlan skaver mot väggen.

Vill du också rama in dina favorittavlor på kilram för att framhäva dem på bästa sätt och ha glädje av dem ännu längre? Läs då vidare och få reda på vilka ramar som lämpar sig för detta.

I en ram blir din tavla på duk ännu finare.

Rätt ram för tavla på kilram

En duk som har spänts upp på en kilram är väsentligt tjockare än ett motiv på papper. De flesta kilramarna är mellan 15 och 20 mm höga vilket gör att du behöver en ram med en fals som är djupare än vad kilramen är hög. Utöver falshöjden bör du också se till att välja en så kallad tom ram, alltså en ram utan glas och bakstycke. Det behövs inget bakstycke eftersom tavlan fästs i ramen på ett stabilt sätt. Om du ska rama in en olje- eller akryltavla ska du inte använda ett glas i ramen. På grund av temperaturförändringarna som tavlan utsätts för upp kan färgen ändra konsistens och fastna på bildglaset. Dessutom gör glaset att luften inte kan cirkulera vilket gör att färgerna kan torka ut och börja smula. Ett annat alternativ är att använda en skuggram istället för en ram med djup fals.

Verktyg och tillbehör för att fästa kilramen

Din tavla ser alltså inte bara bättre ut i en ram utan får dessutom ett bättre skydd.

Innan du kan börja med inramningen behöver du följande verktyg och tillbehör:

  • din tavla, spänd på en kilram
  • en ram med hög fals
  • en tumstock eller en tillräckligt lång linjal
  • en penna
  • en skruvmejsel
  • 4 canvasfästen
  • alternativt till canvasfästen kan du använda 4 kilramsbeslag plus passande skruvar
  • 1 borr för den alternativa monteringen med canvasfästen
  • 1 sågtandat vägghänge plus två skruvar att fästa det med.

Information om canvasfästen och kilramsbeslag: Du kan fästa din tavla på kilram i den valda tavelramen med hjälp av canvasfästen eller kilramsbeslag. Det är två olika metoder varav ingen är bättre än den andra. I den här artikeln förklarar vi båda metoderna så att du själv kan välja vad som passar dig.

Har du allt? Då kan vi sätta igång med det första steget – att skruva fast kilramsbeslagen i ramen.

Du behöver en skruvdragare, canvasfästen, sågtandat vägghänge och skruvar.

Steg 1: Skruva fast kilramsbeslagen i ramen

Verktyg: tumstock eller linjal, penna, 4 kilramsbeslag och skruvar, skruvmejsel.

I steg 1 berättar vi hur du skruvar fast kilramsbeslagen i ramen. Först och främst ska vi titta på hur kilramsbeslagen fungerar. Börja med att lägga ramen med baksidan uppåt och mät ut var listernas mitt är. När du har markerat mitten kan du skruva fast kilramsbeslagen på insidan av ramens lister. Den längre sidan ska peka neråt så att ”tungan” pekar uppåt. Håll gärna 1 till 2 mm avstånd till profilens ytterkant och skruva inte fast beslagen för nära listens kant – annars kan de synas när monteringen är klar.

Tips från AllaRamar.se: Du kan också använda små spikar istället för skruv och försiktigt slå in dem i ramen. Hammarslagen gör dock att ramen utsätts för vibrationer och därför föredrar vi skruvar. När du har fäst alla fyra kilramsbeslag kan vi gå vidare med steg 2 – placera tavlan i ramen.

Canvasfästena fästs enkelt med en skruvdragare.

Steg 2: Placera tavlan i ramen och böj ner kilramsbeslagen

Utrustning: Tavla och ram, skruvmejsel, 4 skruvar för beslagen

När du har placerat tavlan i ramen kan du böja ner kilramsbeslagens ”tungor” så att de ligger emot kilramen. Skruva sedan fast dem. Nu är tavlan på kilram fäst i ramen och redo att hängas upp på väggen. Hur detta går till berättar vi i steg 3 ”Montera sågtandande vägghängen”.

Om du hellre vill montera med canvasfästen hittar du mer information om hur du gör i punkten här nedanför.

När kilramen ligger i ramen kan du böja ner ”tungorna”.

Alternativt monteringssätt med canvasfästen

Verktyg: Canvasfästen plus skruvar, tumstock eller linjal, borr

Här berättar vi hur du går till väga med monteringsalternativet med canvasfästen så att du kan avgöra vad som passar dig bäst. Om du hellre vill använda den här metoden ska du först genomföra steget ”Placera tavlan i ramen”.

Placera sedan ut ett canvasfäste i mitten av varje ramlist. Skruva fast canvasfästena i ramen. Skruva sedan fast det första canvasfästet i kilramen och fortsätt sedan med canvasfästet mittemot. Skruva sedan fast de två sista canvasfästena i kilramen. Nu är tavlan på kilram monterad i tavelramen!

I nästa avsnitt, ”Montera sågtandande vägghängen”, kan du läsa om hur du hänger upp den inramade tavlan på väggen.

Canvasfästen hittar du i fackhandeln eller på byggvaruhus.

Steg 3: Montera sågtandande vägghängen

Verktyg: Skruvmejsel, 1 sågtandat vägghänge plus 2 skruvar

Lägg ramen med baksidan uppåt. Mät ut mitten av den övre ramlisten. Det sågtandade vägghänget är precis vad det låter som – ett vägghänge med sågtänder som kan hängas på en spik i väggen. Fäst vägghänget på ramlistens mitt med hjälp av två skruvar. Den inramade tavlan är nu redo att hängas upp.

Fäst det sågtandade vägghänget i mitten av ramens list.

Nu pryder den inramade tavlan din vägg

Färdig – din inramade canvas är nu redo att pryda väggen och ditt hem! Vi hoppas att denna 3-stegsguide ”Så monterar du en tavla på kilram i en tavelram” har varit till hjälp. Teamet på AllaRamar.se önskar dig mycket nöje med din inramade tavla!

Relaterade artiklar